Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής
Δύο πλούσιες περιφέρειες της βόρειας Ιταλίας ψήφισαν συντριπτικά την Κυριακή υπέρ μιας μεγαλύτερης αυτονομίας σε δημοψήφισμα που θα μπορούσε να τροφοδοτήσει και να οξύνει τις περιφερειακές εντάσεις στην Ευρώπη τη στιγμή που η Ισπανία προσπαθεί να αποτρέψει την ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας.
Εκατομμύρια άνθρωποι στη Λομβαρδία και στο Βένετο, όπου επικρατεί το άλλοτε ανοιχτά αποσχισθέν κόμμα Lega Nord, ψήφισαν περισσότερο από το 90% υπέρ του “ναι”, σύμφωνα με προκαταρκτικά αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν λίγο πριν τα μεσάνυχτα.
Το κόμμα διεξήγαγε τα δημοψηφίσματα για να εξασφαλίσει την εντολή διαπραγμάτευσης μιας καλύτερης οικονομικής διευθέτησης με τη Ρώμη, φιλοδοξία που αντικατοπτρίζει το στόχο της Καταλονίας να διεκδικήσει τους φόρους που της αναλογούν από τη Μαδρίτη.
Η προκαταρκτική προσέλευση στην Λομβαρδία ήταν πάνω από 40%, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Λομβαρδίας, Ρομπέρτο Μαρόνι, στους δημοσιογράφους όταν ανακοίνωσε τα προκαταρκτικά αποτελέσματα. Στο Βένετο, το αντίστοιχο ποσοστό έφτασε το 57%.
“Μπορούμε πλέον να γράψουμε μια νέα σελίδα: Οι περιφέρειες που ζητούν περισσότερη δύναμη θα την αποκτήσουν. Μιλάω για παράδειγμα για το δικαίωμα να συζητάμε για τα φορολογικά έσοδα που συνήθως πηγαίνουν στη Ρώμη…το πρώτο βήμα σε μια πορεία προς τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις”, συμπλήρωσε ο Μαρόνι ενώπιον δημοσιογράφων στο Μιλάνο.
Σε αντίθεση με το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας της Καταλονίας, το οποίο η Ισπανία κήρυξε παράνομο, τα ιταλικά δημοψηφίσματα διεξήχθησαν σύμφωνα με το σύνταγμα. Εντούτοις, δεν δεσμεύουν τη Ρώμη.
Η Λομβαρδία, που φιλοξενεί τον οικονομικό κόμβο του Μιλάνου, αντιπροσωπεύει περίπου το 20% της ιταλικής οικονομίας, η οποία με τη σειρά της είναι η τρίτη μεγαλύτερη της ευρωζώνης. Το Βένετο, που περιλαμβάνει τον τουριστικό μαγνήτη της Βενετίας, αντιπροσωπεύει το 10%.
Και στις δύο περιοχές, πολλοί άνθρωποι παραπονιούνται ότι οι φόροι τους σπαταλούνται από την κεντρική κυβέρνηση, κατηγορώντας τη Ρώμη για την παροχή δημόσιων υπηρεσιών χαμηλής ποιότητας και την εκτροπή χρημάτων προς τον φτωχό νότο.
“Η Λομβαρδία και το Βένετο έχουν δύο αποτελεσματικές διοικήσεις και οι δημόσιες υπηρεσίες λειτουργούν καλά, πολύ καλύτερα από ό, τι σε άλλες ιταλικές περιφέρειες. Αυτός είναι ο λόγος που νομίζω ότι αξίζει να ζητάμε μεγαλύτερη αυτονομία”, δήλωσε κάποιος ψηφοφόρος.
Το Lega Nord ή αλλιώς Λίγκα του Βορρά ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1990 με σκοπό την εκστρατεία για ένα ανεξάρτητο κράτος της «Padania», η οποία θα εκτείνεται σε όλη τη Βόρεια Ιταλία, από τη Λομβαρδία στα δυτικά έως τη Βενετία στα ανατολικά.
Δεν κάνει πλέον καμπάνιες για απόσχιση από την Ιταλία και η ηγεσία της προσπαθεί να διευρύνει την απήχησή της πέρα από τον βορρά πριν από τις εθνικές εκλογές που αναμένονται στις αρχές του επόμενου έτους – ένας στόχος που θα μπορούσε να υπονομευθεί αν τα δημοψηφίσματα αναζωπυρώσουν τις εντάσεις βορρά-νότου.
Οι πολιτικοί αντίπαλοι της Λίγκας λένε ότι οι τα δημοψηφίσματα της Κυριακής ήταν χάσιμο χρόνου και χρήματος, δεδομένου ότι το σύνταγμα επιτρέπει στις περιφέρειες να αρχίσουν διαπραγματεύσεις ανά πάσα στιγμή με τη Ρώμη για να αναλάβουν περισσότερες αρμοδιότητες από το κέντρο.
Οι πολιτικοί εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν ότι καμία περιοχή δεν είναι πιθανό να πετύχει να κερδίσει πολλά χρήματα από την κεντρική κυβέρνηση χωρίς να προκαλέσει προβλήματα στις περιοχές του φτωχού νότου της Ιταλίας.
Σε κάθε περίπτωση, το κύμα αυτονιμιστικών τάσεων στην Ευρώπη φαίνεται να παίρνει τη μορφή κύματος, μετά και τα όσα συμβαίνουν στην Καταλονία τις τελευταίες εβδομάδες.
Πηγές: Reuters, AFP