Για να είμαι ειλικρινής αυτό που συνέβη τον Γενάρη, περίμενα να συμβεί τον Μάρτη. Αλλά τα έσοδα του κράτους διαμορφώθηκαν ήδη από τον πρώτο μήνα της χρονιάς 305 εκατ. ευρώ χαμηλότερα από το στόχο, περίπου 7%. Μούδιασε ο υπουργός Οικονομικών, καθηγητής Γιάννης Στουρνάρας, συγκάλεσε σύσκεψη και έδωσε εντολή οι υπηρεσίες να προχωρήσουν σε κατασχέσεις σε ακίνητα, ενοίκια, καταθέσεις, στο 25% μισθών- συντάξεων (ακατάσχετο έως 1.000 ευρώ) ακόμα και σε μικρούς οφειλέτες. Σε επόμενη φάση θα ασκηθούν ποινικές διώξεις σε όσους χρωστάνε πάνω από 5.000 ευρώ.
Ναι, αλλά ένα μεγάλο μέρος της κόπωσης των εσόδων οφείλεται στη συρρίκνωση της κατανάλωσης που συμπαρασύρει τα έσοδα από τον ΦΠΑ.
Μόλις χθες, έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ κατέγραψε ότι εφτά στους δέκα καταναλωτές έχουν περιορίσει κι άλλο την αγορά τροφίμων, ενώ τέσσερις στους 10 αγοράζουν προϊόντα χαμηλότερης ποιότητας. Επίσης, το 50% παραδέχεται ότι θα αγόραζε προϊόντα χωρίς απόδειξη, προκειμένου να ωφεληθεί. Ο μέσος όρος μείωσης του οικογενειακού εισοδήματος σε σχέση με το 2009 είναι στο 38%.Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που τα ξένα κανάλια έδειξαν εικόνες από την δωρεάν διανομή φρούτων και λαχανικών σε εκατοντάδες Αθηναίους από αγρότες που διαδήλωναν έξω από το υπουργείο…
Το ερώτημα είναι τι θα πάρει ο κ. Στουρνάρας από το 81,5% των καταθετών που έχει στην τράπεζα το πολύ 2.000 ευρώ και βεβαίως, αν η απειλή του αφορά και στην πρώτη κατοικία. Και φυσικά υπάρχει και το εύλογο ερώτημα, τα σπίτια που θα πάρει πού θα τα βάλει;
Θεωρώ ότι ο καθηγητής υπουργός, είτε υπό την πίεση των καταστάσεων ξέχασε ακόμη και τα βασικά οικονομικά, είτε έχει εγκλωβιστεί σε μια πολιτική που γνωρίζει πως δεν μπορεί να υλοποιηθεί και αναζητά ήδη την ηρωική έξοδο. Του θυμίζουμε δε ότι οι κατασχέσεις των τραπεζών έχουν παγώσει έως το 2014. Θα γίνει το κράτος σκληρότερο από τις τράπεζες;