Παρασκευή, 20 Μαΐου, 2022

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ λέει “όχι” στην πρόταση Γλέζου για μπόνους των 50 εδρών…

«Τάραξε τα νερά» για μια ακόμη φορά ο Μανώλης Γλέζος με την επιμονή του στην καθιέρωση της απλής αναλογικής. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε έντονη αμηχανία στην Κουμουνδούρου με την άποψη που εξέφρασε κατά του μπόνους των 50 εδρών υπέρ του πρώτου κόμματος και την αιρετική θέση ότι μια ενδεχόμενη κυβέρνηση του κόμματός του δεν θα στηριχθεί σε αυτό, αλλά θα αλλάξει τον εκλογικό νόμο και θα προσφύγει σε νέες εκλογές.
Το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς σε συνέντευξή του (στον «Βήμα FM»), μίλησε για «αρπαγή των 50 εδρών» με βάση το ισχύον εκλογικό σύστημα και πρόσθεσε: «Εμείς θα επιδιώξουμε να πείσουμε τον ελληνικό λαό να μην μας δώσει με το μπόνους. Εάν όμως κερδίσουμε τις εκλογές και τις κερδίσουμε με το μπόνους, το έχουμε δηλώσει, αμέσως θα προκηρύξουμε νέες εκλογές, καταργώντας αυτόν τον εκλογικό νόμο και πηγαίνοντας στην απλή και άδολη εκλογική μάχη».

Σε αντίθεση, ωστόσο, με τα λεγόμενα του κ. Γλέζου, η επίσημη ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έχει πάψει προ πολλού να ανακινεί ζήτημα εκλογικού νόμου και μάλιστα στελέχη της Κουμουνδούρου είχαν αντιδράσει έντονα όταν το προηγούμενο διάστημα η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ είχε θέσει ζήτημα αλλαγής της ισχύουσας πριμοδότησης του πρώτου κόμματος με την αιτιολογία ότι το «μπόνους» καθιερώθηκε σε μια άλλη εποχή που στο πολιτικό στερέωμα κυριαρχούσαν δύο μεγάλες παρατάξεις, ενώ από το 2012 έχει γίνει σαφές ότι η χώρα έχει μπει στον αστερισμό των κυβερνήσεων συνεργασίας.

Στην πραγματικότητα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν επιθυμεί αλλαγή του ισχύοντος εκλογικού συστήματος, καθώς αυτό ευνοεί τα κυβερνητικά σχέδια της ηγεσίας του. Άλλωστε, όπως παραδέχονται σε κατ΄ ιδίαν συνομιλίες, χωρίς το μπόνους των 50 εδρών, αφενός, δεν υπάρχει καμία περίπτωση αυτοδυναμίας και, αφετέρου, δεν διασφαλίζεται η συμμετοχή του πρώτου κόμματος σε κάθε εφικτή κυβερνητική λύση.

Αντιθέτως, με την ισχύουσα πριμοδότηση  που δίδεται στο κόμμα που έρχεται πρώτο στις εκλογές, ακόμη και με… μια ψήφο διαφορά από το δεύτερο, στην πράξη αποκλείεται ο σχηματισμός κυβέρνησης χωρίς τη συμμετοχή του πρώτου κόμματος.

Έχοντας όλα αυτά κατά νου, κύκλοι της Κουμουνδούρου, σχολιάζοντας τις θέσεις του Μανώλη Γλέζου, υποστήριζαν ότι «δεν απηχούν έναν συλλογικό σχεδιασμό». Και, με σαφή διάθεση υπεκφυγής, συμπλήρωναν ότι «πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η συνταγματική κατοχύρωση της απλής αναλογικής».

Και φυσικά όσο το Σύνταγμα δεν αλλάζει, οι εκλογές, οι επόμενες αλλά, πιθανότατα, και οι μεθεπόμενες –αφού για να αλλάξει άμεσα ο εκλογικός νόμος απαιτείται πλειοψηφία 200 βουλευτών- θα γίνουν με το ισχύον –«καλπονοθευτικό», όπως το έλεγαν παλαιότερα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ- σύστημα.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων