Πέμπτη, 5 Αυγούστου, 2021

Γιατί οδηγούμε στα δεξιά του δρόμου και οι Βρετανοί όχι

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί ενώ στις περισσότερες πόλεις στον κόσμο η οδήγηση γίνεται στα δεξιά του δρόμου, η Βρετανία επιμένει να οδηγεί στα αριστερά;

Όλα ξεκινούν τον Μεσαίωνα, όταν οι καβαλάρηδες κινούνταν στην αριστερή πλευρά του δρόμου για να έχουν το δεξί τους χέρι ελεύθερο, σε περίπτωση που έπρεπε να τραβήξουν το σπαθί τους για να αμυνθούν. Η κίνηση έγινε θεσμός το 1300 με απόφαση του Πάπα Βονιφάτιου Η’, που έλεγε ότι όσοι πήγαιναν για προσκύνημα στη Ρώμη, έπρεπε να οδηγούν στην αριστερή πλευρά των δρόμων.

Στη Μεγάλη Βρετανία το σύστημα για οδήγηση στα αριστερά διατηρήθηκε απαράλλαχτο και το 1835 καθιερώθηκε με νόμο. Το σύστημα άλλαξε στην Αμερική, με νόμο που ψηφίστηκε το 1792 στην Πενσυλβάνια κι αυτό γιατί οι δρόμοι γέμισαν με μεγάλες άμαξες που χωρούσαν με δυσκολία στους στενούς δρόμους.

Οι οδηγοί κάθονταν στο πίσω αριστερό άλογο για να μπορούν να μαστιγώνουν τα υπόλοιπα με το δεξί τους χέρι. Αφού οι οδηγοί κάθονταν στα αριστερά, τους συνέφερε να κινούνται στη δεξιά μεριά του δρόμου, για να υπολογίζουν καλύτερα την απόσταση μεταξύ των αμαξών, που έρχονταν από την άλλη κατεύθυνση.

Αυτό είναι το σημερινό σύστημα οδήγησης που ισχύει παντού εκτός από την Αγγλία και τις χώρες που ήταν αποικίες της.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων