Κυριακή, 26 Σεπτεμβρίου, 2021

Γιατί οι Βρετανοί λένε συνέχεια “sorry”

Αν και για τους περισσότερους η λέξη συγγνώμη φαίνεται να είναι η πιο δύσκολη, οι Βρετανοί την χρησιμοποιούν κατά κόρον στην καθημερινότητά τους.

Οι Βρετανοί δεν είναι καθόλου καλοί στις δικαιολογίες. Ακόμη και όταν αργούν στην δουλειά τους, ή όταν κάτι πάει στραβά με την σύντροφό ή τους φίλους του δεν δικαιολογούνται, απλά λένε την γνωστή λέξη… “sorry”.

Γιατί, όμως, μόνο οι Βρετανοί έχουν πάντα έτοιμη την απάντηση “συγγνώμη” σε κάθε τι;

«Έχει να κάνει με την ιδιαίτερη σχέση που έχουν με την ίδια τη λέξη», υποστηρίζει στο BBC ο κοινωνικός ανθρωπολόγος, Edwin Battistella.

Με το να λέτε συγγνώμη, ακόμη και σε περιστάσεις που δεν χρειάζεται, γίνεστε αυτόματα πιο προσιτός, αξιόπιστος και εν τέλει παίρνετε αυτό που θέλετε.

Οι Βρετανοί χρησιμοποιώντας την λέξη “συγγνώμη” δείχνουν εμπάθεια, χωρίς να σημαίνει πως είναι πραγματικά μετανιωμένοι γι’ αυτό που έγινε.

Επίσης, ο λόγος που δεν χρησιμοποιείται τόσο πολύ και στην Αμερική, η λέξη “sorry”, είναι καθαρά θέμα νοοτροπίας. Οι Βρετανοί θα μείνουν σε αυτή την λέξη και δεν θα επεκταθούν, ενώ οι Αμερικάνοι επενδύουν στην εγγύτητα των σχέσεων με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούν κι άλλες φράσεις.

Πολλοί γλωσσολόγοι επίσης θεωρούν πως η λέξη “συγγνώμη” δεν είναι πλέον η φράση που λένε για να αποδεχτούν την ενοχή τους, αλλά για να αναγνωρίσουν μία δύσκολη κατάσταση.

Με άλλα λόγια, το “συγγνώμη” για τους Βρετανούς είναι σαν την απάντηση “καλά” που δίνουμε εμείς στην ερώτηση «Τι κάνεις;»

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων