Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός
Στις ΗΠΑ βιάζονται να προχωρήσουν σε λύση οι συζητήσεις Ελλάδας και ΠΓΔΜ για κοινή συμφωνία του ονόματος της ΠΓΔΜ. Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψάκι δήλωσε ότι «η επίλυση αυτής της μακρόχρονης διαφωνίας είναι κάτι που θα θέλαμε να δούμε, όσο το δυνατόν συντομότερα».
Μετά τη συνάντηση Μάθιου Νίμιτς με τους αντιπροσώπους Ελλάδας και ΠΓΔΜ στην έδρα του ΟΗΕ, η εκρπόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προχώρησε στις παραπάνω δηλώσεις τονίζοντας παράλληλα ότι ελπίζει ότι «θα βρουν μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στη διαφωνία του ονόματος το συντομότερο δυνατό, προς το συμφέρον της ευρωατλαντικής ενσωμάτωσης, της οικονομικής ευημερίας, της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή».
Η εκπρόσωπος των ΗΠΑ καταδεικνύει ότι είναι σημαντικό για την ηγέτιδα δύναμη της ευρωατλαντικής συμμαχίας να λήξει η πολυετής διαμάχη για το όνομα της ΠΓΔΜ προκειμένου να μην υπάρχουν διασπάσεις σε μια ενωτική εξωτερική πολιτική των δυνάμεων της συμμαχίας. Πέραν από την προφανή πολιτική στάση των ίσως αποστάσεων στο ζήτημα που θέλει να έχει η ΗΠΑ δεδομένου ότι θέλει να διατηρεί καλές σχέσεις με τις δύο χώρες, αυξάνεται διαρκώς η ανάγκη για ενωτικά αισθήματα μεταξύ των χωρών μελών της Ευρωατλαντικής Συμμαχίας δεδομένης της διαρκούς σύγκρουσης με τη Ρωσία αλλά και το πρόβλημα της έντασης στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας.
Αυτός είναι ο κύριος λόγος που θέλουν οι ΗΠΑ να επισπευθεί η θετική λήξη του ζητήματος. Όμως γνωρίζουν και οι ίδιοι ότι ακόμη και αν φτάναμε σε μια συμφωνία για ονομασία της ΠΓΔΜ, αυτό δεν θα ήταν το τέλος των προβλημάτων στην περιοχή που προκαλούνται από τον έντονο εθνικισμό που διακατέχει την πολιτική ζωή της ΠΓΔΜ. Ως ένα από τα νεώτερα κράτη στη βαλκανική και εν μέσω σοβαρής οικονομικής κρίσης, η χώρα έχει διαρκώς την ανάγκη μια έντονης εθνικής συνείδησης των πολιτών της η οποία θεμελιώνεται πάνω στο ένδοξο ιστορικό παρελθόν της Μακεδονίας.