Σε μερίσματα και όχι στην προστασία του κλίματος επενδύουν περισσότερο τα κέρδη τους οι μεγάλες ευρωπαϊκές και αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες.
Οι Total, BP, Shell, Exxon και Chevron, οι οποίες πρόσφατα δημοσίευσαν τα οικονομικά τους στοιχεία για το πρώτο εξάμηνο του έτους και έδωσαν τις προοπτικές τους και στο επίκεντρο τους είναι να κάνουν τους μετόχους ευτυχισμένους.
Ωστόσο, ορισμένοι το βρίσκουν αυτό ακατανόητο. Σε έναν κόσμο όπου σχεδόν όλες οι χώρες έχουν δεσμευτεί να περιορίσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη στον 1,5 βαθμό, η λογική τους υπαγορεύει ότι οι πολυεθνικές εταιρείες θα έπρεπε να έχουν χρησιμοποιήσει τα κέρδη τους εδώ και καιρό για να επενδύσουν σε πιο βιώσιμα επιχειρηματικά μοντέλα. Αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική.
Οι εταιρείες ανακοινώνουν πρόοδο στις πράσινες τεχνολογίες
Στα χαρτιά, οι εταιρείες έχουν στρατηγικές για να γίνουν πιο φιλικές προς το κλίμα. Η Shell, για παράδειγμα, παρουσίασε φέτος μια «στρατηγική για την ενεργειακή μετάβαση», επισημαίνει η Ηandelsblatt. Σύμφωνα με τη στρατηγική αυτή, η εταιρεία στοχεύει να είναι απαλλαγμένη από εκπομπές ρύπων έως το 2050.
Εν τω μεταξύ, ο νέος διευθύνων σύμβουλος της BP, Μάρεϊ Αουχίνκλος, ανακοίνωσε πρόσφατα την πρόθεσή του να κατασκευάσει πέντε έως δέκα έργα υδρογόνου αυτή τη δεκαετία για την παραγωγή καθαρών καυσίμων. Σε αυτά περιλαμβάνονται έργα που έχουν ήδη προγραμματιστεί στο Καστελόν της Ισπανίας και στο Λίνγκεν της Κάτω Σαξονίας. Παράλληλα, η Total έχει πρόσφατα τοποθετηθεί πιο πράσινα μέσω εξαγορών. Τον Ιανουάριο, ο όμιλος εξαγόρασε την εταιρεία Kyon Energy με έδρα το Μόναχο, η οποία αναπτύσσει συστήματα αποθήκευσης μπαταριών. Στα μέσα Ιουλίου, η Total ανακοίνωσε ότι ιδρύει κοινοπραξία για υποδομές ηλεκτρικών αυτοκινήτων με τη σκωτσέζικη ενεργειακή εταιρεία SSE.
Η Exxon Mobil επωφελείται από την εξαγορά ορυκτών καυσίμων
Όμως οι ανακοινώσεις αυτές ωχριούν μπροστά στις γιγαντιαίες δραστηριότητες των πετρελαϊκών εταιρειών στον τομέα των ορυκτών καυσίμων. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν έπαιξαν σχεδόν καθόλου ρόλο στα συνέδρια των επενδυτών για τα τρέχοντα στοιχεία του εξαμήνου.
Σύμφωνα με μελέτη της περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace, μόνο το 7% των επενδύσεων των ευρωπαϊκών πετρελαϊκών εταιρειών θα επενδυθεί σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2022.
Και η Shell είχε ήδη αποφασίσει πέρυσι να αυξήσει και πάλι την παραγωγή φυσικού αερίου λόγω των υψηλών κερδών της. Εκείνη την εποχή, αναφέρθηκε ότι εργαζόμενοι είχαν παραιτηθεί απογοητευμένοι από την Next Kraftwerke, μια εταιρεία παροχής ηλεκτρικής ενέργειας που εστιάζει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την οποία η Shell είχε αγοράσει το 2021 για να ενισχύσει την πράσινη στρατηγική της.
Οι ευρωπαϊκές πετρελαϊκές εταιρείες εξακολουθούν να θεωρούνται συγκριτικά ευαισθητοποιημένες ως προς το κλίμα σε σύγκριση με τις αντίστοιχες αμερικανικές. Οι αμερικανικές εταιρείες έχουν επενδύσει πρόσφατα μεγάλα ποσά για να εξαγοράσουν μικρότερους ανταγωνιστές τους στον τομέα των ορυκτών καυσίμων.
Οι εκπομπές CO2 στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου μειώνονται – λόγω των απωλειών παραγωγής
Επομένως, η εστίαση στα ορυκτά καύσιμα είναι απλώς ορθολογική για τους πετρελαϊκούς γίγαντες – ακόμη και αν δεν προετοιμάζονται για ένα μέλλον με συρρικνούμενη ζήτηση για πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
Ο αναλυτής Βίτμαν εξηγεί πως «ο τομέας του πετρελαίου και του φυσικού αερίου δεν είναι ακριβώς ένας κλάδος ανάπτυξης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι μέτοχοι εστιάζουν λιγότερο στη μακροπρόθεσμη αύξηση της τιμής της μετοχής και περισσότερο στα ετήσια μερίσματα». Όσο πιο κοντά φτάνουμε στο πιθανό τέλος των ορυκτών καυσίμων, τόσο περισσότερο φαίνεται να δίνεται έμφαση στη γρήγορη μεγιστοποίηση των κερδών.
Ο Βίτμαν τονίζει πως «βλέπουμε όλο και περισσότερο πετρελαϊκές εταιρείες να εξαγοράζουν ανταγωνιστές που έχουν ήδη ολοκληρώσει έργα παραγωγής πετρελαίου». Οι εταιρείες είναι επιφυλακτικές με μεγαλύτερα ερευνητικά έργα, επειδή αντιλαμβάνονται επίσης ότι τα ορυκτά καύσιμα θα χάσουν μερίδιο αγοράς μακροπρόθεσμα, λέει ο Βίτμαν
Μέχρι στιγμής, δεν έχει παρατηρηθεί σημαντική επίδραση στο κλίμα από τις προσπάθειες βιωσιμότητας των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών. Τα στοιχεία της εταιρείας αναλύσεων ICIS δείχνουν ότι οι εκπομπές CO2 από τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ΕΕ έχουν μειωθεί από το 2008. Ωστόσο, οι εκπομπές έχουν μειωθεί σχεδόν με τον ίδιο ακριβώς ρυθμό με την παραγωγή της βιομηχανίας.
Συνεπώς, οι χαμηλότερες εκπομπές CO2 σχετίζονται περισσότερο με τις απώλειες παραγωγής και λιγότερο με την πιο φιλική προς το περιβάλλον παραγωγή.
«Πίεση για να μην εγκαταλείψουμε επιχειρηματικούς τομείς με υψηλές αποδόσεις πολύ γρήγορα»
Το γεγονός ότι οι πολυεθνικές πετρελαϊκές εταιρείες αργούν να αλλάξουν τα επιχειρηματικά τους μοντέλα οφείλεται επίσης στο ότι τα ορυκτά καύσιμα είναι σήμερα πολύ πιο κερδοφόρα από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Ο αναλυτής της ICIS Ανδρέας Σρέντερ αναφέρει ότι «ο τομέας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αντιμετωπίζει σήμερα οικονομικά προβλήματα σε πολλούς τομείς». Οι εταιρείες αιολικής ενέργειας αντιμετωπίζουν προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού και υπάρχει πίεση κόστους στον τομέα της ηλιακής ενέργειας λόγω της κυριαρχίας των κινεζικών κατασκευαστών.
Ο Σρέντερ καταλήγει πως «τα πράγματα δεν πάνε τόσο καλά για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το γνωρίζουν και οι πολυεθνικές πετρελαϊκές εταιρείες και το αισθάνονται στις αποδόσεις τους. Οι αποδόσεις από τα έργα ορυκτών καυσίμων είναι απλώς υψηλότερες».
Ο αναλυτής Βίτμαν λέει επίσης πως «σε ορισμένους επενδυτές δεν αρέσει όταν οι εταιρείες αναπτύσσονται προς την κατεύθυνση της βιωσιμότητας». Στον τομέα της αειφορίας, οι εταιρείες θα πρέπει πρώτα να επενδύσουν σε μεγάλο βαθμό προτού μπορέσουν να δημιουργήσουν κέρδη. Π ίδιος τονίζει πως «Οι εταιρείες δέχονται πιέσεις για να μην εγκαταλείψουν επιχειρηματικούς τομείς με υψηλές αποδόσεις πολύ γρήγορα».
Πηγή energygame.gr