Ποιος θα φανταζόταν ότι ο Μπιλ Γέιτς θα απαγόρευε στην κόρη του να παίζει videogames και ο Στιβ Τζομπς δεν θα επέτρεπε στα παιδιά του να αγγίξουν το iPad.
Κι όμως φαίνεται πως κάτι ήξεραν παραπάνω καθώς έρευνες δείχνουν πόσο μεγάλη ανάγκη υπάρχει να περιοριστεί η χρήση της τεχνολογίας στις νέες ηλικίες.
Επιστήμονες έχουν ανακαλύψει ότι ο κίνδυνος για ένα 14χρονο παιδί να εμφανίσει κατάθλιψη εκτοξεύεται στο 27% όταν το παιδί χρησιμοποιεί τακτικά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Τα παιδιά πάλι που χρησιμοποιούν τα τηλέφωνά τους τουλάχιστον 3 ώρες την ημέρα είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν αυτοκτονικές τάσεις.
Και μία πρόσφατη έρευνα στις ΗΠΑ έδειξε ότι τα ποσοστά των αυτοκτονιών που πυροδοτούνται από τα κινητά τηλέφωνα επισκιάζουν πλέον εκείνα των ανθρωποκτονιών.
Τα παιδιά που μεγάλωσαν στη δεκαετία του 1990 έζησαν απίστευτες αλλαγές σε επίπεδα επικοινωνίας και διασκέδασης. Ήταν η εποχή του Nokia 3310, του Gameboy και του Nintendo.
Και ποιος άλλος γνώριζε καλύτερα αυτό το νέο θηρίο που ονομάζεται τεχνολογία από τους δύο κορυφαίους άνδρες του Σίλικον Βάλεϊ.
Μεγάλωσαν τα παιδιά τους με περιορισμένη πρόσβαση στην τεχνολογία
Και οι δύο κατάφεραν να διασφαλίσουν ότι τα παιδιά τους θα είχαν την μικρότερη δυνατή έκθεση στις νέες τεχνολογίες έως ότου ήταν έτοιμα να την κατανοήσουν.
Ο Μπιλ Γκέιτς έβαλε όρια στον χρόνο που η κόρη του περνούσε μπροστά στην οθόνη όταν εκείνη εθίστηκε παίζοντας πολλά videogames.
Περιόρισε την χρήση του υπολογιστή στα 45 λεπτά τις καθημερινές και στη μία ώρα τα Σαββατοκύριακα ενώ όπως ο ίδιος έχει δηλώσει τα παιδιά του δεν απέκτησαν κινητό μέχρι την ηλικία των 14 ετών όταν σήμερα τα παιδιά αποκτούν κινητό ακόμα και πριν κλείσουν τα 10 τους χρόνια.
Ο συνιδρυτής και CEO της Apple, Στιβ Τζομπς από την πλευρά του σε συνέντευξη που παραχώρησε στους New York Times το 2011 δήλωσε πως είχε απαγορεύσει στα παιδιά του να χρησιμοποιούν το νέο iPad. Ενώ συμπλήρωσε πως η έκθεση των παιδιών του στην τεχνολογία είναι περιορισμένη.
Κι όμως δεν είναι οι μόνοι καθώς σύμφωνα με ένα νέο βιβλίο για την τεχνολογία που γράφτηκε από δύο βετεράνους δασκάλους, τους Τζο ο Κλέμεντ και Ματ Μάιλς πολλοί γονείς στη Σίλικον Βάλεϊ, δείχνουν μεγάλη προσοχή στην ανατροφή των παιδιών τους σε σχέση με την τεχνολογία.
Μάλιστα, σύμφωνα με τους συγγραφείς υπάρχουν σχολεία στην περιοχή που είναι εξαιρετικά περιορισμένα από άποψης τεχνολογίας, χρησιμοποιώντας μαυροπίνακες και νούμερο 2 μολύβια.
Και παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο Μπιλ Γκέιτς έχει εξάρει τον ρόλο της τεχνολογίας στην εκπαίδευση πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν πως πρώτα τα παιδιά πρέπει να διδαχθούν την συνεργασία και τον σεβασμό και έπειτα να έρθουν σε επαφή με την τεχνολογία.
Σε πρόσφατο άρθρο του ο Γκέιτς εξήρε τα ωφέλη της τεχνολογίας στον ρόλο της να βοηθήσει τους μαθητές να εξελιχθούν κι όχι να ψυχαγωγηθούν όμως επεσήμανε πως δεν είναι η λύση για τα πάντα.