Τετάρτη, 18 Μαΐου, 2022

Γιατί «πήγε στα βράχια» το mega deal;

Έντονοι προβληματισμοί για το τι κρύβεται πίσω από τη ματαίωση του megadeal Εθνικής – Eurobank αναπτύσσονται στην πανικοβλημένη ελληνική κεφαλαιαγορά. Πανικός που καταγράφτηκε στο ταμπλό του χρηματιστηρίου με βουτιά στον -30% για τις δύο τράπεζες. Στη συνέχεια η Εθνική ανέκαμψε στο -16%, ενώ η Eurobank στο +26%»!

«Γιατί έγινε η ανατροπή;» αναρωτιούνται όλοι, καθώς η Κομισιόν είχε διαμηνύσει ότι δεν βάζει βέτο και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) είχε εγκρίνει τη συγχώνευση μετά από τρίμηνο due diligence των δύο τραπεζών. Τα νούμερα ήταν γνωστά εδώ και μήνες, ότι δηλαδή το ενεργητικό της νέας τράπεζας θα ήταν 170 δισεκ. ευρώ. Άρα, δεν ήταν τα νούμερα που ανέτρεψαν τη συγχώνευση, αλλά κάτι άλλο.

Η εξήγηση της κυβέρνησης ότι οι δύο διοικήσεις ομολόγησαν πως δεν μπορούν να διασφαλίσουν το 10% της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου από ιδιώτες κάτι άλλο κρύβει. Άλλωστε, αν δεν μπορούσαν να μαζέψουν το 1,5 δισεκ. ευρώ που χρειαζόταν η ενιαία αύξηση, γιατί δεν το έλεγαν νωρίτερα; Χώρια που στην ΑΜΚ ποτέ δεν ξέρεις τι θα μαζέψεις, παρά μόνο εάν την κάνεις. Συνεπώς, εκεί πρέπει να υπήρξε κάποια ανατροπή. Διότι, εάν ο κ. Τουρκολιάς γνώριζε ότι δεν μπορούσε να βρει τα ιδιωτικά 1,5 δισεκ. ευρώ, τότε, έπρεπε να έχει προειδοποιήσει εγκαίρως τον πρωθυπουργό και φίλο του και να έχει παραιτηθεί.

Το σίγουρο πλέον είναι ότι η συγχώνευση θα ματαιωθεί με τις ξεχωριστές αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Η διοίκηση της Εθνικής διαβεβαιώνει τώρα ότι μπορεί να διασφαλίσει την κατά μόνας ΑΜΚ της (γύρω στα 970 εκατ. ευρώ), ενώ το μάνατζμεντ της Eurobank δίνει τώρα μάχη να μαζέψει περί τα 580 εκατ. ευρώ, ώστε να παραμείνει η τράπεζα στον ιδιωτικό τομέα. Στην προσπάθεια αυτή καλεί και τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στην αύξηση.

Το ερώτημα γιατί έγινε η ματαίωση ίσως απαντηθεί εμμέσως από το ποιοι θα συμμετάσχουν στις αυξήσεις του κεφαλαίου των δύο τραπεζών.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων