Γράφει ο Γιάννης Νικήτας
Follow @Ioannis_Nikitas
Γιατί πρέπει να υπάρχουν οι παρελάσεις
Γιατί χρειαζόμαστε τις παρελάσεις; Τι εξυπηρετούν; Είναι όντως μια σπατάλη χρημάτων; Ποια η σημασία των παρελάσεων;
Στις παρακάτω γραμμές επιχειρούμε να απαντήσουμε με αντικειμενικότητα στα παραπάνω ερωτήματα τα οποία έχουν τεθεί από μεγάλο μέρος του πολιτικού και διπλωματικού προσωπικού της χώρας.
1. Προβολή ισχύος. Διεθνώς οι παρελάσεις λαμβάνουν χώρα με σκοπό τη διαφήμιση και προβολή των σύγχρονων οπλικών συστημάτων μιας χώρας γεγονός που συνάδει με την αποτροπή μιας χώρας απέναντι σε μια άλλη. Η πραγματική ισχύς, η σκληρή ισχύς μιας χώρας, ενός κράτους αποτυπώνεται μέσα από την επίδειξη στα πλαίσια της παρέλασης της εθνικής στρατιωτικής ισχύος.
2. Καλλιέργεια κλίματος εμπιστοσύνης ανάμεσα στην ελληνική κοινωνία και τις Ένοπλες Δυνάμεις. Την ημέρα της παρέλασης οι πολίτες και ειδικότερα η νεολαία έχουν την μοναδική ευκαιρία να θαυμάσουν από την πειθαρχία του στρατού, όπως αυτή αποτυπώνεται στη στοίχιση και το ρυθμικό βηματισμό. Η ένταξη στο σύνολο, η σύνδεση του ατόμου με την κοινωνία, το αίσθημα του ανήκειν σε μία κοινότητα, η αντίκρουση του ατομικισμού και η συλλογική συνείδηση καθρεφτίζονται στη συμμετρία του σχηματισμού και το συντονισμό της κίνησης.
3. Αύξηση του Εθνικού φρονήματος. Το Εθνικό φρόνημα τείνει να εξαφανιστεί τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της μη καλλιέργειας του στα σχολεία καθότι η εθνική συνείδηση εξαιτίας της προπαγάνδας από συγκεκριμένους εθνομηδενιστικούς κύκλους θεωρείται έννοια ταυτισμένη με τον εθνικισμό.
4. Απόδοση τιμών στους πεσόντες. Σύσσωμη η κοινωνία αποτίνει φόρο τιμής και αναγνώρισης σε όλους όσους αγωνίστηκαν και έπεσαν ώστε εμείς σήμερα να αναπνέουμε τον αέρα της ελευθερίας.
5. Η ενότητα του Έθνους. Οι παρελάσεις ενώνουν την κοινωνία με τον πολιτικό κόσμο και το στράτευμα. Προβάλουν μια εικόνα εθνικής περηφάνιας που αντανακλά το υγιές κομμάτι της κοινωνίας μας.
Ως εκ τούτου, οι στρατιωτικές παρελάσεις είναι ιδιαίτερα χρήσιμες και εξυπηρετούν πλειάδα λόγων όπως αυτοί αναφέρθηκαν και αναλύθηκαν παραπάνω. Ο εορτασμός της Εθνικής Επετείου και με μαθητικές παρελάσεις υπενθυμίζει στις νεότερες γενιές τον ηρωισμό των πατεράδων μας. Κατά κυριολεξία δε, όταν πρόκειται για το Έπος του ’40! Η αυτογνωσία ενός λαού είναι κυρίαρχη προϋπόθεση για τη διατήρησή του. Η ιστορική μνήμη, οι ρίζες, όπως λέμε. Ιδιαίτερα σήμερα, στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, της ενσωμάτωσης του Ελληνικού λαού στο παγκόσμιο χωνευτήρι, κάθε προσπάθεια που υπονομεύει το συλλογικό παρελθόν στρέφεται ουσιαστικά κατά του μέλλοντός μας.
Στην παρέλαση πάμε για να χειροκροτήσουμε τα παιδιά μας και να τιμήσουμε τους πατεράδες μας. Για να κρατήσουμε τη φλόγα της εθνικής μας αυτογνωσίας και περηφάνιας ζωντανή, για να πούμε σε όσους επιβουλεύονται τη χώρα, πως, όπως και τότε, ο λαός θα υπερασπιστεί την πατρίδα… και θα το κάνει με χαμόγελο και με τραγούδι.