Δευτέρα, 2 Αυγούστου, 2021

Γιατί προφυλακίστηκε ο Γιάννος Παπαντωνίου

Τραπεζικοί λογαριασμοί, πίνακες μεγάλης αξίας, χρυσός και ασήμι είναι τα περιουσιακά στοιχεία του Γιάννου Παπαντωνίου και της συζύγου του που από χθες βρίσκονται στον Κορυδαλλό. Το κατηγορητήριο είναι ιδιαίτερα βαρύ για τον πρώην υπουργό. ενώ η κατάθεση φίλου επιχειρηματία για τον τρόπο που έπαιρνε τα λεφτά σε κίτρινους φακέλους και τα έβγαζε στο εξωτερικό, επιβάρυναν ιδιαίτερα το ζεύγος Παπαντωνίου.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, μέσω επιμέρους λογαριασμών είχαν διακινηθεί χρήματα για αγορές 200 ουγγιών χρυσού και 600 ουγγιών ασημιού. Επίσης, ο κ. Παπαντωνίου όταν ρωτήθηκε για την προέλευση των χρημάτων, φέρεται να υποστήριξε ότι μέρος αυτών το είχε αποκτήσει από κληρονομιές και από τη μεταβίβαση πινάκων μεγάλης αξίας. Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν πως δεν προσκόμισε έγγραφο που να αποδεικνύει τους ισχυρισμούς του.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, του αποδίδεται κατηγορία ξεπλύματος και σημειώνεται ότι έχουν χρησιμοποιηθεί πληθώρα λογαριασμών μέσω διαφόρων πιστωτικών ιδρυμάτων, προκειμένου να καταστεί δύσκολος έως αδύνατος ο εντοπισμός των χρημάτων και να εμφανίζονται οι κινήσεις αυτές νόμιμες.

Οι κύριοι λογαριασμοί που φέρεται, κατά το κατηγορητήριο, να χρησιμοποίησε ο πρώην υπουργός για τη διακίνηση διαφόρων χρηματικών ποσών είναι επτά, και αφορούν τις ελβετικές τράπεζες EFG BANK, Credit Lyonnais (Suisse), UBS A.G,Gredit Suisse,Hypo Swiss Bank. Από αυτούς τους λογαριασμούς – κατά την κατηγορία πάντα – χρησιμοποιήθηκαν 35 υπολογαριασμοί δια των οποίων φέρεται να εκτελέστηκαν εκατοντάδες κινήσεις επενδύσεων, με μοναδικό σκοπό να χάνεται κάθε φορά η πηγή της προέλευσης κάθε επιμέρους χρηματικού ποσού.

Ωστόσο, κατά την πορεία των σύνθετων αυτών κινήσεων διαπιστώθηκε ότι τα επίμαχα χρηματικά ποσά κατέληγαν σε συγκεκριμένο λογαριασμό δια του οποίου διαμοιράζονταν εν συνεχεία και πάλι σε άλλους λογαριασμούς, στους οποίους εμφανιζόταν ως συνδικαιούχος η Σταυρούλα Κουράκου και τελικώς ο ίδιος ο Γιάννος Παπαντωνίου.

Τα στοιχεία που ήρθαν από την Ελβετία, και ειδικά από την UBS έδεσαν το κατηγορητήριο και οδήγησαν στην προφυλάκιση.

Ο φίλος επιχειρηματίας του πρώην υπουργού που αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 500 χιλιάδες ευρώ, περιγράφει ότι τη διετία 2002-2003 έλαβε σε μετρητά από τον πρώην υπουργό περί τα 2,4 εκ. ευρώ τα οποία παρέλαβε από το σπίτι Παπαντωνίου στην Κηφισιά χωρίς να έχει υποψίες για τη νομιμότητά τους.

Άλλωστε, όπως καταθέτει, γνώριζε τον Γιάννο Παπαντωνίου ως ένα σημαντικό πολιτικό και έντιμο άνθρωπο. Τα χρήματα αυτά, όπως αναφέρει στην απολογία του ο φίλος Παπαντωνίου, κατέθετε σε δικό του λογαριασμό σε πιστωτικό ίδρυμα της χώρας μας και από εκεί τμηματικά σε λογαριασμούς του πρώην υπουργού σε ελβετικά πιστωτικά ιδρύματα στους οποίους συνδικαιούχος ήταν και η Σταυρούλα Κουράκου.

Απολογούμενος ο φίλος Παπαντωνίου δεν καταθέτει κάποιο στοιχείο που να τον συνδέει με έμπορο όπλων και εμπλεκόμενο στη σύμβαση για τις φρεγάτες ο οποίος και έχει αποβιώσει, για τον οποίο οι ανακριτικές αρχές, όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο Παπαντωνίου, θεωρούν πρόσωπο κλειδί για τις παράνομες πληρωμές

Όμως, εκτός της κατηγορίας για «ξέπλυμα» ο κ. Παπαντωνίου ενδεχομένως να αντιμετωπίσει και κατηγορίες για παθητική δωροδοκία. Πριν από ένα μήνα διαβιβάστηκαν εκ νέου στη Βουλή δικογραφίες που περιέχουν στοιχεία τα οποία προέρχονται από κινήσεις λογαριασμών από ελβετικές τράπεζες και τις κυπριακές αρχές που έχουν στείλει στοιχεία από εξωχώριες εταιρείες και λογαριασμούς.

Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ένας νέος λογαριασμός (πέρα αυτού της κ. Κουράκου στην UBS για τον οποίο βρέθηκε στη λίστα Λαγκάρντ) ένας ακόμη λογαριασμός υπήρχε στη λίστα Μπόργιανς. Το ποσό αφορά σε περίπου 3 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι επί υπουργίας του και λίγο μετά ο κ. Παπαντωνίου απέκτησε 4 ακίνητα σε Κηφισιά, Κολωνάκι και τη βίλα στη Σύρο.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων