«Γυαλάκιας», «γκαβός», «κουκουβάγια» κ.ά. ήταν μερικά από τα ονόματα που ακούγονταν στα σχολικά προαύλια και σημάδευαν την παιδική ηλικία… Ένα ζευγάρι γυαλιών πολλές φορές αποτελούσε την αιτία εμπαιγμού και ταπείνωσης του παιδιού που τα φορούσε στο σχολείο.
Μια επιστημονική ανακάλυψη όμως φιλοδοξεί να βάλει τέλος στα γυαλιά μυωπίας.
Σε περίπου 5 χρόνια, η μυωπία θα μπορεί ίσως να θεραπεύεται με οφθαλμικές σταγόνες, λέει ο δρ Κρις Hammond, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας στο King’ s College του Λονδίνου. Ξέρουμε, λέει ο δρ Hammond, εδώ και πολλά χρόνια ότι ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη μυωπίας, είναι η κληρονομικότητα.
Σε μια μελέτη 12 ετών, η οποία εξέτασε 4.000 διδύμους, οι ερευνητές του Τμήματος KCL της Twin Research προσδιόρισαν το γονίδιο RASGRF1, σαν ένα που παραλλαγές του εντοπίστηκαν σε άτομα με μυωπία. Μια ξεχωριστή μελέτη στην Ολλανδία βρήκε ένα δεύτερο γονίδιο που επίσης έχει σχέση με τη μυωπία και ο Δρ Χάμοντ πιστεύει πως υπάρχουν και άλλα.
«Αυτό που βρήκαμε δεν είναι το μοναδικό γονίδιο της μυωπίας που υπάρχει , αλλά είναι σίγουρα ένα σημαντικό βήμα στην πορεία για να καταλάβουμε πώς ένα μάτι γίνεται μυωπικό.»
Ο δρ Χάμοντ πιστεύει ότι οφθαλμικές σταγόνες ή ταμπλέτες που θα δίνονται σε παιδιά ή εφήβους θα μπορούν να μπλοκάρουν τα γενετικά μονοπάτια μέσα από τα οποία στέλνονται μηνύματα για να συνεχίζει ο βολβός να αυξάνει, θα χρειαστούν όμως αυστηρά τεστ γιά να αποκλήσουν πιθανές παρενέργειες.