Τα παιδιά είναι οι καλύτεροι ψεύτες καθώς δημιουργούν ιστορίες κάλυψης των ψεμάτων που λένε χωρίς να γίνονται αντιληπτά, σύμφωνα με έρευνα επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Sheffield.
Όπως αναφέρει το επιστημονικό έντυπο «Journal of Experimental Child Psychology», οι επιστήμονες έκαναν ένα quiz μνήμης σε 114 παιδιά από 6 έως 7 ετών και διαπίστωσαν ότι ο τρόπος σκέψης τους λειτουργεί καλύτερα από των ενηλίκων και έχουν πολύ καλές δεξιότητες μνήμης. Αυτό τα βοηθά στο να λένε πειστικά ψέματα.
Μάλιστα κάποια παιδιά λένε πολύ καλύτερα και περισσότερα ψέματα από κάποια άλλα και αυτό οδήγησε τους επιστήμονες στο να ανακαλύψουν γιατί συμβαίνει.
Στα παιδιά ζητήθηκε να απαντήσουν σε κάποιες ερωτήσεις απλές και στη συνέχεια ζητήθηκε απάντηση σε ένα κουίζ βάζοντάς τα συγχρόνως στον πειρασμό να κλέψουν την απάντηση. Τα παιδιά απέδειξαν στους ειδικούς ότι είναι σε θέση όχι μόνο να λένε ψέματα, αλλά και να καλύπτουν τα ίχνη τους ενώ, κάποια από αυτά κατάφεραν να ξεπεράσουν και τις ερωτήσεις 0 παγίδες που τους υπέβαλαν.
Στη συνέχεια οι επιστήμονες έκαναν στα παιδιά τεστ αξιολόγησης της λεκτικής και οπτικοχωρικής μνήμης τους (δηλαδή της μνήμης που έχει τη δυνατότητα αποθήκευσής εικόνων) και διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που μετά το προηγούμενο τεστ είχαν καταχωρηθεί ως «καλοί ψεύτες» είχαν τις καλύτερες επιδόσεις λεκτικής μνήμης.
Αναφορικά με την οπτικοχωρική μνήμη καλοί και κακοί ψεύτες είχαν τα ίδια ποσοστά και αυτό όπως λένε οι επιστήμονες έγκειται στο γεγονός ότι δεν χρειάζονται να παρακολουθούν κάποιες εικόνες ή προκειμένου να πουν ψέματα. Συνεπώς η λεκτική τους μνήμη τα καθιστά δυνατά στο να πουν ψέματα χωρίς να γίνουν αντιληπτά.