Γράφει η Χρυσάνθη Πασσά*
Μόνο σοκ και ερωτηματικά μπορεί να προκαλέσει η έξαρση του φαινομένου της παιδοφιλίας. Μέσα σε μια εβδομάδα διάβασα πάλι για 2 περιστατικά, αφενός του γυμναστή στη Δράμα και αφετέρου του 40χρονου από τα Πετράλωνα που μάλιστα δήλωσε πως ούτε καν θυμάται πόσα παιδάκια έχει παρενοχλήσει σεξουαλικά. Εύλογα αναρωτιέται κανείς πως φτάσαμε στο σημείο να έχει ξεφύγει τόσο πολύ η κατάσταση.
Βασική εξήγηση δίνει η χρήση του διαδικτύου. Οι παιδόφιλοι άρχισαν να συνειδητοποιούν ότι υπάρχουν και άλλοι σαν αυτούς και χρησιμοποιώντας το συγκεκριμένο μέσο βρίσκουν πιο εύκολα το επόμενο θύμα. Ερευνητές έχουν υποστηρίξει ότι το διαδίκτυο αποτελεί τη μεγαλύτερη εξέλιξη στην ιστορία της παιδοφιλίας. Επιπλέον, δεν πρέπει κανείς να ξεχνάει ότι παλαιότερα δε μαθαίνονταν τέτοια περιστατικά. Ακόμα και όταν δημοσιευόταν μια τέτοια είδηση, δεν υπήρχε η δύναμη του διαδικτύου ώστε να αναπαραχθεί.
Τι είναι όμως η παιδοφιλία; Σύμφωνα με τα διαγνωστικά κριτήρια, ως παιδοφιλία ορίζεται η επαναλαμβανόμενη και επίμονη σεξουαλική τάση, φαντασίωση ή συμπεριφορά που περιλαμβάνει σεξουαλική δραστηριότητα με παιδιά έως 13 ετών, για μια περίοδο τουλάχιστον 6 μηνών. Οι φαντασιώσεις αυτές υποδεικνύουν παιδοφιλία όταν προκαλούν διαταραχή σε οποιαδήποτε περιοχή λειτουργικότητας του ατόμου. Βασική προϋπόθεση αποτελεί και το ότι ο παιδόφιλος πρέπει να είναι τουλάχιστον 16 ετών και 5 έτη μεγαλύτερος από το παιδί.
Η αιτιολογία ποικίλει για τους ειδικούς καθώς και τα χαρακτηριστικά του παιδόφιλου. Κάποιοι μιλάνε για βιολογικούς παράγοντες ή καθυστερημένη συναισθηματική ανάπτυξη. Οι περισσότεροι όμως θεωρούν ότι οφείλεται σε ψυχοκοινωνικούς παράγοντες, όπως η αλληλεπίδραση με τους γονείς στην παιδική ηλικία ή ενδεχόμενη ύπαρξη σεξουαλικής κακοποίησης. Ο παιδόφιλος είναι συχνά ιδιαίτερα συμπαθής στα υποψήφια θύματα του. Μπορεί εύκολα να κερδίσει την εμπιστοσύνη των παιδιών και επιδιώκει να συμμετέχει σε δραστηριότητες που κινούνται γύρω από παιδιά.
Στην ουσία είναι άνθρωποι που δεν έχουν συναίσθηση του τι κάνουν, γι αυτό και δηλώνουν αμετανόητοι για τις πράξεις τους. Από ψυχολογικής πλευράς τους χαρακτηρίζουν ναρκισσιστικά και ψυχοπαθητικά χαρακτηριστικά. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι αυτό που τους ελκύει δεν είναι τα ίδια τα παιδιά, αλλά αυτό που συμβολίζουν. Πολλές φορές είναι ο τρόπος τους να ζήσουν τη χαμένη παιδική τους ηλικία. Γι αυτό είναι πολύ σημαντικό να προστατεύουμε τα παιδιά από τέτοιες καταστάσεις.
Εξηγήστε στα παιδιά τους κινδύνους, φροντίστε να έχετε πρόσβαση στις διαδικτυακές σελίδες που επισκέπτονται και το βασικότερο όλων, κερδίστε την εμπιστοσύνη τους. Σε περίπτωση που παρατηρήσετε τέτοια αποκλίνουσα συμπεριφορά σε ενήλικα, φροντίστε να καταγγείλετε άμεσα το περιστατικό στις κατά τόπους Υπηρεσίες Ασφαλείας του κάθε νομού ή αν αφορά διαδικτυακή παρενόχληση, ενημερώστε τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (11012).
* Η Χρυσάνθη Πασσά είναι Ψυχολόγος.