Άρθρο με το οποίο εξηγεί τους λόγους για τους οποίους όσοι εμβολιαστούν θα πρέπει να συνεχίσουν να φορούν τις μάσκες τους, δημοσίευσε το AP.
Το Πρακτορείο Ειδήσεων εξηγεί αναλυτικά γιατί θα πρέπει να συνεχίσουμε να έχουμε τις μάσκες στην καθημερινότητά μας, μετά τους εμβολιασμούς:
Για συγκεκριμένους λόγους, οι μάσκες και οι κοινωνικές αποστάσεις θα εξακολουθούν να συνιστώνται για κάποιο χρονικό διάστημα μετά τον εμβολιασμό.
Καταρχήν, τα πρώτα εμβόλια κατά του κορωνοϊού γίνονται σε δύο δόσεις. Η δεύτερη δόση του εμβολίου της Pfizer γίνεται τρεις εβδομάδες μετά την πρώτη και της Moderna μετά από τέσσερις εβδομάδες. Και η επίδραση των εμβολιασμών γενικά δεν είναι άμεση.
Οι άνθρωποι αναμένεται να λάβουν κάποιο επίπεδο προστασίας μέσα σε μερικές εβδομάδες από την πρώτη δόση. Ωστόσο, η πλήρης προστασία δεν θα έρθει προτού περάσουν μια-δυο εβδομάδες από τη δεύτερη δόση.
Επίσης, δεν είναι ακόμη γνωστό εάν τα εμβόλια της Pfizer και Moderna προστατεύουν τους ανθρώπους από την ίδια τη λοίμωξη ή απλώς δεν εμφανίζουν συμπτώματα. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και τα εμβολιασμένα άτομα ενδέχεται και πάλι να κινδυνεύουν να κολλήσουν τον ιό και να τον μεταδώσουν, αν και πιθανότατα σε πολύ μικρότερο βαθμό, όπως δηλώνει η Deborah Fuller, που ειδικεύεται σε θέματα εμβολίων στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον.
Και ακόμη και όταν η προμήθεια εμβολίων θα αρχίσει να αυξάνεται, η λήψη εκατοντάδων εκατομμυρίων δόσεων από τους ανθρώπους αναμένεται να διαρκέσει μήνες.
Η Fuller σημείωσε επίσης ότι η δοκιμή εμβολίων βρίσκεται σε αρχικό στάδιο στα παιδιά, τα οποία δεν θα μπορούν να εμβολιαστούν έως ότου τα δεδομένα της μελέτης δείξουν ότι είναι ασφαλή και αποτελεσματικά και για εκείνα.
Ο Moncef Slaoui, επικεφαλής της προσπάθειας ανάπτυξης εμβολίων στις ΗΠΑ, εκτιμά ότι η χώρα θα μπορούσε να επιτύχει την «ανοσία της αγέλης» τον Μάιο, με βάση την αποτελεσματικότητα των εμβολίων της Pfizer και της Moderna. Αυτό όμως με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα με τον εφοδιασμό και ότι επαρκής αριθμός ατόμων θα προχωρήσουν στον εμβολιασμό.