Η Ελλάδα, η Κύπρος και η Ιρλανδία αναμένεται να βρεθούν στην κορυφή της ατζέντας της σημερινής άτυπης συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup) που θα πραγματοποιηθεί στο Μιλάνο. Η Ελλάδα προκαλεί «πονοκέφαλο» στους Ευρωπαίους αξιωματούχους, χωρίς ωστόσο να αναμένεται να ληφθούν κάποιες σημαντικές αποφάσεις καθώς οι Ευρωπαίοι εταίροι κρατούν στάση αναμονής εν όψει της πέμπτης αξιολόγησης της τρόικα.
Την ώρα που η κατάσταση τόσο για την Ιρλανδία όσο και για την Κύπρο -παρά τα όποια επιμέρους ζητήματα- είναι λίγο πολύ ξεκάθαρη, οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας εξακολουθούν να αποτελούν γρίφο για όλες τις πλευρές. Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας εμμένουν στις αποφάσεις του Eurogroup της 27ης Νοεμβρίου του 2012 σχετικά με τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, περιμένοντας την πέμπτη και πλέον κρίσιμη αξιολόγηση της τρόικας –καθώς και στα stress tests των τραπεζών – πριν αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις.
Η ελληνική κυβέρνηση ευελπιστεί πως δεν θα χρειαστεί να λάβει νέο πακέτο βοήθειας και πως θα καταφέρει να αποδεσμευτεί από την τρόικα τον ερχόμενο Οκτώβριο. Πράγμα που σημαίνει πως η Ελλάδα θα καταφέρει να αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές. «Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο αυτή τη στιγμή. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα πρέπει να κοιτάξουν τα τελευταία στοιχεία της Ελλάδας ώστε να έχουμε μια πλήρη εικόνα για το χρέος της χώρας μέχρι το 2020. Προς το παρόν όλα τα σενάρια είναι πιθανά» ανέφερε στο protothema.gr Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Η Κύπρος αναμένεται να δεχθεί σκληρή κριτική στο άτυπο Eurogroup και η εκταμίευση της επόμενης δόσης ενδέχεται να καθυστερήσει λόγω των προβλημάτων που έχουν προκύψει στην κυπριακή Βουλή με το νομοσχέδιο των εκποιήσεων. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν αναμένεται να δεχθούν περιθώρια χαλάρωσης των όρων που έχουν τεθεί στην Κύπρο και ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Χάρης Γεωργιάδης πρόκειται να δεσμευτεί για τις προθέσεις της κυβέρνησης να ολοκληρώσει άμεσα όλες τις εκκρεμότητες με τους δανειστές.
Η περίπτωση της Ιρλανδίας χαρακτηρίζεται ως η πιο απλή από τις τρεις που θα κυριαρχήσουν στη σημερινή συνάντηση των 18 υπουργών Οικονομικών. Η χώρα αναμένεται να λάβει το «πράσινο φως» ώστε να αποπληρώσει νωρίτερα μέρος του δανείου της στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Κίνηση συμβολική για την Ιρλανδία και την Ευρωζώνη, αλλά και ουσιαστική για την οικονομία της καθώς η χώρα καταβάλει επιτόκιο 5% για τα δάνεια του ΔΝΤ, ενώ μόλις 2% στην Ε.Ε.
Μείωση φόρων στην αγορά εργασίας και σχέδιο επαναβιομηχάνισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Το κολοσσιαίο πρόγραμμα 300 δισ. ευρώ για την επαναβιομηχάνιση της Ευρώπης που ανακοίνωσε ήδη από τον Ιούλιο ο Ζαν – Κλοντ Γιουνκέρ και που θα αποτελέσει το κλειδί για τη μείωση της ανεργίας τα επόμενα χρόνια, μέσω της τόνωσης κυρίως των ιδιωτικών επενδύσεων, πρόγραμμα το οποίο έχει την έγκριση των δύο μεγαλύτερων οικονομιών, της Γερμανίας και της Γαλλίας δεν αναμένεται να κυριαρχήσει στο σημερινό Eurogroup, αλλά ενδέχεται να συζητηθεί στο αυριανό Συμβούλιο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων (Ecofin). Άλλωστε στις 6 Οκτωβρίου θα λάβει χώρα στη Ρώμη συνάντηση των 28 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων με σκοπό να συζητήσουν τα επόμενα βήματα για την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, κάτι που αποτελεί την προτεραιότητα και της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Στα χαρτιά της συνάντησης των 18 υπουργών Οικονομικών βρίσκεται παρά ταύτα το σχέδιο για τη μείωση της φορολογίας στην αγορά εργασίας (φόρος επιχειρήσεων), ώστε να δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις εργασίας. Άλλωστε ο ίδιος ο Διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζες Μάριο Ντράγκι μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης στο Μιλάνο υπογράμμισε πως χρειάζεται ένας συνδυασμός πολιτικών δράσεων για να υπάρξει ανάπτυξη και να μειωθεί η ανεργία στην Ε.Ε. Ο Μάριο Ντράγκι τόνισε δεν υπάρχει καμία βοήθεια νομισματικού χαρακτήρα που να μπορεί να φέρει αποτέλεσμα αλλά πως οι χώρες της Ε.Ε πρέπει να εφαρμόσουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, να απελευθερώσουν κλειστά επαγγέλματα και να εφαρμόσουν μια αναπτυξιακή φορολογική πολιτική. Ο κ. Ντράγκι κάλεσε εκ νέου τις μεγάλες οικονομίες της Ε.Ε να στηρίξουν για το πρόγραμμα αγοράς τιτλοποιημένων δανείων (ABS), δηλαδή τίτλων που εκδίδονται από δάνεια εμπορικών τραπεζών από την ΕΚΤ, το οποίο ενδέχεται να επιτρέψει σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις να έχουν ευκολότερη πρόσβαση σε κεφάλαια, κάτι στο οποίο προς το παρόν αντιτίθεται τόσο το Παρίσι, όσο και το Βερολίνο.