Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου, 2023

Γιατί το να κάθεστε σταυροπόδι μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας

Από παιδιά συνηθίσατε να σας λένε ότι δεν κάνετε να κάθεστε σταυροπόδι, γιατί είναι αγενές ή γιατί μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην κυκλοφορία του αίματος. Η αλήθεια είναι όντως δεν κάνει να κάθεστε σταυροπόδι και όντως κάνει κακό, αλλά για άλλους λόγους.

Σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε στη Wall Street Journal o Dr. Naresh C. Rao, κλινικός ερευνητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης δεν είναι οι κιρσοί και τα λοιπά φλεβικά προβλήματα που πρέπει να μας ανησυχούν, καθώς αυτά σχετίζονται με την ηλικία. Η στάση που παίρνει το σώμα και ο τρόπος που αυτό επηρεάζεται από το όταν καθόμαστε σταυροπόδι είναι εκείνο που πρέπει να προσέχουμε. Το μεγαλύτερο πρόβλημα, όπως λέει ο ειδικός, είναι η πίεση που ασκείται ταυτόχρονα στα γόνατα, στη λεκάνη και στο κάτω μέρος της σπονδυλικής στήλης, όταν σταυρώνουμε τα πόδια, κάτι, που, όπως επισημαίνει μπορεί να προκαλέσει σοβαρά και μόνιμα μυοσκελετικά προβλήματα στα οστά, καθώς και παραμορφώσεις στην σπονδυλική στήλη.

“Εκείνο που δεν ξέρουμε είναι ότι τα προβλήματα ανακύπτουν από τη στιγμή που τα γόνατα μας δεν είναι ευθυγραμμισμένα και μάλιστα βρίσκονται σε αυτή τη λάθος στάση για ώρες. Όταν κάθεστε σταυροπόδι, το γόνατο που βρίσκεται από πάνω πιέζει το άλλο και τόσο η λεκάνη όσο και το κάτω μέρος της σπονδυλικής στήλης στρίβουν σε μία καθόλου φυσική στάση. Με την πάροδο των χρόνων, η κακή ευθυγράμμιση του σώματος και η ανεπαίσθητη αυτή πίεση προξενούν σοβαρή σκελετική παραμόρφωση, η οποία ξεκινά με σοβαρούς πόνους και συνήθως καταλήγει στο κρεβάτι του φυσιοθεραπευτή. Ο τελευταίος μπορεί να σας ανακουφίσει από τους πόνους και στην περίπτωση που η βλάβη που έχει υποστεί μέσα στον χρόνο η σπονδυλική σας στήλη δεν είναι σοβαρή ή δεν υποφέρεται ακόμη από χρόνιο πόνο”, λέει ο Rao.

Μάλιστα, επισημαίνει ότι οι πόνοι σε διάφορα σημεία του σώματος – κυρίως σε αρθρώσεις, αυχένα, κλειδώσεις – μπορεί να είναι ένα σημάδι της καταπόνησης που έχουμε επιφυλάξει στο σώμα μας όλα τα προηγούμενα χρόνια, επιλέγοντας να καθόμαστε με τα πόδια σταυρωμένα, είτε στην κομψή γυναικεία εκδοχή, είτε στην πιο χαλαρή στάση, σε ένα πιο απλωτό, ας πούμε, σταυροπόδι, με τον αστράγαλο πάνω στο γόνατο. Πόση ώρα, λοιπόν, επιτρέπεται να μένουμε σ’ αυτήν την επιζήμια τελικά για το σώμα μας, στάση; Σύμφωνα με τον Rao, πολύ λίγο. Όχι περισσότερο απ’ όσο διαρκεί η κατανάλωση ενός μικρού καφέ. Το ασφαλές και ειδικά γι’ αυτούς που απασχολούνται σε κατ’ εξοχήν καθιστικές εργασίες είναι να κάθονται με τους μηρούς ευθυγραμμισμένους και – ακόμη καλύτερα; – και τα πόδια να ακουμπούν καλά στο πάτωμα.

Κατά τον ίδιο, υπάρχει κι ακόμη καλύτερη εναλλακτική για να μην παρουσιαστεί ποτέ πρόβλημα με τη σπονδυλική σας στήλη. Να μην κάθεστε στην ίδια θέση για περισσότερη από μία ώρα. Οι πόνοι, τα μουδιάσματα, τα πιασίματα είναι συχνά αποδείξεις ότι χρησιμοποιούμε το σώμα μας με τον εντελώς λάθος τρόπο και κυρίως ότι καθόμαστε σε στάσεις που το σώμα δεν αντέχει, δεν είναι φτιαγμένο γι’ αυτές.

mastografia_banner

σχετικα αρθρα

voucher_banner

ροη ειδησεων

mastografia_banner