«Κόβει» δημοσκοπικές μονάδες και ροκανίζει εισοδήματα από την τσέπη μας η επιβολή ενός lockdown -σε συνδυασμό με την ακρίβεια – αποτελώντας ένα σενάριο το οποίο, στην κυβέρνηση ξορκίζουν, παρά την απειλή της μετάλλαξης Όμικρον.
Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Υγείας, Θ. Πλεύρη, προσπαθούν να ισορροπήσουν μεταξύ της έξαρσης της πανδημίας και της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας. Αν και το lockdown «ξορκίζεται» από την κυβέρνηση, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μέτρα περιορισμού που μπορεί να μη «θυμίζουν» τις καταστάσεις που ζήσαμε στο πρόσφατο παρελθόν, αλλά σίγουρα θα προκαλέσουν μεγάλο πρόβλημα.
Από την άλλη, η πολιτική κόπωση έχει αποτυπωθεί στις δημοσκοπικές μετρήσεις και επηρεάζει τη διαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού με την πανδημία να είναι ακόμα η νούμερο ένα ανησυχία για το μέλλον των πολιτών.
Η εμφάνιση της μετάλλαξης Ομικρον ήρθε σαν βόμβα. Ταρακουνά τις οικονομίες και τις κυβερνήσεις σε μία περίοδο όπου οι χώρες ναι μεν βαδίζουν προς την ανάκαμψη – με όπλο τα εμβόλια- όμως αντιμετωπίζουν παράλληλα την εκτόξευση του ενεργειακού κόστους.
Από την κυβέρνηση δεν βάζουν στο τραπέζι ένα νέο lockdown στα πρότυπα του περσινού Νοεμβρίου, ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να κάνει μακροπρόθεσμο σχεδιασμό.
Η υγειονομική εικόνα επαναφέρει την ανάγκη για αυστηροποίηση των μέτρων ακόμα και για τους εμβολιασμένους γεγονός που αντιτίθεται στις κατηγορηματικές δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών πως δεν θα υπάρξει lockdown.
Από την πορεία της μετάλλαξης, των εμβολιασμών και των εισαγωγών στα νοσοκομεία εξαρτάται το βάρος του πολιτικού κόστους που θα σηκώσει η κυβέρνηση για το επόμενο διάστημα.
Η λήψη οριζόντιων γενικευμένων μέτρων θα ραγίσει τα θεμέλια του κυβερνητικού αφηγήματος για ανοιχτή οικονομία και κοινωνία και αφήνει χώρο στην αντιπολίτευση για νέο γύρο σκληρής κριτικής, ενώ μπορεί να διαταράξει το σχέδιο για την οικονομία, τις επενδύσεις και τα έξτρα μέτρα ελάφρυνσης που δρομολογεί η κυβέρνηση έως και το κλείσιμο της τετραετίας.
Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ναι μεν πρωτιά για το κόμμα της κυβέρνησης όμως είναι μειωμένα τα ποσοστά σε σχέση με πέρσι. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της MRB υπερ του υποχρεωτικού εμβολιασμού δηλώνει το 38,3% των πολιτών. Τν ίδια στιγμή το 40,9% των πολιτών θεωρούν πιθανόν το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown. (Η τηλεφωνική έρευνα έγινε το διάστημα 13 – 14 Δεκεμβρίου).
Οι πολίτες θεωρούν ότι τα 4 σημαντικότερα προβλήματα της χώρας είναι: υγεία/ περίθαλψη με 45 %, πανδημία Covid 19 με 43,1 %, ανεργία με 35,9 %, πληθωρισμός/ακρίβεια με 25,2 %. Στη δημοσκόπηση της Alco καταγράφεται, επίσης, δυσαρέσκεια των πολιτών για τη διαχείριση της πανδημίας του κοροναϊού από την κυβέρνηση με το 63% να δηλώνει δυσαρεστημένο ενώ το 41% θεωρεί ότι το 2022 θα είναι χειρότερο για την Ελλάδα από το 2021. Επίσης, σύμφωνα με την ΚΑΠΑ Research στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία καταγράφει ποσοστό 33,8% (από 36,7% ), ο ΣΥΡΙΖΑ 23,5% (23,6%), το Κίνημα Αλλαγή 11,6% από 6,2%), το ΚΚΕ 6% ( 5%), η Ελληνική Λύση 3,7% (3,6%), το Μέρα 25 3% από 2,8%). Οπως φαίνεται η ΝΔ χάνει σχεδόν τρεις ποσοστιαίες μονάδες, ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει σταθερός και η διαφορά βρίσκεται στις 10 μονάδες.
Η πολιτική αντιπαράθεση έχει επικεντρωθεί και θα ενταθεί το επόμενο διάστημα ως προς τη θωράκιση του συστήματος Υγείας. Τα στοιχεία του προϋπολογισμού αποτυπώνουν ότι οι δημόσιες δαπάνες για την υγεία είναι αυξημένες το 2022, έναντι του 2021 και του 2019. Φτάνουν συνολικά σε επίπεδο Γενικής Κυβέρνησης το 2022 στο 6,3% του ΑΕΠ.
Οι τακτικές δαπάνες για το Υπουργείο Υγείας, χωρίς τις έκτακτες δαπάνες COVID, ανέρχονται σε 4,52 δισ. ευρώ το 2022 έναντι 4,27 δισ. ευρώ το 2021, αυξημένες δηλαδή κατά 250 εκατ. ευρώ. Για το 2021 πραγματοποιήθηκαν δαπάνες COVID από το Υπουργείο Υγείας, επιπλέον των ανωτέρω, 944 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2022 έχουν προβλεφθεί πιστώσεις COVID για την Υγεία 736 εκατ. ευρώ.Οι συνολικές δαπάνες αναμένεται να ανέλθουν σε 5.257 εκατ. ευρώ το 2022, έναντι 5.217 εκατ. ευρώ το 2021, αυξημένες κατά 40 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα των νοσοκομείων, σε δημοσιονομική βάση, ανέρχονται σε 2.689 εκατ. ευρώ το 2022, έναντι 2.675 εκατ. ευρώ το 2021, και αυτό χωρίς τις επιπλέον πιστώσεις για την υγεία που έχουν προβλεφθεί στο ειδικό αποθεματικό.
Καμπανάκια για την οικονομία
Οι οικονομολόγοι χτυπούν καμπανάκια για το ενδεχόμενο αυστηρών μέτρων που θα μπορούσαν να ανακόψουν την ανάκαμψη και η Τράπεζα της Ελλάδος ξορκίζει νέα γενικευμένα περιοριστικά μέτρα. Ακόμα και οι ανησυχείς για επιβολή μέτρων λόγω της έξαρσης της μετάλλαξης Ομικρον θα έχει σημαντική επίδραση στην ψυχολογία της αγοράς και σε ένα κακό σενάριο διεθνώς θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στις επενδύσεις και τον τουρισμό που έχει ανάγκη η χώρα. Το “παρατηρητήριο” στο υπουργείο Οικονομικών έχει βάλει στο μικροσκόπιο τα επιστημονικά πορίσματα σχετικά με την επικινδυνότητα της “Ο” και τον βαθμό εμβολιαστικής κάλυψης. Μεταφέρουν την βεβαιότητα ότι υπάρχει επάρκεια διαθεσίμων για να αντιμετωπιστεί η οποιαδήποτε κρίση και έχει γίνει η προετοιμασία για τον δυσμενές σενάριο καθώς ανέρχονται σε πάνω από 32 δισ. Ευρώ.
Στις προβλέψεις τους οι αναλυτές τοποθετούν την πανδημία ως την νούμερο ένα απειλή του επόμενου έτους καθώς η πανδημία διαρκεί περισσότερο χρόνο από τις προβλέψεις παρά τα εμβόλια. Κίνδυνο αποτελεί και η ενεργειακή κρίση που μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από τις προβλέψεις. Αν και πλειονότητα χαρακτηρίζει τον πληθωρισμό προσωρινό χτυπούν καμπανάκια για ροκάνισμα στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και στην ανάκαμψη. Από το υπουργείο δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο να ξεπεράσει το 5% από 4,8% τον Νοέμβριο.