Ένα φάρμακο για τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος μπορεί επίσης να θεραπεύσει την λοίμωξη που προκαλεί μια αμοιβάδα που «τρώει» τον εγκέφαλο και η οποία σκοτώνει τη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που προσβάλλει, αναφέρει το περιοδικό «Science».
Ο μονοκύτταρος οργανισμός ζει στη σκόνη, το χώμα και το νερό και μπορεί να εισέλθει στο σώμα μέσω δερματικών πληγών ή μέσω των πνευμόνων, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ. Η αμοιβάδα μπορεί στη συνέχεια να διεισδύσει στην κυκλοφορία του αίματος και να φτάσει στον εγκέφαλο, προκαλώντας μια πολύ σπάνια λοίμωξη που ονομάζεται «κοκκιωματώδης αμοιβαδική εγκεφαλίτιδα», η οποία σκοτώνει περίπου το 90% των ανθρώπων που προσβάλλει.
«Η νόσος μπορεί να φαίνεται ήπια στην αρχή, αλλά μπορεί να επιδεινωθεί σε διάστημα εβδομάδων έως αρκετών μηνών», σημειώνει το CDC.
Σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Emerging Infectious Diseases», ένας 54χρονος άνδρας, ο οποίος είχε προσβληθεί από την αμοιβάδα Balamuthia mandrillaris, νοσηλεύτηκε αρχικά σε νοσοκομείο της Βόρειας Καλιφόρνιας. Η μαγνητική τομογραφία (MRI) αποκάλυψε μια μάζα στην αριστερή πλευρά του εγκεφάλου του, που περιβαλλόταν από οίδημα. Τότε, ο άνδρας μεταφέρθηκε στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο (UCSF), όπου οι γιατροί πήραν δείγματα από τον εγκεφαλικό ιστό και το διαυγές υγρό που περιβάλλει τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό. Η ανάλυση αυτή αποκάλυψε την παρουσία της αμοιβάδας B. mandrillaris στον εγκέφαλο του άνδρα. Αφού συμβουλεύτηκαν το CDC, οι γιατροί του ασθενούς συνταγογράφησαν μια ισχυρή αγωγή με αντιπαρασιτικά, αντιβακτηριακά και αντιμυκητιασικά φάρμακα.
«Είναι αυτό που συστήνεται επειδή έτυχε να χρησιμοποιηθεί σε ασθενείς που επέζησαν», δήλωσε στο Science η δρ Νατάσα Σπότισγουντ, λοιμωξιολόγος στο UCSF και κύρια συγγραφέας του σχετικού άρθρου. Ωστόσο, η θεραπεία αυτή αφενός προκάλεσε στον ασθενή σοβαρές παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της νεφρικής ανεπάρκειας και αφετέρου δεν εξάλειψε την αμοιβάδα.
Αναζητώντας μια άλλη λύση, η λοιμοξιωλόγος στράφηκε σε μια έκθεση του 2018, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «mBio», στην οποία οι επιστήμονες του UCSF βρήκαν στοιχεία ότι ένα αντιβιοτικό που ονομάζεται νιτροξολίνη μπορεί να σκοτώσει την αμοιβάδα B. mandrillaris σε εργαστηριακές συνθήκες. Το φάρμακο είναι εγκεκριμένο στην Ευρώπη, αλλά όχι στις ΗΠΑ, οπότε η ιατρική ομάδα ζήτησε άδεια από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων για να το χρησιμοποιήσει. Αφού έλαβαν την έγκριση, ξεκίνησαν τη χορήγηση νιτροξολίνης στον ασθενή και παρατήρησαν ταχεία βελτίωση, μέσα σε μια εβδομάδα.
Ο ασθενής πήρε σύντομα εξιτήριο από το νοσοκομείο και συνέχισε να παίρνει νιτροξολίνη καθώς και άλλα φάρμακα. Οι γιατροί του UCSF παρακολουθούν την περίπτωση ενός δεύτερου ασθενούς που έχει προσβληθεί από την B. mandrillaris, ο οποίος ξεκίνησε την αγωγή με νιτροξολίνη και παρουσιάζει βελτίωση.