Τετάρτη, 4 Αυγούστου, 2021

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: 18 ηθοποιοί δανείζουν τη φωνή τους στις κυνηγημένες γυναίκες του κόσμου (ΒΙΝΤΕΟ)

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας, στις 8 Μαρτίου, 18 γυναίκες, ηθοποιοί του Πολυχώρου Vault, στηρίζοντας το έργο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, δανείζουν τις φωνές τους στις γυναίκες που περιθάλπουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα σε όλο τον κόσμο.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας:

“Κάθε μέρα, περίπου 800 γυναίκες πεθαίνουν προσπαθώντας να φέρουν στον κόσμο μια νέα ζωή. Οι περισσότερες από αυτές τις γυναίκες θα μπορούσαν να ζήσουν αν είχαν πρόσβαση σε μαιευτική φροντίδα. Αυτό όμως συχνά δεν συμβαίνει, κι έτσι, η διαδικασία που είναι συνυφασμένη με τη συνέχιση της ζωής οδηγεί στην απώλειά της. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της γυναίκας (8 Μαρτίου), οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα με κεντρικό μήνυμα «Εκατομμύρια γυναίκες δεν ζητούν τη βοήθειά μας, πεθαίνουν για αυτήν» αφιερώνουν την ημέρα αυτή σε όλες εκείνες τις γυναίκες που αγωνίζονται καθημερινά για την επιβίωση, τόσο τη δική τους, όσο και ολόκληρης της οικογένειάς τους.

Από τις 292.000 γυναίκες που χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο, οι περισσότερες θα μπορούσαν να κρατηθούν στη ζωή. Η εγκυμοσύνη και ο τοκετός, όμως, δεν αποτελούν φυσιολογική διαδικασία για τις περισσότερες γυναίκες στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Χαρακτηριστικά, 1 γυναίκα στις 180 κινδυνεύει να χάσει τη ζωή της κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του τοκετού, όταν στις ανεπτυγμένες οικονομικά χώρες η αναλογία είναι 1 γυναίκα στις 3.800. Στην υποσαχάρια Αφρική το ποσοστό εκτοξεύεται, με 1 στις 39 γυναίκες να χάνει τη ζωή εξαιτίας παραγόντων που συνδέονται με την κύηση ή τη γέννα.

Στο Νότιο Σουδάν, 1 στις 7 γυναίκες κινδυνεύει να χάσει τη ζωή της κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του τοκετού. Ο Κώστας Ρέτζος, μαιευτήρας γυναικολόγος, των Γιατρών Χωρίς Σύνορα βρέθηκε πρόσφατα στο Γιάμπιο του Νοτίου Σουδάν, όπου η ζωή των γυναικών τίθεται καθημερινά σε κίνδυνο.

«Είχαμε περισσότερους από εννέα τοκετούς την ημέρα, χώρια τα άλλα περιστατικά. Ήμουν ο μόνος γυναικολόγος σε μια κλινική που κάλυπτε τα πιο σοβαρά περιστατικά για 80.000 κατοίκους. Ήξερα πως αν μια γυναίκα έπρεπε να χειρουργηθεί και δεν το έκανα εγώ, δεν θα το έκανε κανείς. Δουλεύαμε ασταμάτητα. Θυμάμαι, υπήρξε νύχτα με τρεις καισαρικές, μια εξωμήτρια κύηση και έναν τοκετό με δίδυμα. Στο τέλος της μέρας ήξερα ότι τα καταφέραμε, ότι σώσαμε μια ζωή. Το εξάμηνο που ήμουν εκεί δεν σημειώθηκε κανένας μητρικός θάνατος και αυτό με γεμίζει χαρά».

Κάθε 25 λεπτά πεθαίνει μία γυναίκα στο Κονγκό. Το ποσοστό αυτό είναι 1.000 φορές μεγαλύτερο από αυτό που συναντάμε στις ευρωπαϊκές χώρες ©Pau Miranda

Το 99% των γυναικών που χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας επιπλοκών κατά την κύηση και την γέννα βρίσκονται σε φτωχές χώρες. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι 21.000 γυναίκες πέθαναν πέρυσι στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Αυτό σημαίνει ότι κάθε 25 λεπτά πεθαίνει μία γυναίκα στο Κονγκό. Το ποσοστό αυτό είναι 1.000 φορές μεγαλύτερο από αυτό που συναντάμε στις ευρωπαϊκές χώρες. Και δεν είναι μόνο οι γυναίκες. Περισσότερα από 100.000 νεογνά (περίπου το 5% του συνολικού αριθμού του Κονγκό) πεθαίνουν κατά τη γέννα ή λίγο μετά.

«Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αναγνωρίζουμε τις ειδικές ιατρικές ανάγκες των γυναικών και για το λόγο αυτό τις έχουμε τοποθετήσει στο επίκεντρο της δράσης μας. Σήμερα, το ένα τρίτο του συνόλου των παρεμβάσεων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα προσφέρουν γυναικολογική και μαιευτική φροντίδα σε εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες», αναφέρει η Γενική Διευθύντρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Μαριέττα Προβοπούλου.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρέχουν επείγουσα μαιευτική φροντίδα σε 30 χώρες, αντιμετωπίζοντας τις πέντε βασικές αιτίες της μητρικής θνησιμότητας: αιμορραγία, σηψαιμία, μη ασφαλείς αμβλώσεις, υπέρταση, δυστοκία. Οι κλινικές και τα νοσοκομεία που υποστηρίζονται από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα σε όλο τον κόσμο παρέχουν, μεταξύ άλλων, προγεννητική και μεταγεννητική φροντίδα, οικογενειακό προγραμματισμό, βοήθεια σε γυναίκες-θύματα σεξουαλικής βίας, πρόληψη μετάδοσης του ιού HIV από τη μητέρα στο παιδί.

Η Σόνια αμέσως μετά τον τοκετό, στην κλινική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία που σπαράζεται από τις εμφύλιες συγκρούσεις. Στην υποσαχάρια Αφρική, 1 στις 39 γυναίκες χάνει τη ζωή εξαιτίας παραγόντων που συνδέονται με την κύηση ή τη γέννα ©Laurence Geai

Την περασμένη χρονιά, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα βοήθησαν να γεννηθούν περισσότερα από 164.000 μωρά, πραγματοποίησαν 17.681 καισαρικές τομές, ενώ παρείχαν προγεννητική φροντίδα σε 340.306 γυναίκες καιμεταγεννητική φροντίδα σε 114.356 μητέρες. Από τον Ιανουάριο 2015, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρέχουν εξειδικευμένη μαιευτική και γυναικολογική φροντίδα σε ασθενείς με Έμπολα στη Σιέρα Λεόνε.

«Η γυναίκα, λόγω του ρόλου της στην κοινωνία, είναι συνήθως ιδιαιτέρως ευάλωτη, ενώ σε πολλές περιπτώσεις αποτελεί τον στυλοβάτη ολόκληρης της οικογένειας, η οποία αναπόφευκτα καταρρέει μετά την απώλεια της γυναίκας. Η θνησιμότητα και η νοσηρότητα εμφανίζουν μεγάλα ποσοστά ανάμεσα στις γυναίκες εξαιτίας επιπλοκών που μπορούν να αποφευχθούν με την παροχή κατάλληλης ιατρικής φροντίδας» αναφέρει η κυρία Προβοπούλου.

«Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα κάνουμε έκκληση στον κόσμο να υποστηρίξει οικονομικά τις δράσεις μας για να σώσουμε όσες περισσότερες ζωές γίνεται με ένα τηλεφώνημα στο 210 5 200 500 ή κάνοντας ένα δώρο ζωής στο msfgifts.gr»”.

Στο βίντεο συμμετέχουν (με σειρά εμφάνισης) οι: Αθηνά Τσιλύρα, Θεοδώρα Σιάρκου, Κική Μαυρίδου, Αλεξάνδρα Ούστα, Μελισσάνθη Μάχουτ, Ειρήνη Σταματίου, Μαρία Τσαρούχα, Νίκη Αναστασίου, Δήμητρα Κολλά, Λίλλυ Μελεμέ, Σεβίνα Μαραγκού, Χριστίνα Δενδρινού, Στέλλα Δρογγίτη, Έφη Μεράβογλου, Έλενα Τυρέα, Δήμητρα Σύρου, Δήμητρα Βαμβακάρη

Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Δημήτρης Καρατζιάς

Πρωτότυπη Μουσική: Μάνος Αντωνιάδης

Κινηματογράφιση/μοντάζ: Glam Studio

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων