Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου, 2022

Γιγαντιαία στρατιωτική άσκηση στην Κύπρο με συμμετοχή Ελλάδας και Ισραήλ

Γράφει ο Γιάννης Νικήτας
Διεθνολόγος

Σκηνές που θύμιζαν το παρελθόν εξελίχθησαν εχθές στη μεγαλόνησσο. Μετασταθμεύσεις μαχητικών, ρίψη αλεξιπτωτιστών, ναυτική παρουσία, ευρεία συμμετοχή της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου και γιγαντιαία κινητοποίηση μέσων και προσωπικού της Εθνική Φρουράς σημάδεψαν την χθεσινή στρατιωτική άσκηση. Κι όλα αυτά όταν πριν την κάθοδο του Έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην Κύπρο, ελληνικά μαχητικά F16 μεταστάθμευσαν στη Βάση «Ανδρέα Παπανδρέου» στην Πάφο, ασκούμενα από κοινού με την ισραηλινή πολεμική αεροπορία σε περιοχές του FIR Λευκωσίας.

Ελληνικά και ισραηλινά αεροσκάφη παρείχαν κάλυψη σήμερα το πρωί στην άσκηση ετοιμότητας της Εθνικής Φρουράς από κοινού με τη Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης του Ελληνικού Στρατού. Από τις 10 π.μ. μέχρι τις 14.00 το μεσημέρι, έγινε μεταξύ Μαζωτού και αεροδρομίου της Λάρνακας μαζική ρίψη Ελλήνων αλεξιπτωτιστών -της 2ης Μοίρας με έδρα τον Ασπρόπυργο Αττικής- από C130 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, τα οποία μεταστάθμευσαν στο Αεροδρόμιο Λάρνακας με παράλληλη αεροπορική κάλυψη από μαχητικά σε ρόλους αεροπορικής υπεροχής. Έλαβε χώρα σε πεδία βολής από το Καλό Χωριό μέχρι τον Μαζωτό, και συμμετείχαν το σύνολο της Εθνικής Φρουράς με συμμετοχή αρμάτων και Πεζικού. Το σενάριο προέβλεπε εξάλειψη αεροπρογεφυρώματος, συντεταγμένης υποχώρησης και εξαπόλυσης αντεπίθεσης.

Επιπροσθέτως, προέβλεπε παράλληλα και αντεπίθεση από τις επιλαρχείες τεθωρακισμένων της ΕΦ, αλλά και από την επιλαρχία μάχης ΕΛΔΥΚ M48A5 της, σε μία περιοχή που εκτείνεται από το Ζύγι μέχρι το αεροδρόμιο της Λάρνακας. Η Ελληνική Δύναμη Κύπρου συμμετείχε λαμβάνοντας καθοριστικό ρόλο στις εικονικές επιχειρήσεις με μονάδες αρμάτων, πεζικού και πυροβολικού. Τα αποτελέσματα της άσκησης κατέδειξαν επαρκή συντονισμό και ενδεικτικό της νέας τροπής που λαμβάνει η κρίση στην κυπριακή ΑΟΖ είναι το γεγονός ότι πραγματοποιήθηκε ρίψη Ελλήνων αλεξιπτωτιστών μόλις για δεύτερη φορά στην Κύπρο από το 1996. Η άσκηση άρχισε τα ξημερώματα. Συνεχείς ήταν οι πτήσεις μαχητικών F-16 της Ελληνική πολεμικής αεροπορίας και άλλων τεσσαρων μαχητικών του Ισραήλ, τα οποία μάλιστα προσγειώθηκαν στην Αεροπορική Βάση Αντρέας Παπανδρέου στην Πάφο.

Η άσκηση ήταν η μεγαλύτερη από την εποχή της ΤΑΜΣ “ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ – ΤΟΞΟΤΗΣ” και έστειλε σαφές μήνυμα αποτροπής προς πάσα κατεύθυνση. Για μια ακόμα φορά φανερώθηκε η επιχειρησιακή ετοιμότητα της Εθνικής Φρουράς και της ΕΛΔΥΚ και στάλθηκε σαφές μήνυμα πως η Ελλάδα είναι παρούσα στρατιωτικά στην Κύπρο.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων