Τη δική του εκδοχή στα όσα διαδραματίστηκαν το 2015, όταν η Ελλάδα βρέθηκε ένα βήμα πριν από την έξοδό της από την ευρωζώνη έδωσε την Κυριακή ο τέως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος αναφέρεται σε ένα non paper του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με αντικείμενο το Grexit.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο κ. Γιούνκερ ρωτήθηκε εάν το Βερολίνο επιθυμούσε το 2015 να τιμωρήσει την Ελλάδα.
«Ήθελαν οι Γερμανοί να τιμωρήσουν την Ελλάδα; Δεν είμαι τόσο σίγουρος, αλλά έδιναν αυτή την εντύπωση. Αυτό οφείλεται στην κοινή γνώμη, στη Γερμανία η εφημερίδα Bild, το δεξιό κομμάτι του CDU, ήθελαν να χρησιμοποιήσουν την Ελλάδα ως παράδειγμα… Δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείς ένα έθνος ως παράδειγμα», υπογράμμισε ο τέως πρόεδρος της Κομισιόν.
Αναφερόμενος, ειδικότερα, στην καγκελάριο της Γερμανίας, ο Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ είπε: «Η Μέρκελ δεν ήταν ο πιο δύσκολος άνθρωπος στο δωμάτιο. Άλλοι ήταν μακράν πιο δύσκολοι. Οπότε οι Γερμανοί μέσα στη χώρα τους έδιναν την εντύπωση ότι ήταν σκληροί, ήταν αυστηροί, ήταν άκαμπτοι, ήταν, αλλά σε μικρότερο βαθμό απ’ ό,τι άλλοι».
«Μερικές φορές η Μέρκελ έδινε την εντύπωση ότι ήταν υπέρ του Grexit παρόλο που ποτέ δεν πίεζε πολύ προς αυτή την κατεύθυνση. Ο Σόιμπλε θα δημοσιοποιούσε ένα non paper που θα ζητούσε από την Ελλάδα να αποχωρήσει για ένα συγκεκριμένο διάστημα από την ευρωζώνη. Ήμουν έντονα αντίθετος σε αυτό, γιατί από τη στιγμή που θα φύγεις, έφυγες», πρόσθεσε.
«Είναι εύκολο να φύγεις, παρόλο που αυτό θα συνεπαγόταν για την Ελλάδα τεράστια προβλήματα, όμως είναι πολύ δύσκολο να ξαναμπείς, οπότε ήμουν κάθετος αντίθετος σε αυτή την ιδέα», συνέχισε ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της Κομισιόν.
«Ήμουν εναντίον ενός Plan B για την Ελλάδα»
Παράλληλα, σημείωσε πως ο ίδιος δεν ήταν ποτέ υπέρ ενός «Plan B» για την Ελλάδα.
«Δεν ήμουν ποτέ υπέρ ενός Plan B, είτε στις Κάννες ή μετά παρότι είχαμε ένα Plan B στις τσέπες μας. Όμως δεν το ανέφερα ποτέ, επειδή αν το ανέφερα θα γινόταν. Aν ο πρόεδρος της Κομισιόν έλεγε ότι έχουμε σχέδιο Β “μην ανησυχείτε” τότε η Ελλάδα θα αναγκαζόταν να φύγει», ανέφερε ο κ. Γιούνκερ.
Συνέχισε δε: «Συνεπώς, δεν τάχθηκα ποτέ υπέρ ενός Plan Β, όμως κατά τη διάρκεια αυτών των συναντήσεων στις Κάννες, κυκλοφόρησαν πολλοί μύθοι γι’ αυτή τη συνάντηση, υποστήριξα σθεναρά να μιλήσουμε με τον Γιώργο Παπανδρέου και στον Ευάγγελο Βενιζέλο να μη γίνει αυτό το δημοψήφισμα είναι κακό, οι χρηματαγορές δεν καταλαβαίνουν… Δεν με καθορίζουν οι χρηματαγορές, όμως ξέρω ότι υπάρχουν».