“Πραγματικά πιστεύω ότι αν δεν ήμουν εγώ, η Ελλάδα θα είχε βγει από το ευρώ το 2015”, αναφέρει ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν,σε συνέντευξη του στην “Καθημερινή της Κυριακής”.
Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ χαρακτηρίζει το πρώτο εξάμηνο του 2015 ως την περίοδο που Ελλάδα έφτασε πιο κοντά στην έξοδο της από το ευρώ και αναφέρει ότι “Αλέξης Τσίπρας ερχόταν με περίεργες ιδέες για το τι έπρεπε να γίνει”. Όμως σύμφωνα με τον κ. Γιούνκερ, το να πείσει τον Τσίπρα δεν ήταν το βασικό ζήτημα που αντιμετώπιζε- αυτό ήταν το εύκολο. Η μεγάλη δυσκολία ήταν πείσει τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες, ιδιαίτερα μετά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος του Ιουλίου του 2015.
Μάλιστα όπως αναφέρει ο κ. Γιούνκερ, “κανένας στην Ε.Ε. δεν κατάλαβε γιατί έγινε το δημοψήφισμα”
Όπως σημειώνει, στην συγκεκριμένη περίοδο ο τότε ΥΠΟΙΚ Γιάνης Βαρoυφάκης δεν έπαιξε σημαντικό ρόλο: “Νομίζω ότι δεν πρέπει να πέρασα πάνω από 10 λεπτά μαζί του. Ο χρόνος αυτός ήταν βέβαια αρκετός για να γράψει βιβλία. Δεν συμμετείχε σε όλες τις συναντήσεις και στο βιβλίο του- που δεν το διάβασα- λέει ότι είμαι παντελώς άχρηστος”. “Επιτρέψτε μου να του ανταποδώσω το κομπλιμέντο”, συμπληρώνει ο κ. Γιούνκερ.
Τονίζει ότι ήταν αντίθετος με το Σχέδιο Β που ήθελε την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη . Όπως αναφέρει, “ήταν καθήκον μου να το έχω στην τσέπη μου, αλλά ποτέ δεν ήμουν οπαδός του Σχεδίου Β. Αν τότε το υποστήριζα αυτό, θα είχε γίνει πραγματικότητα”. Θεωρεί δε λανθασμένη την άποψη που είχε επικρατήσει τότε στα κράτη -μέλη της ΕΕ, που ήθελε την Ελλάδα να βρεθεί για λίγο εκτός της ευρωζώνης. ‘Τι στιγμή που βρίσκεσαι εκτός, είσαι εκτός για πάντα”, αναφέρει χαρακτηριστικά.