«Στην Ελλάδα εστιάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την προσοχή της» για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, δήλωσε σήμερα, Τρίτη, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, ο πρόεδρος Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ και προανήγγειλε τη δημιουργία «μνημονίου συνεργασίας ΕΕ – Τουρκίας» για το ίδιο θέμα.
Παρουσία των Προέδρων της Κομισιόν, Γιούνκερ και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Τουσκ, συζητήθηκε στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου η αντιμετώπιση της «ανθρωπιστικής κατάστασης των προσφύγων» εντός της ΕΕ και των γειτονικών χωρών. Οι δύο πρόεδροι παρουσίασαν στην Ολομέλεια τα συμπεράσματα του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 23ης Σεπτεμβρίου για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Είναι η πρώτη φορά που οι θεσμικοί πρόεδροι παρουσιάζουν στην Ολομέλεια τα συμπεράσματα ενός άτυπου Συμβουλίου, γεγονός που εκτιμήθηκε από την Ολομέλεια.
Ο κ. Γιούνκερ τόνισε ότι θα ήθελε οι αποφάσεις να έχουν ληφθεί ομόφωνα, κάτι που δεν συνέβη. Τελικά η απόφαση ελήφθη με την «κοινοτική μέθοδο», δήλωσε ο Γιούνκερ. «Καλό θα ήταν να μην πέσουμε στο βάλτο των αλληλοκαταγγελιών και των αλληλοκατηγοριών. Θα πρέπει πάνω απ’ όλα να κοιτάξουμε πώς θα υλοποιηθούν οι αποφάσεις και να το πράξουμε με τη μεγαλύτερη ταχύτητα», υπογράμμισε.
Ο ίδιος τόνισε επίσης ότι η συμμετοχή του Ευρωκοινοβουλίου στην προσπάθεια ανακατανομής των προσφύγων και η ταχύτατη αντίδρασή του είναι σημαντική διότι έτσι θα πειστεί και το Συμβούλιο να ακολουθήσει.
«Αυτό σημαίνει ότι θα αναπτύξουμε μεγάλο δίκτυο συνεργατών και προσωπικού προς την Ελλάδα. Στην ουσία διπλασιάζουμε τον αριθμό των υπαλλήλων που απασχολούνται στη λεγόμενη γενική ρύθμιση χώρου» τόνισε.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε στη συνέχεια στις επαφές που είχε τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Είναι προφανές ότι χρειαζόμαστε την Τουρκία για τα εξωτερικά μας σύνορα. Η Επιτροπή θα πράξει ό,τι μπορεί για να στηρίξει τις αξιοσημείωτες προσπάθειες της τουρκικής δημοκρατίας. Δεν μπορούμε να κοιτάζουμε μόνο το εσωτερικό μας, αλλά και την περιφέρεια της Ευρώπης», υπογράμμισε.
Σε συμφωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο Γιούνκερ υπέβαλε ένα σχέδιο «μνημονίου» μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την επίλυση του προβλήματος των προσφύγων. Η σχετική συνομιλία με την τουρκική αντιπροσωπεία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη το απόγευμα.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε τέλος ότι γίνονται συζητήσεις και με την Αθήνα, ενώ προβλέπει να αποσταλούν στελέχη και στην Τουρκία για τη συζήτηση των λεπτομερειών της συμφωνίας που πιστεύει ότι θα συναφθεί. «Πρέπει να πολιτικοποιήσουμε, με την ευγενή έννοια του όρου, τη συζήτηση μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας» υπογράμμισε.
Πρόσθεσε ότι όλες αυτές οι δράσεις έχουν ένα κόστος και έθεσε το ερώτημα κατά πόσον τα χρήματα που δαπανώνται από μια χώρα για τη διαχείριση του προβλήματος των προσφύγων θα πρέπει να αποκλείονται από τον υπολογισμό του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Με πληροφορίες από Newsroom ΔΟΛ.