Δευτέρα, 26 Ιουλίου, 2021

Γιούνκερ και Τουσκ: Βάλτε το προσφυγικό στη σύνοδο των G20!

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Έκκληση για να συζητηθεί το προσφυγικό ζήτημα ως μείζον διεθνές από τη σύνοδο των αρχηγών των 20 ισχυρών κρατών, απεύθυνε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Η σύνοδος των G20 θα γίνει στις 15 και 16 Νοεμβρίου στην Αττάλεια της Τουρκίας για να συζητήσουν την οικονομική και φορολογική συνεργασία, το εμπόριο και την κλιματική αλλαγή.

Κορυφαίοι αξιωματούχοι που θα εκπροσωπήσουν την Ευρώπη στη συνάντηση – ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ – θα ασκήσουν πίεση για να δοθεί μια παγκόσμια απάντηση στην πρόκληση της μετανάστευσης που αντιμετωπίζει η Ευρώπη.

«Κατά τη συνάντησή της στην Τουρκία εν μέσω μιας προσφυγικής κρίσης που οφείλεται σε συγκρούσεις στη Συρία και αλλού, η G20 πρέπει να αρθεί στο ύψος της πρόκλησης και να ηγηθεί μιας συντονισμένης και καινοτόμου απάντησης στην κρίση, η οποία να αναγνωρίζει τον παγκόσμιο χαρακτήρα και τις οικονομικές συνέπειές της και να προωθεί μεγαλύτερη διεθνή αλληλεγγύη στην προστασία των προσφύγων», αναφέρουν σε επιστολή τους οι Τουσκ και Γιούνκερ.

«Η G20 έχει συγκεκριμένη ευθύνη να εξασφαλίσει ότι οι διεθνείς οργανισμοί που βοηθούν τους πρόσφυγες έχουν τα απαραίτητα οικονομικά μέσα», προσθέτουν οι Τουσκ και Γιούνκερ στην επιστολή που απευθύνουν στους άλλους ηγέτες της ΕΕ, παρουσιάζοντας την ατζέντα που πρόκειται να προωθήσει η Ευρώπη.

Με πληροφορίες από Real News

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων

spot_img