Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός
Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg αντιστρέφει την κριτική ενάντια στους εταίρους μας τους οποίους κατηγορεί για ενδεχόμενη διάσπαση της ευρωζώνης.
Στο παρελθόν, ιδιαίτερα στην έναρξη της περιόδου της οικονομικής κρίσης στη χώρα, το πρακτορείο Bloomberg ήταν από τους πολύ σκληρούς κριτές της Ελλάδας συμμετέχοντας στο διεθνές παραλήρημα που ήθελε να δώσει ένα μάθημα στους ψεύτες και τεμπέληδες του ευρωπαϊκού νότου.
Σήμερα όμως κάνει έντονη κριτική για την πίεση που ασκείται στην Ελλάδα για περαιτέρω μείωση των δημοσίων δαπανών. Η συνταγή που ακολουθείται από την τρόικα είναι η ίδια όλων των χρόνων της κρίσης. Αύξηση του χρέους της χώρας μέσα από το δανεισμό του προγράμματος στήριξη με παράλληλη διαρκή μείωση των δημοσίων δαπανών και φορολογική αφαίμαξη των μικρομεσαίων. Σήμερα που το ελληνικό χρέος είναι το μεγαλύτερο στην ευρωζώνη η τρόικα βάζει στην κυβέρνηση ως στόχο να το μειώσει, κάνοντας ακόμη μεγαλύτερη μείωση δαπανών προκειμένου να πάρει την τελευταία δόση του προγράμματος στήριξης και τη συμφωνία για την μετά-μνημόνιο πιστωτική γραμμή στήριξης.
Όμως πια έχει αρχίσει σοβαρή κριτική για την ανελέητη πίεση της τρόικα ακόμη και από οικονομολόγους της ίδιας ‘σχολής’ με αυτή. Στο άρθρο το Bloomberg με τίτλο «Δώστε στην Ελλάδα μια ευκαιρία» η πρόταση της τρόικα χαρακτηρίζεται ευθέως ως «τοξική».
Ο λόγος είναι ότι «οι περαιτέρω προσπάθειες για τη μείωση του χρέους μέσω δημοσιονομικής σύσφιξης είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αποτύχουν. Και αυτό, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα ρίξουν τη χώρα σε πολιτική αστάθεια, όπως μπορεί κάλλιστα να συμβεί. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου ηγείται ο Αλέξης Τσίπρας, βρίσκεται σε ισχυρή θέση για να αντικαταστήσει το μετριοπαθές κόμμα του κ. Σαμαρά στις εκλογές το επόμενο έτος (πριν από μερικούς μήνες, ο ΣΥΡΙΖΑ εκμεταλλεύτηκε το αντιευρωπαϊκό αίσθημα και νίκησε στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο)» όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Bloomberg που αναδημοσιεύει ο σκάι.
Βάζει λοιπόν δύο επιχειρήματα με το ένα να κάνει κριτική στην εμμονή σε μια ορθόδοξη οικονομική πολιτική λιτότητας που μπορεί να καταστρέψει τη χώρα αλλά και ναι διασπάσει την Ευρωζώνη και το άλλο να βάζει ως ζήτημα την διαρκή πτώση της εμπιστοσύνης του κόσμου σε αυτή την κυβέρνηση, γεγονός το οποίο η τρόικα αγνοεί επιδεικτικά.
Προφανώς όπως έχω ξαναγράψει η τρόικα στέλνει μήνυμα με αυτό τον τρόπο σε όποιον σκοπεύει να διαδεχθεί την κυβέρνηση Σαμαρά, ότι θα έχει να κάνει με σκληρούς διαπραγματευτές. Όμως η συγκυρία είναι τέτοια που η κριτική που δέχεται πλέον αφορά όλο και περισσότερο την ίδια την Ευρωζώνη η οποία μπορεί να αντιμετωπίσει ιστορικό χτύπημα από το ίδιο το πρόγραμμα για τη διάσωσή της, καταστρέφοντας προφανώς και την ελληνική οικονομία.