Τρίτη, 5 Ιουλίου, 2022

Give i.lektra scooter: Είναι ηλεκτροκίνητο, είναι «έξυπνο» και είναι και 100% ελληνικό

Ως τότε, οι δημιουργοί του θα έχουν καταλήξει και στο όνομά του. «Αυτό το ψάχνουμε ακόμα. Η εταιρεία μας λέγεται Give, το project λέγεται i.lektra, αλλά για το ίδιο το scooter είμαστε ακόμα στη φάση της αναζήτησης» λέει στο ΑΠΕ–ΜΠΕ ο Ηλίας Νασιόπουλος, συνιδρυτής της εταιρίας Give, η οποία έδωσε σάρκα και οστά στο πρωτότυπο δίτροχο μαζί με τους Λευτέρη Κόζα, Αστέρη Αποστολίδη και Σεβαστιανό Μαΐλ.

To όλο project ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια, όταν ο Ηλίας Νασιόπουλος επέστρεψε από την Αγγλία όπου είχε εργαστεί επί μια οκταετία ως μηχανικός και αρχιμηχανικός αναλύσεων και κατασκευών στην ομάδα «Force India Formula 1», στην εταιρεία Prodrive και στο Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης της Nissan στην Ευρώπη, για να αφιερωθεί στο όραμά του. Ποιο ήταν αυτό; «Η Give στήθηκε με όραμα την ηλεκτροκίνηση και με στόχο να καινοτομήσει στον τομέα του urban mobility. Ξεκινήσαμε όμως με υπηρεσίες προς τρίτους για να δημιουργήσουμε ένα κεφάλαιο που θα μπορούσαμε στη συνέχεια να επενδύσουμε στο δικό μας όραμα».

Οι υπηρεσίες αυτές αφορούν στην υπολογιστική μηχανική, κυρίως στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας και εκκινούν από τις αναλύσεις αντοχής και βελτιστοποιήσεις για να φτάσουν έως τη ρευστομηχανική, την αεροδυναμική και τις ηλεκτρομαγνητικές αναλύσεις. Την περίοδο αυτή, η ελληνική εταιρεία συνεργάζεται με μια κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία, την αγγλική Prodrive και με άλλες μικρότερες. Πώς όμως κατάφεραν να περάσουν τα σύνορα; «Χρειάζεται πολύ κυνήγι. Αλλά βέβαια και λίγη τύχη» απαντά ο Ηλίας Νασιόπουλος. Η ιδέα για το scooter υπήρξε από την αρχή της ίδρυσης της εταιρείας, μαζί με την «πιο μεγαλεπήβολη ιδέα», όπως λέει ο ίδιος, της παραγωγής οχημάτων στην Ελλάδα.

Η σχεδίαση άρχισε το 2017, ενώ το μηχανικό μέρος ολοκληρώθηκε το 2019. Και τώρα; «Έχουμε τα πρωτότυπα έτοιμα, κάνουμε δοκιμές στο πάρκο του Δημόκριτου και ο στόχος τώρα είναι να ξεκινήσει η διαδικασία της πιστοποίησης για να πάμε στη συνέχεια στη γραμμή συναρμολόγησης. Είναι ένα δύσκολο στάδιο, και οικονομικά, αλλά είμαστε αισιόδοξοι». Είναι μια αισιοδοξία από την οποία όμως δεν λείπει ο ρεαλισμός: «Έχουμε προσαρμόσει το σχέδιο στην πραγματικότητα της ελληνικής αγοράς. Γι’ αυτό ξεκινάμε με μια χαμηλή μέση παραγωγή, 200 – 300 κομμάτια την πρώτη χρονιά, για να φτάσουμε τα 1000 στις επόμενες».

Αυτό που θα κυκλοφορήσει στους δρόμους το καλοκαίρι του 2021 θα είναι ένα οικολογικό δίτροχο, η τελική ταχύτητα του οποίου θα φτάνει τα 85Km/h και η ενεργειακή του αυτονομία, την οποία θα εξασφαλίζουν τρεις αποσπώμενες μπαταρίες, τα 180 χιλιόμετρα. Το scooter θα διαθέτει ακόμη μια ψηφιακή οθόνη με όλες τις απαραίτητες ενδείξεις, ακόμα και σύστημα πλοήγησης. Η ηλεκτρική του ενέργεια όμως δεν είναι η μοναδική καινοτομία. Το μοντέλο θα είναι ένα από τα πρώτα οχήματα παγκοσμίως το οποίο θα ενεργοποιείται από το κινητό τηλέφωνο, ενώ η ίδια συσκευή θα λειτουργεί και ως συναγερμός αφού θα ειδοποιεί τον κάτοχο για τυχόν απόπειρα κλοπής.

Για την ώρα δεν υπάρχει περαιτέρω πληροφόρηση για τεχνικά χαρακτηριστικά και λοιπές λεπτομέρειες, μπορείτε να μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα του κατασκευαστή προκειμένου να παρακολουθείτε την πορεία της εξέλιξης του e-scooter.

Πηγή: analitis.gr

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων