Για τον κίνδυνο μετάδοσης ασθενειών στις πλημμυρισμένες περιοχές μίλησε ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης, στην ΕΡΤ και τους δημοσιογράφους Σταυρούλα Χριστοφιλέα και Μάκη Προβατά. Συνέστησε στους κατοίκους των συγκεκριμένων περιοχών να ακούνε τις συμβουλές των τοπικών εταιρειών υδροδότησης για το κατά πόσο είναι κατάλληλο το νερό. Όπως είπε αν δούν το νερό να βγαίνει θολό, κόκκινο ή με περίεργους χρωματισμούς οπωσδήποτε να μην το καταναλώνουν και να το αναφέρουν.
«Στη Λάρισα για παράδειγμα, η εταιρεία είπε ότι είναι πόσιμο το νερό και στα Τρίκαλα νομίζω η τοπική εταιρεία είπε ότι είναι πόσιμο. Άρα λοιπόν ακούμε τις τοπικές εταιρείες οι οποίες εργάζονται αυτή τη στιγμή σκληρά για να κάνουν αυτή τη διαδικασία. Επίσης, είναι ένα θέμα δυναμικό. Μπορεί σήμερα να είναι πόσιμο, μετά από τρεις μέρες να δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα. Άρα λοιπόν ακολουθούμε, ακούμε, έχουμε τα αυτιά μας ανοιχτά για να δούμε τι γίνεται και σε σχέση με το νερό» σημείωσε ο κ. Μαγιορκίνης και πρόσθεσε ότι « ότι δεν είναι απολύτως για καμία οικιακή χρήση εάν και εφόσον έχει βγει ακατάλληλο το νερό. Να πω έτσι έναν πολύ απλό λόγο κάθεσαι, πλένεις το ποτήρι σου και μετά βάζεις μέσα εμφιαλωμένο, αλλά το ποτήρι είναι μολυσμένο από το νερό που έπινες στο ποτήρι. Ούτε για να βουρτσίζουμε τα δόντια μας ούτε να κάνουμε μπάνιο. Αν είναι ακατάλληλο το νερό είναι ακατάλληλο για όλες τις χρήσεις».
Δεν υπάρχει κάποιο φάρμακο που δίνεται προληπτικά ανέφερε και σημείωσε ότι «ο κόσμος εάν έχει κάνει τον παιδικό εμβολιασμό στον οποίο συμπεριλαμβάνεται για παράδειγμα το εμβόλιο της ηπατίτιδας Α, προστατεύετε από αυτόν τον ιό εάν και εφόσον υπάρχει κάποια επιμόλυνση κάποιας αποχετεύσης η οποία ήρθε σε επαφή με τα μολυσμένα νερά. Εάν δεν έχουν κάνει αυτό το εμβόλιο, δεν προλαβαίνουν να το κάνουν τώρα».
Υπογράμμισε ακόμα ότι θα πρέπει ο κόσμος εάν υπάρχει κίνδυνος ζωής και μόνο να περάσει μέσα από αυτά τα νερά ενώ αν είναι να περάσει για να πάει να πάρει ένα ρούχο ή ένα φαγητό θα πρέπει να το αποφύγει. «Εάν υπάρχει κίνδυνος ανθρώπινης ζωής και δεν υπάρχει εναλλακτική λύση θα πρέπει να περάσει μέσα από τα νερά, να βοηθήσει τον συνάνθρωπό του. Δεν το συζητάμε. Από εκεί και πέρα κάνουμε προτεραιοποίηση και βλέπουμε. Για ένα ρούχο δεν θα περάσουμε μέσα από αυτά τα νερά, θα το αποφύγουμε. Μια πληγή πρέπει να την πλύνουμε αν έχει πέσει πάνω νερό. Την ξεπλένουμε, την καθαρίζουμε για να μην μολυνθεί» συμπλήρωσε.
«Τα κουνούπια θα πολλαπλασιαστούν. Το περιμένουμε λόγω των λιμναζόντων νερών και της υψηλής θερμοκρασίας. Ο κόσμος πρέπει να χρησιμοποιεί εντομοαπωθητικά και να αλείφεται με εντομοαπωθητικά και να προσέχουν κυρίως παιδιά, βρέφη και ηλικιωμένοι» είπε σε άλλο σημείο.
«Όσον αφορά τα ζώα που είναι σε διάφορα σημεία, δεν ερχόμαστε σε επαφή με αυτά. Με γάντια θα πρέπει να τα πιάσουμε. Το βασικό στοιχείο στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι τα άλλα ζώα που υπάρχουν εάν υπάρχουν και κυκλοφορούν στην περιοχή, να μην αρχίσουν και τρώνε αυτά τα κουφάρια και μολυνθούν και αυτά[…] Θα υπάρχει διαδικασία υγειονομική από την Κτηνιατρική όπου θα γίνει οι κατάλληλες κινήσεις. Δεν συστήνουμε αυτή τη στιγμή να γίνει απολύμανση σε δημόσιους χώρους, παρά μόνο εάν και εφόσον υπάρχουν μολυσμένα νερά. Στα σπίτια εφόσον έχουν μπει μέσα τα λιμνάζοντα νερά θα πρέπει να γίνει απολύμανση. Δεν μιλάμε για κάτι φοβερό με μια κλασική χλωρίνη όπου θα γίνει αραίωση 1 προς 10 σε καθαρό νερό, όχι σε μολυσμένο νερό» εξήγησε.
Κλείνοντας σημείωσε «δεν περιμένουμε καμία επιδημία τύπου “χολέρας”» και τόνισε απαντώντας σε σχετική ερώτηση ότι «περιμένουμε γαστρεντερίτιδες και όπως είπα πρέπει να προσέχουμε πολύ τα παιδιά γιατί τα παιδιά αυτή τη στιγμή δεν έχουν και πολύ έλεγχο, θα νομίζουν ότι είναι λάσπες που μπορούν να παίξουν να τα βάλουν στο στόμα τους κλπ».
Πηγή: ΕΡΤ