Γκ. Μαγιορκίνης: Η παραλλαγή Όμικρον δεν φαίνεται να δημιουργεί μεγαλύτερη νοσηρότητα από την μετάλλαξη Δέλτα
Ο επίκουρος καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την αποψινή ενημέρωση, ανέφερε πως παρότι στην χώρα μας καταγράφηκε σημαντική μείωση στις συνολικές διαγνώσεις κορονοϊού, η οποία αγγίζει το 9%, εξακολουθεί να υπάρχει αύξηση 4% στους θανάτους και 8% σε όσους νοσηλεύονται σε ΜΕΘ.
Αναφερόμενος στην παραλλαγή Όμικρον, είπε ότι αυτή «παρουσιάζει εκθετική αύξηση στην νότια Αφρική όπου και εντοπίστηκε» και εμμέσως πλην σαφώς προέβλεψε ότι θα είναι η παραλλαγή η οποία θα επικρατήσει της Δέλτα. Όπως συμπλήρωσε απ’ ό,τι τουλάχιστον είναι γνωστό μέχρι σήμερα, πρόκειται για «ένα εξαιρετικά διεισδυτικό στέλεχος».
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η μετάλλαξη Όμικρον οδηγεί πλέον το νέο επιδημιολογικό κύμα και απ ότι φαίνεται από τα πρώτα στοιχεία που υπάρχουν για αυτήν την παραλλαγή, δεν φαίνεται να δημιουργεί μεγαλύτερη νοσηρότητα από την μετάλλαξη Δέλτα.
Παράλληλα το ECDC σημειώνει πως μέχρι στιγμής όλες οι περιπτώσεις της μετάλλαξης Όμικρον που καταγράφηκαν στην ΕΕ/ΕΟΧ ήταν είτε ασυμπτωματικές, είτε με ήπια συμπτώματα και δεν έχει αναφερθεί κανένα σοβαρό κρούσμα και κανένας θάνατος μεταξύ αυτών των περιπτώσεων.
«Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε και να αξιολογούμε τη διασπορά της Όμικρον, όμως παραμένει μεγάλος αριθμός παραγόντων που μπορούν να αλλάξουν τη δυναμική της κατάστασης, και τα στοιχεία που έχουμε μέχρι στιγμής είναι περιορισμένα» ανέφερε σε δήλωσή της η διευθύντρια του ECDC Αντρέα Αμόν. «Χρειάζεται μια πολυεπίπεδη προσέγγιση για την καθυστέρηση της περεταίρω εξάπλωσης της Όμικρον στην ΕΕ/ΕΟΧ. Είναι αναγκαίος ο εμβολιασμός όσων είτε δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί είτε δεν έχουν ακόμα ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, καθώς και η χορήγηση ενισχυτικών δόσεων στα άτομα άνω των 40 ετών», τονίζει η διευθύντρια του ECDC .
Όσον αφορά τα δεδομένα για τη μεταδοτικότητα της παραλλαγής, το ECDC επισημαίνει ότι προκαταρκτικά δεδομένα από τη Νότια Αφρική δείχνουν ότι μπορεί να έχει σημαντικό πλεονέκτημα ανάπτυξης έναντι της μετάλλαξης Δέλτα. Εάν αυτό ισχύει, η Όμικρον αναμένεται βάσει των μαθηματικών μοντέλων να προκαλέσει πάνω από το ήμισυ όλων των λοιμώξεων SARS-CoV-2 στην ΕΕ/ΕΟΧ τους επόμενους μήνες. Όσο μεγαλύτερο είναι το πλεονέκτημα ανάπτυξης της Όμικρον έναντι της Δέλτα και όσο μεγαλύτερη είναι η κυκλοφορία της στην EE/ΕΟΧ, τόσο γρηγορότερα η Όμικρον θα προκαλέσει την πλειονότητα όλων των λοιμώξεων SARS-CoV-2.