Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου, 2021

Γκρίζα σύννεφα πάνω από τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας

Γράφει ο Γιώργος Ευγενίδης

Αντιγράφω, όπως το διάβασα: «Όπως μετέδωσε το Reuters, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου προειδοποίησε σήμερα ότι η τουρκική κυβέρνηση θα ακυρώσει τις συμφωνίες που έχει συνάψει με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το προσφυγικό, εάν οι Βρυξέλλες δεν τηρήσουν το λόγο τους. Ο Τούρκος υπουργός έκανε αυτές τις δηλώσεις κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας ενώπιον της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης».

Μπορεί, λόγω της κορύφωσης του δράματος που λέγεται «αξιολόγηση» να έχουμε ξεχάσει το προσφυγικό ζήτημα, αυτό όμως ούτε έχει λυθεί, ούτε βρίσκεται σε ιδιαίτερα καλό δρόμο. Στην περίπτωση της Ελλάδας, ο αριθμός των προσφύγων που είναι εγκλωβισμένοι είναι στην περιοχή των 54.000. Πρόκειται για έναν σημαντικό αριθμό, ο οποίος το τελευταίο διάστημα παραμένει σχετικά σταθερός και θα ήταν αρκετά πιο διαχειρίσιμος, αν η κυβέρνηση μπορούσε να οδηγήσει τους ανθρώπους που στοιβάζονται στην Ειδομένη και στον Πειραιά πιο έγκαιρα και αποτελεσματικά σε κέντρα φιλοξενίας. Πλην όμως, για το εν λόγω ζήτημα δεν κομίζω γλαύκα εις Αθήνας ούτε γράφω κάτι που δεν έχω ξαναγράψει, ως προς την αδυναμία της ελληνικής κυβέρνησης να κάνει έστω και τα στοιχειώδη.

Το ζήτημα της συμφωνίας της ΕΕ με την Τουρκία ήταν και είναι όμως απολύτως κομβικό για την Ελλάδα. Με τα κακά της και τα στραβά της, η συμφωνία φαίνεται στην πράξη πως λειτουργεί, μιας και έχει περιοριστεί κατά πολύ ο αριθμός νέων αφίξεων, πολλώ δε μάλλον σε μια περίοδο, όπως η τωρινή, οπότε οι καιρικές συνθήκες είναι εξαιρετικές. Με άλλα λόγια, η εν λόγω συμφωνία είναι απολύτως απαραίτητη για την Ελλάδα.

Πλην όμως, υπάρχουν δύο αρνητικά: η εν λόγω συμφωνία είναι συνδεδεμένη με βασικές παραχωρήσεις από τη μεριά της Ευρωπαϊκής Ένωσης (χρήματα, έναρξη διαδικασίας για την κατάργηση της βίζας κλπ.), ενώ παράλληλα οι διακινητές έχουν στραφεί προς άλλες οδούς και πλέον διοχετεύουν καραβιές ανθρώπων εκ νέου μέσω της Ιταλίας, με αποτέλεσμα να ξεκινήσουμε και πάλι να μετράμε θύματα στη Μεσόγειο, όπως τα 400 χθεσινά ανοιχτά της Αιγύπτου.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του RP, τα όσα είπε ο κ. Τσαβούσογλου στην τουρκική ευρωβουλή δεν είναι απλώς ένα ρητορικό σχήμα, μια κούφια απειλή για να φοβηθεί η Ευρώπη. Οι Τούρκοι έχουν «ψυχανεμιστεί» πως σε συγκεκριμένα κράτη-μέλη υπάρχει άρνηση για παραχώρηση διευκολύνσεων στο κομμάτι της βίζα, μιας και με τη σειρά τους δεν βλέπουν να τηρούνται όλα τα κριτήρια από τη μεριά της Τουρκίας, την ώρα που οι τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες ενίσχυσαν τον κύκλο της αβεβαιότητας. Επομένως, δεν αποκλείεται, αν και οι δύο πλευρές στυλώσουν τα πόδια, η συμφωνία να ναυαγήσει, κάτι που, αν συμβεί, θα φέρει νέα έκρηξη στον αριθμό των όσων φτάνουν στα ελληνικά παράλια, μιας και μέχρι στιγμής οι Τούρκοι σε μια επίδειξη καλής θέλησης (;) τους συγκρατούν. Δεν θα το κάνουν όμως πλέον, αν δουν πως ένα σημαντικό κομμάτι της συμφωνίας ξηλώνεται.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το RP, οι εν λόγω ανησυχίες έχουν φτάσει και στο Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο δεν θέλει να σκέφτεται πως το εν λόγω μέτωπο θα ξανανοίξει το αμέσως επόμενο διάστημα. Απλά, όπως και ορισμένα άλλα ζητήματα, μπορεί να μην είναι καν στο χέρι μας, εμείς όμως να κληθούμε να πληρώσουμε τα σπασμένα.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων