Αμυδρές ελπίδες, να μην υπάρξει δεύτερη δόση αύξησης στα τιμολόγια ηλεκτρικού, όπως προβλέπει το μνημόνιο, δημιουργούν οι εξελίξεις με τις τιμές των ρύπων. Όπως θα θυμούνται οι αναγνώστες μας, το πρώτο πακέτο αυξήσεων, αποφασίστηκε με την παραδοχή ότι η ΔΕΗ θα πληρώνει το 2013, 7 ευρώ για κάθε τόνο διοξειδίου του άνθρακα, που είναι υποχρεωμένη να αγοράζει από το χρηματιστήριο ρύπων.
Ωστόσο οι τιμές των ρύπων έχουν καταρρεύσει και τις τελευταίες μέρες κινούνται στα ιστορικά χαμηλά των 4 και κάτι ευρώ ο τόνος. Η εξέλιξη αυτή, κρύβει πίσω της μία σκληρή αντιπαράθεση Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ευρωπαϊκής βιομηχανίας για την πολιτική στο θέμα των ρύπων. Η Επιτροπή έχει καταστρώσει σχέδιο για απόσυρση περίπου 950 εκατομμυρίων δικαιωμάτων, προκειμένου να τονωθεί το εμπόριο ρύπων και να αυξηθεί η τιμή τους, ώστε να υπάρξουν κίνητρα και πόροι για τη χρηματοδότηση «πράσινων» προγραμμάτων.
Το σχετικό πρόγραμμα ωστόσο απαιτεί και την έγκριση του Ευρωκοινοβουλίου, τα οποίο θα το έκρινε στις 26 Φεβρουαρίου. Η ψηφοφορία εν τέλει συμφωνήθηκε να μετατεθεί, καθώς στην αρμόδια επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου όπου συζητήθηκε, εξασφάλισε οριακή πλειοψηφία, ενώ και η «καρδιά» της ατμομηχανής της Ευρώπης, δηλαδή οι Γερμανοί βιομήχανοι, έχουν σοβαρές αντιρρήσεις. Έτσι παραμένει άγνωστο ακόμη αν το σχέδιο απόσυρσης ρύπων θα τεθεί σε ψηφοφορία τον Μάρτιο, ή τον Απρίλιο, ή και αργότερα, και σε κάθε περίπτωση πριν οι μεγαλύτερες βιομηχανικές χώρες με πρώτη τη Γερμανία, αποφασίσουν για την πολιτική τους απέναντι στο θέμα αυτό, που έχει να κάνει αμέσως με την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών προϊόντων στις διεθνελις αγορές.
Είναι νωρίς ακόμη να πούμε τι θα γίνει στην Ελλάδα, πάντως το σίγουρο είναι ότι οι εξελίξεις αυτές αποτελούν ισχυρό «όπλο» σε όσους μέσα στην Κυβέρνηση τάσσονται υπέρ φθηνότερου ηλεκτρικού, για την ελάφρυνση των νοικοκυριών, αλλά και της ελληνικής βιομηχανίας.