Η ανάθεση της οριστικής επιμέλειας εναπόκειται πλέον στην απόφαση της Δικαιοσύνης, η οποία θα αποφασίσει για το μέλλον της μικρής Λυδίας.
Η δίκη για την επιμέλεια της μικρής Λυδίας
Η δίκη για το συγκεκριμένο ζήτημα έχει προσδιοριστεί για σήμερα, όπως αναφέρεται στα dikaiologitika.gr. H οικογένεια του προφυλακισμένου πιλότου φέρεται να έχει αποσύρει το αίτημα που είχε υποβάλλει τον περασμένο Ιούνιο ζητώντας από κοινού επιμέλεια της μικρής με τους γονείς της αδικοχαμένης Καρολάιν Κράουτς.
Σύμφωνα, με πληροφορίες, μεταξύ των δυο οικογενειών υπήρξε συνεννόηση. Ώστε και οι γονείς του κατηγορούμενου να έχουν επαφή με τη μικρή σε συγκεκριμένες ώρες και ημέρες. Μέχρι σήμερα η μόλις ενός έτους Λυδία βρίσκεται με τους παππούδες της στην Αλόννησο, τόπο καταγωγής της μητέρας της. Υπενθυμίζεται ότι με προσωρινή διάταξη του εισαγγελέα ανηλίκων έχει ανατεθεί η προσωρινή επιμέλεια στην οικογένεια της δολοφονημένης κοπέλας.
Με την εισαγγελική διάταξη, αφαιρέθηκε από τον Μπάμπη Αναγνωστόπουλο η γονική μέριμνα της μόλις ενός έτους κόρης του. Η εισαγγελέας χαρακτηρίζει τον κατηγορούμενο, άτομο χωρίς αναστολές.
Ακόμη, η εισαγγελέας ανέφερε πως βάσει των εκθέσεων των κοινωνικών λειτουργών, που έχουν θετικό αποτύπωμα και για τα δύο οικογενειακά περιβάλλοντα, πλεονεκτήματα παρουσιάζει κατά την κρίση της, ως τόπος διαβίωσης του παιδιού η Αλόννησος.
Σύμφωνα με το σκεπτικό της εισαγγελέως, στο νησί μαζί με τη μητέρα της Καρολάιν, η μικρή Λυδία εκτός όλων των άλλων εξασφαλίζει και την αναγκαία απόσταση από τον τόπο όπου θα εξελιχθεί η δίκη του πατέρα της.
Σε ό,τι αφορά στον Μπάμπη Αναγνωστόπουλο η εισαγγελέας του αφαιρούσε τη γονική μέριμνα. Αφού στάθμισε σειρά δεδομένων και στοιχείων, τα οποία προέκυψαν από τις έρευνες και τα οποία αφορούν στον συζυγοκτόνο.
Αυτά είναι τα εξής:
α) Ο Χαράλαμπος Αναγνωστόπουλος έχει ήδη στερηθεί την ελευθερία του ως προσωρινά κρατούμενος (σ.σ. αμέσως μετά την απολογία του κατηγορούμενος είχε οδηγηθεί στις φυλακές). Άρα αδυνατεί αντικειμενικώς να επιμεληθεί της ανήλικης κόρης του.
β) Ο κατηγορούμενος και πατέρας της μικρής, φέρεται σε επίπεδο σοβαρών ενδείξεων ενοχής να έχει εγκληματική διαγωγή. Από το μέχρι τώρα συλλεγέν στο πλαίσιο της ποινικής διαδικασίας αποδεικτικό υλικό, υπάρχουν τουλάχιστον σοβαρές ενδείξεις ενοχής για τα προαναφερθέντα ποινικά αδικήματα για τα οποία του ασκήθηκε ποινική δίωξη,
γ) Ειδικά φέρεται σε επίπεδο σοβαρών ενδείξεων ενοχής να έχει διαπράξει το έγκλημα της ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως στρεφόμενο σε βάρος μέλους της οικογένειας του και ενώπιον άλλου μέλους της οικογένειας του και δη ανηλίκου. Σημειώνεται εξάλλου στην εισαγγελική διάταξη, συμφωνά με το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τη συνεπιμέλεια, η καταδίκη του γονέα, με οριστική δικαστική απόφαση, για ενδοοικογενειακή βία συνιστά κακή άσκηση της γονικής μέριμνας,
δ) Ακόμη, πέραν της σκληρότητας της ίδιας της πράξης που αποδίδεται στον κατηγορούμενο (ανθρωποκτονία σε βάρος της νεαρής συζύγου και μάλιστα μπροστά στο ανήλικο παιδί του), ο Χαράλαμπος Αναγνωστόπουλος επέδειξε αναλγησία, ψυχραιμία και απάθεια. Ανέπτυξε άμεσα και οργανωμένα μεθοδική δράση συγκάλυψης του εγκλήματος του. Σκοπός που σύμφωνα με τη διάταξη, ήταν να αποφύγει την τιμωρία, επιχειρώντας να παραπλανήσει τις Αρχές. Δε δίστασε να προβεί στη διάπραξη και άλλου κακουργήματος (φόνος ζώου συντροφιάς). Αλλά και άλλων πλημμελημάτων στην συνέχεια (ψευδείς καταθέσεις στις Αρχές, κατάσταση άλλων υπόπτων κακουργήματος). Όπως και μεταχειριζόμενος ακόμη και το ανήλικο παιδί του, το οποίο τοποθέτησε επάνω στο άψυχο σώμα της μητέρας του. Αυτό έγινε μέχρι την άφιξη της Αστυνομίας, ως μέρος της σκηνοθεσίας τόπου θανατηφόρας ληστείας. Μάλιστα, καθιστώντας και αυτό ωσαύτως θύμα εγκλήματος ενδοοικογενειακής βίας,
ε) Η συγκρότηση του χαρακτήρα του η οποία -με βάση τα παραπάνω- υποδηλώνει άτομο παντελώς στερούμενο ηθικών αναστολών. Η προαναφερθείσα εγκληματική συμπεριφορά του δύνανται οπωσδήποτε να επηρεάσουν την ψυχική και ηθική διάπλαση του τέκνου του. Μάλιστα, το οποίο έχει ήδη θυματοποιήσει και
στ) Επιχείρησε ενέργεια που αντιστρατεύεται το συμφέρον του παιδιού του. Ειδικότερα κατέλυσε την σχέση μητέρας-κόρης, θανατώνοντας την μητέρα της ανήλικης. Έτσι, ματαίωσε οριστικά τη δυνατότητα εδραίωσης του τόσο σημαντικού για τη ζωή και την ανέλιξη του παιδιού συναισθηματικού δεσμού.