«Τα Γλυπτά του Παρθενώνα δεν θα μείνουν στην Ελλάδα», φέρεται να δήλωσε ο Ρίσι Σούνακ, όπως μεταδίδει η Telegraph, με τον Βρετανό πρωθυπουργό να αποκλείει το ενδεχόμενο αλλαγής του νόμου που απαγορεύει στο Βρετανικό Μουσείο να παραδώσει μόνιμα τα Γλυπτά στη χώρα μας.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του βρετανικού μέσου, ο Ρίσι Σούνακ «έχει ορκιστεί να μην επιστρέψει μόνιμα τα Μάρμαρα στην Ελλάδα, καθώς το Βρετανικό Μουσείο εξετάζει μια συμφωνία προτείνοντας τα Γλυπτά του Παρθενώνα να μοιράζονται μεταξύ Λονδίνου και Αθήνας».
Ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν υπάρχουν σχέδια για την τροποποίηση της νομοθεσίας, η οποία ορίζει ότι το μουσείο μπορεί να διαθέσει αντικείμενα της συλλογής του μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Ωστόσο, το μουσείο θα μπορούσε ακόμη να διευθετήσει τον δανεισμό των γλυπτών, σύμφωνα με το Reuters. Ο Σουνάκ είναι απίθανο να έρθει σε ρήξη με τις θέσεις των δύο προκατόχων του, οι οποίοι ήταν και οι δύο κατά κάθε είδους δανεισμού των Γλυπτών στην Ελλάδα.
Όπως μεταδίδει η Telegraph, κατά την επίσκεψή του στο Σαν Ντιέγκο, ο Σούνακ δήλωσε ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα αποτελούν «ένα τεράστιο περιουσιακό στοιχείο για αυτή τη χώρα» και δεσμεύτηκε να τα κρατήσει στα χέρια του βρετανικού κοινού. «Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει φροντίσει για τα Γλυπτά του Παρθενώνα εδώ και γενιές. Οι πινακοθήκες και τα μουσεία μας χρηματοδοτούνται από τους φορολογούμενους, επειδή αποτελούν τεράστιο περιουσιακό στοιχείο για τη χώρα», τόνισε.
Πηγές του Γουάιτχολ επιβεβαίωσαν ότι η κυβέρνηση θα θεωρούσε επίσης οποιοδήποτε μακροπρόθεσμο δάνειο ως αντίθετο με το πνεύμα του υπάρχοντος νόμου.
«Αξίζει να το προσπαθήσουμε με τους Έλληνες», λέει ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου
Την ίδια ώρα, σε άρθρο του στο βρετανικό περιοδικό The Spectator, ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, αναφέρεται στις συνομιλίες που φέρονται να γίνονται για την επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα.
«Αξίζει να το προσπαθήσουμε με τους Έλληνες», δηλώνει χαρακτηριστικά.
Ο Τζορτζ Όσμπορν αναφέρθηκε στα Γλυπτά του Παρθενώνα τονίζοντας ότι αξίζει η προσπάθεια να βρεθεί λύση με την Ελλάδα, σημειώνοντας ωστόσο ότι «παίζουν ζωτικό ρόλο στην αφήγηση της πλήρους ιστορίας της κοινής ανθρωπότητας» εκτεθειμένα στο Βρετανικό Μουσείο.
Την ίδια ώρα, αφήνει αιχμές για τον Μπόρις Τζόνσον και την αλλαγή στάσης του στο ζήτημα, αφού ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας δήλωνε παλαιότερα ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να επιστραφούν «εκεί που ανήκουν» ενώ τώρα τονίζει ότι πρέπει να παραμείνουν στο Λονδίνο.