Το θέμα της Επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα «φιλοξενείται» στον βρετανικό Τύπο με δηλώσεις της βρετανικής κυβέρνησης που απορρίπτουν την «επιστροφή» τους στην Αθήνα.
Η επιστροφή των Ελγινίων Μαρμάρων στην Ελλάδα θα ήταν «επικίνδυνος και ολισθηρός δρόμος», προειδοποίησε η Βρετανή υπουργός Πολιτισμού.
Στην πρώτη της εμφάνιση ενώπιον της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, ως Υπουργός Πολιτισμού, η κ. Donelan ρωτήθηκε εάν η επιστροφή των Μαρμάρων θα ήταν «η λεπτή άκρη της σφήνας», με κίνδυνο να «αδειάσουν τα Μουσεία».
Η Υπουργός Πολιτισμού, απάντησε: «Μπορώ να συμφωνήσω με ορισμένα από τα επιχειρήματα, αλλά πιστεύω ότι είναι ένας πολύ επικίνδυνος και ολισθηρός δρόμος για να διανυθεί».
Δήλωσε ακόμη ότι η Βρετανία ενήργησε ως «θεματοφύλακας» αμφισβητούμενων αντικειμένων και «όταν αρχίσετε να επιστρέφετε ένα, πού τελειώνει αυτό;».
Την προηγούμενη ημέρα, το γραφείο του Πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ εξέδωσε ανακοίνωση:
«Δεν σκοπεύουμε να αλλάξουμε τη νομοθεσία που εμποδίζει την αφαίρεση αντικειμένων από τις συλλογές του μουσείου, συμπεριλαμβανομένης της συλλογής του Βρετανικού Μουσείου, εκτός εάν υπάρχουν συγκεκριμένες περιστάσεις. Η θέση μας σε αυτό δεν έχει αλλάξει. Οι αποφάσεις που σχετίζονται με τη φροντίδα και τη διαχείριση μιας συλλογής είναι θέμα του μουσείου και των διαχειριστών του που είναι λειτουργικά ανεξάρτητοι».
Όπως έχει αναφερθεί, η ελληνική κυβέρνηση είχε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με την ηγεσία του Μουσείου. Από το Βρετανικό Μουσείο και τη βρετανική κυβέρνηση λένε ότι πάντα είναι ανοιχτοί σε συζητήσεις, ενώ τον Μάιο του 2022 επικυρώθηκε στη Σύνοδο της UNESCO στο Παρίσι ότι η βρετανική πλευρά «θα προχωρήσει σε καλόπιστο διάλογο με την Ελλάδα επί της νόμιμης και δίκαιης απαίτησής της».
Από την πλευρά του “Parthenon Project” αναφέρουν ότι είναι πιθανό και εφικτό να γίνει.
Από την Επιτροπή για την Επανένωση των Μαρμάρων, κάποιες φωνές είναι πιο μετριοπαθείς και θέτουν «ορίζοντα» δεκαετίας για την επανένωση.
Από το Ινστιτούτο Ψηφιακής Αρχαιολογίας (οι οποίοι παράγουν ακριβή ψηφιακά αντίγραφα των Γλυπτών), λένε ότι είναι θέμα μηνών να δούμε ενωμένα τα Γλυπτά στην Αθήνα. Μάλιστα, ο Ρότζερ Μάικλ είπε σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ, ότι τα Γλυπτά θα βρίσκονται στην Ελλάδα πριν τις εκλογές.
Η διπλωματική γλώσσα είναι αυτή που πρωταγωνιστεί στις συζητήσεις για την πολύπλοκη και τόσο περίβλεπτη υπόθεση.
Δεν μπορεί να είναι επιστροφή – δεν το θέλει η βρετανική πλευρά.
Δεν μπορεί να είναι δάνειο – το απορρίπτει η ελληνική πλευρά.
Η λέξη που ανέφερε ο πρώην υπουργός πολιτισμού και πρόεδρος του Parthenon Project, Lord Vaizey, ήταν “deposition” που μπορεί να μεταφραστεί ως «εναπόθεση».
Το σίγουρο είναι ότι έχουν πέσει χρήματα στην καμπάνια, με τον Ελληνοαμερικάνο Τζον Λέφας να έχει ξοδέψει 10 εκατομμύρια γι’ αυτό το σκοπό, με το θέμα να κερδίζει έδαφος στην κοινή γνώμη, όπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις.
Τέλος, για να οριοθετήσουμε και το ιστορικο-κοινωνικό πλαίσιο, είναι η καλύτερη στιγμή για μία «εναπόθεση» των Γλυπτών στο Μουσείο της Ακρόπολης, λόγω της κοινωνικής αφύπνισης στα αδικήματα της βρετανικής αποικιοκρατίας, όπως εύστοχα σημείωσε σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ, ο καθηγητής Ιστορίας και αντιπρόεδρος της Βρετανικής Επιτροπής για την Επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα (BDRPM) Paul Cartledge.