Τρίτη, 17 Μαΐου, 2022

Γνωριμία με την βιοϊατρική έρευνα στην Ελλάδα

Η συρρίκνωση των κοινωνικών υπηρεσιών του κράτους οδήγησε στην ενεργοποίηση και στον πολλαπλασιασμό ομάδων βοηθείας προς άτομα που έχουν ανάγκη κοινωνικής πρόνοιας και προστασίας. Από εθελοντικές ομάδες που παρέχουν οικονομική βοήθεια, ρούχα και τρόφιμα μέχρι αυτές που προσφέρουν ιατρικές και νομικές υπηρεσίες, βλέπουμε την ανάπτυξη μιας κουλτούρας αλληλεγγύης που δεν εκδηλώνεται μέσω του κράτους αλλά πολύ πιο άμεσα και αυθόρμητα «από τα κάτω», από πολίτες που ανταποκρίνονται στον συνάνθρωπο που ζητάει βοήθεια. Έτσι μία άλλη Ελλάδα που οι περισσότεροι αγνοούσαμε πριν από την κρίση έρχεται τώρα σταδιακά στο προσκήνιο.

Χαρακτηριστική από αυτή την άποψη είναι η περίπτωση της Κίνησης Αδελφών Ατόμων με προβλήματα Ψυχικής Υγείας (ΚΙΝ.Α.Ψ.Υ.), η οποία παρέχει ομαδική ψυχολογική στήριξη στα αδέλφια ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας. Τα μέλη της προωθούν την κοινωνική και επαγγελματική επανένταξη των αδελφών τους, μέσα από την διασύνδεση με τα Κέντρα Ημέρας και τους Κοινωνικούς Συνεταιρισμούς. Διεκδικούν λύσεις από το υπουργείο Υγείας, και καλύτερες συνθήκες περίθαλψης στα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία και τις Μονάδες Ψυχικής Υγείας. Παράλληλα προωθούν την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της Κοινής Γνώμης σε σχέση με την Ψυχική Υγεία, ενώ ταυτόχρονα έχουν στόχο την ενδυνάμωση και υποστήριξη των αδερφών μέσα από δράσεις κοινωνικής δικτύωσης, εκδρομές, συζητήσεις.

Στο πλαίσιο της διαρκούς ανάπτυξης των δράσεων αυτών, η ΚΙΝ.Α.Ψ.Υ. θα διοργανώσει μέσα στον Μάιο ημερίδα με θέμα «Γνωριμία με την βιοϊατρική έρευνα στην Ελλάδα». Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 16 Μαΐου 2013, στο Τμήμα Νευροεπιστημών του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) και στα πλαίσιά της θα πραγματοποιηθεί επιπλέον επίσκεψη – ξενάγηση στα Εργαστήρια του χώρου.

Το Rizopoulos Post είναι χορηγός επικοινωνίας της ημερίδας.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων