Πέμπτη, 19 Μαΐου, 2022

Γνωριμία με το Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων Π. Βρέλλης

Είναι γνωστή η αγάπη των Ηπειρωτών για τον τόπο τους και η προσφορά τους σ’ αυτόν. Δημόσια κτίρια, ευεργετήματα σε ορφανά παιδιά, φυλακισμένους, δωρεές σε σχολεία, γηροκομεία και πάσης φύσεως ιδρύματα φανερώνουν την αγάπη για το συνάνθρωπο και την αγαθή πρόθεση των ανθρώπων της Ηπείρου. Αυτού του ορεινού γεωγραφικού διαμερίσματος της Ελλάδας, που-παρότι μικρό-έλαμψε κι έγινε γνωστό στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα δια μέσου των άξιων αντιπροσώπων του. Θα περίμενε κανείς πως σε καιρό ειρήνης η προσφορά περιττεύει. Πως δε χρειάζεται να σπαταληθούν χρήματα και να δαπανηθούν ατελείωτες ώρες εργασίας για την ανάδειξη του τόπου και της ιστορίας που τον περιβάλλει. Κι όμως όχι! Και το Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων Π. Βρέλλης στα Ιωάννινα το αποδεικνύει!

Δημιουργός του ήταν ο συνταξιούχος Γυμνασιάρχης Παύλος Βρέλλης (1923-2010), ο οποίος το 1983 δημιούργησε σ’ ένα ιδιόκτητο χώρο 17 στρεμμάτων στο Μπιζάνι Ιωαννίνων το όνειρο ζωής: ένα μουσείο κέρινων ομοιωμάτων με θέματα από την ελληνική ιστορία. Ορφανός από μικρός, ο Βρέλλης μεγάλωσε με την παιδαγωγό θεία του. Γρήγορα κατάλαβε και αξιοποίησε την κλίση του στη ζωγραφική και την επεξεργασία του ξύλου και της πέτρας. Στα χρόνια που ακολούθησαν, ο Π. Βρέλλης φοίτησε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, διακρίθηκε ως αθλητής στο άλμα επί κοντώ, παρακολούθησε με υποτροφία μαθήματα Τέχνης και Ψηφοθεσίας σε Φλωρεντία και Ραβένα αντίστοιχα και εργάστηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών. Επίσης, δίδαξε στο Τζάνειο Πειραματικό Σχολείο Πειραιά, σε άλλα Γυμνάσια και Λύκεια και στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων παραδίδοντας μαθήματα Ιστορίας της Τέχνης. Όταν συνταξιοδοτήθηκε, ο Βρέλλης έχτισε το Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων που φέρει το όνομά του.

Σ’ αυτό συναντάμε γνώριμες ιστορικές φιγούρες και εικόνες της ελληνικής ιστορίας. Καλύπτει εποχές από την αρχαία Ελλάδα έως τον Β’ Π.Π και ακόμη παραπάνω. Στο τμήμα της αρχαίας Ελλάδας βλέπουμε μεταξύ άλλων αντίγραφα της Στήλης της Ηγησούς και της Αρχαϊκής Κόρης. Από εκεί περνάμε στο Βυζάντιο με τα αξιοπρόσεκτα ψηφιδωτά του για να καταλήξουμε στην πλέον σκοτεινή ώρα του Ελληνισμού: την προεπαναστατική περίοδο.

Ο Βελεστινλής, το Κρυφό Σχολειό και οι Φιλικοί υπενθυμίζουν στους επισκέπτες την προσφορά στο Έθνος, ενώ η φιγούρα του Μακρυγιάννη και του φυλακισμένου Κολοκοτρώνη θυμίζουν την αγνωμοσύνη προς τους ήρωες του ’21… Οι κατοπινοί αγώνες των Ελλήνων βρίσκουν την-κέρινη-ενσάρκωσή τους στο πρόσωπο του Παύλου Μελά, των πολεμιστών της Μικρασίας, του Ρούπελ και της Κύπρου. Ο Βρέλλης επιμελήθηκε κάθε λεπτομέρεια που αφορά τους ήρωές του ̇ από την εξωτερική τους εμφάνιση έως το μέρος που έδρασαν.

Το Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων Βρέλλη αποτελεί μια ακόμη συνεισφορά της Ηπείρου στη διατήρηση της μνήμης της ελληνικής ιστορίας.

Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων Βρέλλη

12ο χλμ Εθνικής Οδού Ιωαννίνων-Αθηνών

Μπιζάνι Ιωαννίνων

Τ.Κ.45500

Τηλ. (26510) 92128

1200px-D70-0368-3-Pavlos-Vrellis-museum

vrelli-museum

055

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων