«Το όπλο του τοπικού lockdown θα είναι εδώ και όταν χρειαστεί, πρέπει να επιβάλλεται», δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος
«Το όπλο του τοπικού lockdown θα είναι εδώ και όταν χρειαστεί, πρέπει να επιβάλλεται», δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και συνέστησε προσοχή, καθώς όπως επισήμανε η πανδημία δεν έχει τελειώσει.
«Τα κρούσματα δεν είναι μηδενικά, η πανδημία δεν έχει λήξει. Το Rt έχει πέσει κάτω από 1, που είναι καλό, αλλά δεν έχει φτάσει στο 0,5. Είναι γύρω στο 0,9, που σημαίνει ότι υπάρχει ακόμα αναπαραγωγή του ιού στην κοινότητα, υπάρχει διασπορά», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Eρωτηθείς σχετικά με τα κορωνοπάρτι και τα φαινόμενα συγχρωτισμού, σημείωσε ότι το διαχειριστικό όπλο της πανδημίας είναι τα τοπικά lockdown.
«Αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι τέτοια που τα γενικευμένα lockdown δε θα χρειαστούν.
Ένα όπλο διαχειριστικό της διασποράς είναι να βλέπουμε κλειστές κοινωνίες, όπως συνέβη στα νησιά ή στο Αγρίνιο.
Είναι περιοχές, στις οποίες υπάρχει διασπορά για διάφορους λόγους, που οι συνθήκες επιβάλλουν τοπικά lockdown. Το όπλο του τοπικού lockdown θα είναι εδώ και όταν χρειαστεί, πρέπει να επιβάλλεται».
Όπως εξήγησε ο κ. Γώγος, απαιτείται μεγάλη προσοχή, γιατί στην παρούσα φάση, αν υπάρχει διασπορά υπό εμβολιασμό, αυξάνεται ο κίνδυνος να αναπτυχθούν στελέχη διαφυγής, στελέχη δηλαδή που μπορεί να περιέχουν μεταλλάξεις, οι οποίες προς το παρόν μπορεί να μην επηρεάζουν τη δράση των εμβολίων, αλλά δεν αποκλείεται να συμβεί.
Στο πλαίσιο αυτό, ο συνδυασμός που απαιτείται είναι ευρείας κλίμακας εμβολιασμός και περιορισμός της διασποράς.
Σε ό,τι αφορά στην επιστροφή στην κανονικότητα χωρίς μάσκες, ο καθηγητής Παθολογίας σημείωσε ότι «για να πούμε τι αριθμός του πληθυσμού χρειάζεται να ανοσοποιηθεί για να πούμε ότι θα πετάξουμε τις μάσκες, υπάρχει κάποιος συντελεστής που μέσα του υπάρχει και η μεταδοτικότητα.
Αν έχουμε στελέχη του ιού, τα οποία είναι πιο μεταδοτικά, αυτό αυξάνεται.
Πέρυσι τέτοια εποχή λέγαμε ότι χρειάζεται 60%-70% ανοσοποίηση. Αυτή τη στιγμή το ποσοστό ανεβαίνει, γιατί υπάρχει το βρετανικό στέλεχος, το οποίο έχει αυξήσει κατά 50% τη μεταδοτικότητα.
Όσο λοιπόν υπάρχει διασπορά με μεταλλαγμένα στελέχη, ο αριθμός των ατόμων που χρειάζονται για να έχουμε το τείχος ανοσίας μεγαλώνει. Για να πετύχουμε το στόχο μας χρειάζεται η μαζική ανοσοποίηση».
Σχετικά με τα προνόμια που εξετάζεται να δοθούν στους εμβολιασμένους, ανέφερε ότι είναι μια ενδιαφέρουσα ιδέα για να πάει ο κόσμος να εμβολιαστεί.
«Το κυριότερο προνόμιο από τον εμβολιασμό δεν είναι μόνο η δική μας απελευθέρωση, αλλά η συνολική επίδραση του εμβολιασμού στην κοινωνία μας που θα δώσει την ελευθερία σε όλους. Όσο το ποσοστό ανοσίας είναι 20%-30%-40%, τα πράγματα είναι δύσκολα για τους κλειστούς χώρους», υπογράμμισε.
Ωστόσο, δήλωσε αισιόδοξος ότι το ποσοστό ανοσίας που θα έχουμε αποκτήσει μέχρι το φθινόπωρο και η ελάττωση του Rt, θα μας επιτρέψουν να πάμε κινηματογράφο ή θέατρο σε κλειστούς χώρους. «Αν είμαστε εμβολιασμένοι και με τις δύο δόσεις όλοι, θα μπορούμε να τα κάνουμε όλα αυτά», κατέληξε.