Την επίσημη έναρξη του χειμώνα και τη σύζευξη Δία και Κρόνου στον ουρανό της Γης τιμά η Google με το σημερινό της doodle.
Η εβδομάδα ξεκινά με δύο αστρονομικά φαινόμενα, το Χειμερινό Ηλιοστάσιο και τη Μεγάλη Σύζευξη του Δία και του Κρόνου που θα φαίνονται σαν ένα μεγάλο αστέρι στο νυχτερινό ουρανό.
Το μεσημέρι της Δευτέρας στις 12:02 ώρα Ελλάδας, ο Ήλιος θα βρεθεί στο χειμερινό ηλιοστάσιο, έτσι θα ξεκινήσει και τυπικά ο φετινός χειμώνας στην Ελλάδα και γενικότερα στο βόρειο ημισφαίριο.
Σύμφωνα με το Sky & Telescope, ο Κρόνος θα φαίνεται με κιάλια ή και με γυμνά μάτια πάνω δεξιά από τον φωτεινότερο Δία, ενώ ορατοί θα είναι επίσης με ερασιτεχνικό τηλεσκόπιο τέσσερις μεγάλοι δορυφόροι του Δία και τουλάχιστον ένας του Κρόνου, συνολικά επτά ουράνια σώματα, σε κατεύθυνση νοτιοδυτική.
Σύμφωνα με μία εκτίμηση, την τελευταία φορά που μπορούσαν οι άνθρωποι να δουν κάτι παρόμοιο, ήταν το 1623, όταν ακόμη ζούσε ο Γαλιλαίος, ενώ η προηγούμενη φορά ήταν το 1226 εν μέσω Μεσαίωνα.
Το βράδυ στον ορίζοντα και για δυόμιση ώρες μετά από τη δύση του Ήλιου, αν ο ουρανός είναι καθαρός από σύννεφα οι τυχεροί θα μπορούν να διακρίνουν στον ορίζοντα ένα έντονο φως, σαν ένα λαμπρό άστρο, το οποίο όμως στην πραγματικότητα θα είναι ο Δίας και ο Κρόνος σε πολύ κοντινή απόσταση.
Το να συμπέσει το χειμερινό ηλιοστάσιο με τη Μεγάλη Σύζευξη είναι σπάνιο, ενώ ακόμα πιο σπάνιο είναι το γεγονός πως τα δύο αστρονομικά αυτά φαινόμενα συμπίπτουν και με την κορύφωση της τελευταίας βροχής διαττόντων αστέρων του έτους, των λεγόμενων Αρκτίδων.
Οι διάττοντες φαίνεται να έρχονται από την κατεύθυνση του αστερισμού της Μικρής ‘Αρκτου, εξ ου και το όνομα τους. Ο ουρανός θα είναι αρκετά σκοτεινός για παρατήρηση, καθώς η επόμενη πανσέληνος θα συμβεί στις 30 Δεκεμβρίου.
Δείτε το σημερινό Google Doodle