Φρένο στο Gemini ΑΙ chatbot βάζει η Google από το να δίνει απαντήσεις σε ερωτήσεις που έχουν να κάνουν με τις εκλογές σε χώρες όπου στήνονται κάλπες φέτος περιορίζοντας την πληροφόρηση σε ονόματα υποψηφίων, πολιτικά κόμματα και άλλες πληροφορίες που έχουν να κάνουν με την πολιτική γενικότερα.
«Για λόγους προστασίας σε ό,τι αφορά τέτοια ζητήματα ξεκινήσαμε να βάζουμε περιορισμούς στις αναζητήσεις που έχουν να κάνουν με τις εκλογές και στις οποίες θα δώσει απάντηση το Gemini», ανέφερε η ινδική ομάδα της Google στην εταιρική σελίδα όπως αναφέρει η Guardian.
H εταιρεία είχε ανακοινώσει τα σχέδια για τον περιορισμό των ερωτημάτων που έχουν να κάνουν με τις εκλογές για το chatbot που λειτουργεί με την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) σε ανάρτηση στο blog της τον περασμένο Δεκέμβριο σύμφωνα με εκπρόσωπο της Google και έκανε μία παρόμοια σε περιεχόμενο ανακοίνωση σε σχέση με τις Ευρωεκλογές το Φλεβάρη. Η ανάρτηση της Google έγινε με αφορμή τις επερχόμενες εκλογές στην Ινδία ενώ η TechCrunch ανέφερε ότι η Google επιβεβαίωσε τις αλλαγές παγκοσμίως.
Όταν γίνονται ερωτήσεις όπως «πες μου για τον πρόεδρο Μπάιντεν» ή «ποιος είναι ο Ντόναλντ Τραμπ» το Gemini τώρα απαντά: «Μαθαίνω ακόμη πως μπορώ να απαντήσω σε αυτή την ερώτηση. Στο μεταξύ δοκιμάστε την αναζήτηση της Google» ή μία παρόμοια απάντηση. Ακόμη και στην ερώτηση «πως μπορώ να εγγραφώ για να ψηφίσω» πάλι παραπέμπει στην αναζήτηση της Google.
Οι εκλογικές αναμετρήσεις που πυροδότησαν την αλλαγή
H Google περιορίζει τις δυνατότητες του chatbot πριν από μια σειρά από κρίσιμες ψηφοφορίες σε χώρες συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Ινδίας, της Νοτίου Αφρικής και του Ηνωμένου Βασιλείου.
Υπάρχει δάσπαρτη ανησυχία για παραπληροφόρηση που μπορεί να παραχθεί από την τεχνητή νοημοσύνη (AI) και την επιρροή της στις εκλογικές αναμετρήσεις ανά τον κόσμο καθώς η τεχνολογία επιτρέπει την χρήση ρομποτικών κλήσεων, την δημιουργία ψεύτικων βίντεο και προπαγάνδα που προέρχεται από τα chatbot.
«Όπως αναφέραμε τον περασμένο Δεκέμβριο, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τις πολλές εκλογές που θα διεξαχθούν σε όλο τον κόσμο το 2024 και για να είμαστε προσεκτικοί, περιορίζουμε τα είδη των ερωτημάτων που σχετίζονται με τις εκλογές και για τα οποία το Gemini θα δίνει απαντήσεις».
Οι κυβερνήσεις και οι ρυθμιστικές Αρχές σε όλο τον κόσμο αγωνίζονται να συμβαδίσουν με τις εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη και την απειλή τους για τη δημοκρατική διαδικασία, ενώ οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας δέχονται πιέσεις για να περιορίσουν την κακόβουλη χρήση των εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης τους.
Η Google στο blogpost της ταναφέρει ότι εφαρμόζει πολλαπλά χαρακτηριστικά, όπως ψηφιακά υδατογραφήματα και ετικέτες περιεχομένου για το περιεχόμενο που παράγεται από την Τεχνητή Νοημοσύνη, για να αποτρέψει τη διάδοση της παραπληροφόρησης μαζικά.
Η απόφαση της Google να περιορίσει το Gemini θα πρέπει να είναι ένας λόγος για να εξετάσουμε τη συνολική ακρίβεια των εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης της εταιρείας, υποστηρίζει ο Ντάνιελ Σούσερ, αναπληρωτής καθηγητής επιστήμης της πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Cornell.
«Αν τα εργαλεία της Google για τη δημιουργία τεχνητής νοημοσύνης είναι πολύ αναξιόπιστα για τη μετάδοση πληροφοριών σχετικά με τις δημοκρατικές εκλογές, γιατί θα πρέπει να τα εμπιστευτούμε σε άλλα πλαίσια, όπως η υγεία ή οι οικονομικές πληροφορίες;», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Τι λέει αυτό για τα μακροπρόθεσμα σχέδια της Google να ενσωματώσει την παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη σε όλες τις υπηρεσίες της, συμπεριλαμβανομένης της αναζήτησης;»
Το Gemini αντιμετώπισε πρόσφατα έντονες αντιδράσεις σχετικά με τις δυνατότητες δημιουργίας εικόνων, καθώς οι χρήστες άρχισαν να παρατηρούν ότι το εργαλείο παρήγαγε ανακριβώς εικόνες έγχρωμων ατόμων όταν τους δόθηκαν οδηγίες για ιστορικές καταστάσεις. Αυτές περιλάμβαναν απεικονίσεις έγχρωμων ανθρώπων ως καθολικών παπών και ως Γερμανών ναζιστών στρατιωτών στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η Google ανέστειλε ορισμένες από τις δυνατότητες του Gemini ως απάντηση στη διαμάχη, εκδίδοντας δηλώσεις με τις οποίες ζητούσε συγγνώμη και έλεγε ότι θα βελτίωνε την τεχνολογία της για να διορθώσει το πρόβλημα.
Τι αφορούσε το σκάνδαλο Gemini
Το σκάνδαλο Gemini αφορούσε ζητήματα γύρω από την παραπληροφόρηση που δημιουργείται από την τεχνητή νοημοσύνη, αλλά έδειξε επίσης πώς μεγάλες εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης βρίσκονται στο επίκεντρο πολέμου πολιτισμών και υπό έντονο δημόσιο έλεγχο. Ρεπουμπλικάνοι νομοθέτες κατηγόρησαν την Google ότι προωθεί την αριστερή ιδεολογία μέσω του εργαλείου τεχνητής νοημοσύνης της, με τον γερουσιαστή του Μιζούρι Τζος Χόλι να καλεί τον διευθύνοντα σύμβουλό της, Σούνταρ Πιτσάι, να καταθέσει ενόρκως στο Κογκρέσο για το Gemini.
Σημαντικές εταιρείες που αναπτύσσουν την τεχνητή νοημοσύνη, όπως η OpenAI και η Google, εμφανίζονται όλο και περισσότερο πρόθυμες να εμποδίσουν τα chatbot τους να ασχοληθούν με ευαίσθητες ερωτήσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αντιδράσεις. Ωστόσο, ακόμη και η απόφαση για το ποιες ερωτήσεις μπλοκάρουν οι εταιρείες είναι γεμάτη ερωτηματικά καθώς μια έκθεση του 404 Media από τις αρχές αυτού του μήνα διαπίστωσε ότι το Gemini δεν απαντούσε σε ερωτήσεις όπως «τι είναι η Παλαιστίνη», αλλά συμμετείχε σε παρόμοια ερωτήματα σχετικά με το Ισραήλ.
πηγή: cnn.gr