Νέα κουλτούρα διακυβέρνησης που θα ενισχύσει την αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας η οποία τα επόμενα χρόνια, μέχρι το 2030, καλείται να επιταχύνει αξιοποιώντας τον πακτωλό κονδυλίων που θα εισρεύσουν από το νέο ΕΣΠΑ 2021 – 2027, το Ταμείο Ανάκαμψης και τις άμεσες ξένες επενδύσεις, προανήγγειλε, στο πλαίσιο τοποθέτησής του στο πρώτο συνέδριο του Υπερταμείου, ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος.
Ταυτόχρονα, οι ενδείξεις για την ελληνική οικονομία προμηνύουν πως το 2024 θα είναι μία ιδιαίτερα ελπιδοφόρα χρονιά με τις επενδύσεις που θα προσελκύσει η χώρα να «πιάνουν» νέες κορυφές.
Χατζηδάκης: Το Υπερταμείο εξελίσσεται σε εθνικό επενδυτικό ταμείο
Στο πλαίσιο αυτό, «η περαιτέρω ψηφιοποίηση σε κράτος και ιδιωτικό τομέα, η καλύτερη λειτουργία των θεσμών, το χτίσιμο μίας νέας κουλτούρας διακυβέρνησης που να διατρέχει δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, η απενεχοποίηση κάποιων δημόσιων οργανισμών όπως το Υπερταμείο αποτελούν κυβερνητικές προτεραιότητες», σημείωσε ο κ. Σκέρτσος, δίνοντας το στίγμα της κυβερνητικής πολιτικής για το ερχόμενο διάστημα.
«Το Υπερταμείο πρέπει να είναι ένας φορέας που θα προσδίδει προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία», επεσήμανε.
Ο κ. Σκέρτσος, αναφερόμενος στο οξύτατο πρόβλημα της έλλειψης διαθέσιμων κατοικιών και την εκτόξευση των τιμών, «έδειξε» προς την κατεύθυνση αξιοποίησης της αδρανούς ακίνητης περιουσίας μέσω συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και της παροχής κινήτρων σε ιδιοκτήτες «για να δημιουργήσουμε την κοινωνική κατοικία».
«Στόχος μας είναι η βιώσιμη ανάπτυξη, ανάπτυξη συνεκτική που θα τους αφορά όλους και όχι λίγους», κατέληξε ο κ. Σκέρτσος.
Τα ΕΛΤΑ η νέα ΔΕΗ
Στην καίρια συνεισφορά του Υπερταμείου στην ελληνική οικονομία και στα αναπτυξιακά οφέλη που έχει αφήσει στο οικονομικό πεδίο αναφέρθηκε ο Γρηγόρης Δημητριάδης, Διευθύνων Σύμβουλος του Υπερταμείου.
Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στη ΔΕΗ ως ένα επιτυχημένο παράδειγμα ενώ υπογράμμισε πως αντίστοιχη προσπάθεια γίνεται σήμερα στα ΕΛΤΑ προκειμένου να «γίνουν η νέα ΔΕΗ» αποφέροντας σημαντικά δημόσια έσοδα λειτουργώντας με έναν αξιοκρατικό και υπεύθυνο τρόπο. Υπογράμμισε, στο σημείο αυτό, τη σημασία των νέων νομοθετικών πρωτοβουλιών που θα δώσουν ευελιξία προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί.
Επιπρόσθετα, τόνισε πως το Υπερταμείο έχει προχωρήσει στην απανθρακοποίηση κατά 6% του χαρτοφυλακίου του, δίνοντας έμφαση σε βιώσιμες πολιτικές στις θυγατρικές του. Ως παράδειγμα ανέφερε το «πρασίνισμα» των λιμανιών του ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να μην προχωρά απλώς σε αποκρατικοποιήσεις αλλά να συμπεριλαμβάνει δεσμεύσεις για διατήρηση της βιωσιμότητας από τους επενδυτές.
«Εξασφαλίσαμε 100% αξιοποίηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ 2014 – 2020 ενώ για την περίοδο 2021 – 2027 είμαστε το δεύτερο κράτος σε αιτήματα πληρωμής στην ΕΕ, με το νέο ΕΣΠΑ η Ελλάδα θα εκτελέσει το μεγαλύτερο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων της τελευταίας δεκαετίας. Το εγχείρημα είναι ιδιαίτερα απαιτητικό και σύνθετο, περιμένουμε σημαντική βοήθεια από το Υπερταμείο για την ωρίμανση των έργων», επεσήμανε ο Δημήτρης Σκάλκος, Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ.
Ψηφιοποίηση, πράσινες επενδύσεις, βελτίωση των υποδομών, απολιγινιτοποίηση και στροφή στις καθαρές μορφές ενέργειας, αποτελούν τους βασικούς πυλώνες που θα «σηκώσουν» το βάρος της αξιοποίησης των κονδυλίων του νέου ΕΣΠΑ.
«Χρονιά – ρεκόρ για τις άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα», χαρακτήρισε το 2024 ο Αλέξης Δαμαλάς, Financial Advisory Leader and Equity Partner της Deloitte με τα ποσά που θα εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία από αποκρατικοποιήσεις να ξεπερνούν τα 5 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, όπως ανέφερε, εξαγορές και συγχωνεύσεις επιχειρήσεων θα «χτυπήσουν» νέα ρεκόρ το ερχόμενο έτος.
«Η Ελλάδα έχει μπει σταθερά στα ραντάρ των ξένων επενδυτών, είναι ιδιαίτερα ελκυστικός προορισμός», υποστήριξε η Αντιγόνη Λυμπεροπούλου, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.