Πέμπτη, 18 Αυγούστου, 2022

Γράφτηκε ιστορία: Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ξεπέρασαν τα ορυκτά καύσιμα στην ενέργεια της Ευρώπης το 2020

Οι Ευρωπαίοι έλαβαν την πλειονότητα του ηλεκτρισμού τους από ανανεώσιμες πηγές και όχι από τα ορυκτά καύσιμα για πρώτη φορά πέρυσι, σύμφωνα με μια ετήσια έκθεση των Ember και Agora Energiewende.

Η έκθεση, η οποία παρακολουθεί τον τομέα ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ από το 2015, διαπίστωσε ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παρέδωσαν το 38% της ηλεκτρικής ενέργειας πέρυσι, σε σύγκριση με το 37% που παράγεται από ορυκτά καύσιμα.

Η αλλαγή έρχεται καθώς άλλες πηγές, όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια, έχουν αυξηθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και οι δύο πηγές σχεδόν διπλασιάστηκαν από το 2015 και από πέρυσι αντιπροσώπευαν το ένα πέμπτο της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στις χώρες της ΕΕ, σύμφωνα με την έκθεση. Είναι επίσης ο λόγος για τον οποίο η παραγωγή άνθρακα μειώθηκε κατά 20% πέρυσι, αποτελώντας μόνο το 13% της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται στην Ευρώπη.

“Η ταχεία ανάπτυξη της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας έχει αναγκάσει τον άνθρακα να μειωθεί, αλλά αυτή είναι μόνο η αρχή”, δήλωσε ο Dave Jones, ανώτερος αναλυτής ηλεκτρικής ενέργειας για την Ember και επικεφαλής συγγραφέας της έκθεσης, σε σχετική του δήλωση. “Η Ευρώπη βασίζεται στον άνεμο και την ηλιακή ενέργεια για να διασφαλίσει ότι όχι μόνο ο άνθρακας θα έχει εξαλειφθεί έως το 2030, αλλά και για τη σταδιακή κατάργηση της παραγωγής φυσικού αερίου, την αντικατάσταση κλειστών πυρηνικών σταθμών παραγωγής ενέργειας και για την κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας από ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αντλίες θερμότητας και ηλεκτρολύτες.”

HTML tutorial

Τα μέτρα για την πανδημία της Covid-19 του περασμένου έτους οδήγησαν σε λιγότερη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας σε όλο τον κόσμο. Η ευρωπαϊκή ζήτηση μειώθηκε κατά 4% το 2020, αναφέρει η έκθεση, σύμφωνα με την οποία οι τάσεις Covid δεν είχαν καμία επίδραση στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Από το 2015, οι εκπομπές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη σημείωσαν ιστορική πτώση, όντας 29% καθαρότερες, σημειώνει η έκθεση.

Το ορόσημο ακολουθεί τις δεσμεύσεις των ηγετών της ΕΕ τον περασμένο μήνα για μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κατά 55% από τα επίπεδα του 1990 έως το 2030. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ξεπέρασαν την κατανάλωση άνθρακα τα τελευταία χρόνια. Τον περασμένο Μάιο, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καταναλώθηκαν περισσότερο από τον άνθρακα για πρώτη φορά από το 1885.

“Η οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία δεν πρέπει να επιβραδύνει τη δράση για το κλίμα”, δήλωσε ο Patrick Graichen, διευθυντής της Agora Energiewende. “Χρειαζόμαστε συνεπώς μια ισχυρή πολιτική για το κλίμα – όπως στην Πράσινη Συμφωνία – για να διασφαλίσουμε σταθερή πρόοδο.”

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων