Δύο Έλληνες, επαγγελματίες ψηφιακοί νομάδες που ζουν και εργάζονται σε όλη την Ευρώπη, ανέλαβαν το τεράστιο καθήκον να δημιουργήσουν την πιο φιλική προς τον χρήστη έκδοση της Αγίας Γραφής που θα είναι διαθέσιμη στο Διαδίκτυο.
Απογοητευμένοι από τη δική τους διαδικτυακή εμπειρία με το πιο διάσημο βιβλίο της ανθρώπινης ιστορίας, η Χριστίνα Αθανασίου και ο Γιώργος Λιάπης χρησιμοποιούν την τεράστια εμπειρία τους στον ψηφιακό τομέα για να δημιουργήσουν έναν ιστότοπο που, όπως υπόσχονται, θα είναι ο απλούστερος τρόπος για να διαβάσει κανείς τη Βίβλο στο διαδίκτυο, με απαράμιλλη εμπειρία χρήστη
Με την ονομασία Blesstype, η έκδοση beta της Βίβλου είναι ήδη ζωντανή στο διαδίκτυο για να περιηγηθούν οι αναγνώστες. Ο στόχος τους είναι να δημιουργήσουν ένα ψηφιακό μέρος όπου θα μπορεί κανείς να διαβάσει την Αγία Γραφή δωρεάν, με μεγάλη τυπωμένη ύλη και μια εύκολη τυπογραφία για όλα τα είδη κοινού.
Γιατί όμως να επαναλάβετε κάτι που είναι ήδη ευρέως διαθέσιμο στο Διαδίκτυο; «Ήθελα να διαβάσω την Αποκάλυψη on-line. Σύντομα συνειδητοποίησα ότι όλοι οι ιστότοποι και οι διαδικτυακές εφαρμογές – που έχουν δεκάδες εκατομμύρια χρήστες το μήνα – είναι πραγματικά άσχημα”, δήλωσε ο Λιάπης μιλώντας στο Greek Reporter.
Ο Λιάπης, ένας διευθυντής ψηφιακών εσόδων στους Times of Malta, λέει ότι παραιτήθηκε μετά από μόλις δέκα λεπτά “Ήμουν κουρασμένος. Δεν ήταν μόνο λάθος η τυπογραφία και ο σχεδιασμός, αλλά και το κείμενο διακοπτόταν από διαφημίσεις. Όλοι οι ιστότοποι που περιηγήθηκα και ήταν αφιερωμένοι στην Αγία Γραφή φαίνεται ότι το μοναδικό τους ενδιαφέρον είναι να βγάλουν λεφτά από τις διαφημίσεις. ”
Αυτό πυροδότησε την ιδέα να δημιουργήσουν κάτι δικό τους, χρησιμοποιώντας την εμπειρία τους στον ψηφιακό τομέα. Σύντομα γεννήθηκε ένας ιστότοπος, ο οποίος έλαβε σχόλια από συναδέλφους και βετεράνους μάρκετινγκ και άρχισαν να εξερευνούν πώς να το επεκτείνουν.
Η Αθανασίου είναι πρώην αρχηγός της ομάδας στο Facebook for Business, με έδρα την Πορτογαλία και ήταν υπεύθυνος για έναν διαφημιστικό λογαριασμό αρκετών εκατομμυρίων ευρώ εκεί. Έτσι ήρθε να συναντήσει το Λιάπη, καθώς η εταιρεία στην οποία εργαζόταν ήταν ένας από τους μεγαλύτερους πελάτες της.
Το ζευγάρι μοιράζει το χρόνο τους μεταξύ Πορτογαλίας και Μάλτας. είναι αληθινοί ψηφιακοί νομάδες, που λειτουργούν εξ αποστάσεως. «Δεν υπάρχει χαρτί στο σπίτι μας. Είμαστε ψηφιακοί ως το κόκαλο », σχολιάζει αστεία η Αθανασίου.
Το Blesstype εξετάστηκε με ενθουσιασμό από πιθανούς επενδυτές που ενδιαφέρονται για το έργο. Ο Λιάπης λέει ότι η Ορθόδοξη μοναστική κοινότητα του Αγίου Όρους έχει δείξει εξαιρετικό ενδιαφέρον. Σχεδιάζει επίσης να συζητήσει το έργο με το Βατικανό.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο Αθανασίου, το ζευγάρι εκτιμά την ανεξαρτησία του. «Θέλουμε να διατηρήσουμε την αυτονομία μας και μάλλον δεν θα έχουμε έναν επενδυτή να μας δίνει προθεσμίες και να μας καθοδηγεί πώς να το κάνουμε», δηλώνει σταθερά. «Θέλουμε να πετύχει αυτό το έργο γιατί είναι ένα όνειρο ζωής».
Το ζεύγος εκτελεί μια καμπάνια Google που επέτρεψε στο κοινό να βλέπει το Blesstype. Αποφάσισαν επίσης να ξεκινήσουν μια εκστρατεία fundraising στο Kickstarter, οπότε δημιούργησαν τον ιστότοπο σωστά και ακριβώς όπως το προέβλεψαν.
«Δεν πιστεύω ότι το πρόγραμμά μας θα τελειώσει ποτέ», λέει ο Λιάπης, ο οποίος περιγράφει ορισμένα από τα ειδικά χαρακτηριστικά, όπως κείμενο σε ήχο και εικονική πραγματικότητα (VR), σκοπεύει να προσθέσει στο Blesstype. «Θα ήθελα κάθε χρήστης να έχει μια εξατομικευμένη εμπειρία της Βίβλου μέσω της ιστοσελίδας.»
«Όλοι μας ίσως ονειρευτήκαμε τη Γένεση όπως περιγράφεται στη Βίβλο – αλλά φανταστείτε την εμπειρία να φοράτε το σετ εικονικής πραγματικότητας και να είστε μέρος της Γένεσης, τη δημιουργία του κόσμου! Γίνετε μέρος σε όλα αυτά τα πράγματα που η Βίβλος περιγράφει τόσο κομψά », λέει, προσθέτοντας ότι ο Blesstype μπορεί να αναπαραγάγει όλα αυτά σε εξαιρετική ποιότητα.
«Ο αναγνώστης θα ένιωθε ότι είναι μέρος των γεγονότων που περιγράφονται στη Βίβλο.»
Θα υπάρχουν επίσης δυνατότητες για τον προχωρημένο Βιβλικό λόγιο, όπως το εργαλείο Ζωντανή σύγκριση μεταξύ εκδόσεων. Το Blesstype θα αναπτύξει επίσης μια λειτουργία Colorblind για κάθε διαφορετικό τύπο ασθένειας που μπορεί κανείς να υποφέρει (Protanopia, Deutanopia, Tritanopia, Achromatopsia κ.λπ.) και θα διασφαλίσει ότι όλοι οι άνθρωποι θα έχουν κατάλληλη πρόσβαση στις γραφές με τη μορφή που τους ενδιαφέρει.
Επιπλέον, το ζευγάρι σχεδιάζει να επικαλεστεί τη δημιουργική ιδιοφυΐα καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο και να τους αναθέσει να δημιουργήσει ένα έργο για κάθε βιβλίο και κεφάλαιο της Βίβλου.
Δείτε το βίντεο
Greek Reporter: The Greeks Digitizing the Most User-Friendly Holy Bible
Απόδοση: Γιάννης Κουτρουμπής