This 1926 photo was colorized by Greek photographer Christos Kaplanis.
Μια εντυπωσιακή εικόνα στην Πλατεία Συντάγματος της Αθήνας που προφανώς τραβήχτηκε αργά το πρωί του καλοκαιριού του 1926 επανήλθε πρόσφατα με ένδοξο χρώμα.
Η φωτογραφία, η οποία έχει ρετουσαριστεί για να προσθέσει χρώμα από τον Έλληνα καλλιτέχνη Χρήστο Καπλάνη, προφανώς τραβήχτηκε σε μια εποχή που η Ελλάδα βρισκόταν ακόμα σε αναταραχή από τη Μικρασιατική καταστροφή του 1922.
Οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σχολιάζουν δύο βασικά πράγματα που ξεχωρίζουν στη φωτογραφία σαν να πονάνε οι αντίχειρες στους σύγχρονους θεατές, το πρώτο ήταν ότι ο ενδυματολογικός κώδικας εκείνη την εποχή ήταν πολύ πιο επίσημος και κομψός.
Σχεδόν όλοι οι άντρες που κάθονται στην πλατεία Συντάγματος και πίνουν τον καφέ τους φορούν όμορφα ραμμένα κοστούμια. Δεύτερον, είναι δύσκολο να μην παρατηρήσετε ότι υπάρχουν μόνο λίγες γυναίκες μεταξύ των εκατοντάδων ανδρών.
Σαφώς, ήταν μια εποχή πολύ πριν από την έναρξη της γυναικείας απελευθέρωσης στην Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση, είναι μια όμορφη φωτογραφία ενός χαμένου χρόνου στην Αθήνα, μια εποχή που η ζωή ήταν πολύ πιο αργή – και πολύ πιο κομψή.
Ήταν μια εποχή που η Αθήνα, μαζί με άλλες ελληνικές πόλεις, προσπαθούσε να αντιμετωπίσει κοινωνικά και οικονομικά μια τεράστια εισροή προσφύγων από τη Σμύρνη, τον Πόντο και αλλού στον ελληνικό κόσμο.
Η ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας του 1923 που υπογράφηκε στη Λωζάνη της Ελβετίας στις 30 Ιανουαρίου 1923 αφορούσε τουλάχιστον 1,6 εκατομμύρια ανθρώπους, συγκεκριμένα 1.221.489 Έλληνες Ορθόδοξους από τη Μικρά Ασία, την Ανατολική Θράκη, τις Ποντιακές Άλπεις και τον Καύκασο και 355.000 μουσουλμάνους από την Ελλάδα.
Παρά την εισροή προσφύγων και την πολιτική και κοινωνική αστάθεια, η γαστρονομία και η ψυχαγωγία, που είχαν ήδη αρχίσει να εξελίσσονται νωρίτερα, κατάφεραν να ανθίσουν περαιτέρω στα μέσα της δεκαετίας του 1920.
Αθήνα το 1926
Η ενσωμάτωση των προσφύγων του Πόντου και της Κωνσταντινούπολης έφερε καινοτόμες ιδέες σχετικά με τη γαστρονομία, την ψυχαγωγία και την κοινωνική απελευθέρωση των γυναικών. Ωστόσο, πολλές νέες τεχνολογικές ανακαλύψεις που άλλαξαν την καθημερινότητα των Ελλήνων εισήχθησαν και στην κοινωνία. Αυτές περιελάμβαναν έννοιες όπως η ηλεκτρική ενέργεια και οι οικιακές συσκευές καθώς και το τηλέφωνο, το αυτοκίνητο και ο κινηματογράφος μεταξύ άλλων. Αυτές οι καινοτομίες στην ελληνική κοινωνία ανέβασαν το βιοτικό επίπεδο στη χώρα και επηρέασαν τον τρόπο ζωής, τις συνήθειες και τα έθιμα της σύγχρονης Ελλάδας.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι μέχρι το 1930 ο πληθυσμός της Αθήνας είχε αυξηθεί σε 811.428.
Η ιστορία της πλατείας Συντάγματος είναι κυριολεκτικά η σύγχρονη ιστορία της ίδιας της πόλης και το κεντρικό σημείο για τους επισκέπτες της ελληνικής πρωτεύουσας.
Η πλατεία Συντάγματος —και τρία τέταρτα του μιλίου βόρεια— η πλατεία Ομονοίας, είναι απόλυτα συνυφασμένη με την ιστορία της πόλης και της Ελλάδας γενικότερα, από τη βασιλεία του Όθωνα (1832-1862) μέχρι σήμερα.
Το Σύνταγμα ήταν πάντα η πλατεία περιπάτου της πόλης και ήταν το σημείο συγκέντρωσης της αφρόκρεμας της αθηναϊκής κοινωνίας στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα.
ΠΗΓΗ: greekreporter.com