Τρίτη, 26 Οκτωβρίου, 2021

Greek Reporter: Ο κορωνοϊός αλλάζει όσα ξέραμε για τις ελληνικές παραλίες

Η Ελλάδα μόλις χθες δια στόματος του πρωθυπουργού μπήκε σε φάση άρσης των μέτρων της καραντίνας, όμως ντόπιοι και τουρίστες γνωρίζουν πως για αυτό το καλοκαίρι θα αλλάξουν πολλά σε ότι αφορά τις παραλίες.

Σε ότι αφορά το κολύμπι οι επιστήμονες επιμένουν πως ο ιός δεν μεταδίδεται μέσω του νερού, σύμφωνα με πρόσφατη δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του υπουργείου Υγείας κ. Τσιόδρα «το κολύμπι σε μία περιοχή που δεν υπάρχει συνωστισμός ενέχει πολύ μικρό κίνδυνο».

Επίσης άλλοι πιστεύουν ότι το κολύμπι σε μία πισίνα είναι επίσης ασφαλές.

Αλλά αυτό που μετρά είναι αυτό που γίνεται εκτός θάλασσας ή πισίνας, και αυτό είναι άλλωστε το σημείο που είναι επικίνδυνο και ήδη οι ελληνικές αρχές έχουν αρχίσει να παίρνουν μέτρα για τις οργανωμένες παραλίες σε όλη τη χώρα.

Μεταξύ των μέτρων που εξετάζονται σήμερα είναι τα ακόλουθα:

1) Μία ενιαία είσοδος σε μια οργανωμένη παραλία, προκειμένου να αποφευχθεί ο υπερπληθυσμός.
2) Καθαρισμός ξαπλώστρας με ειδικό απολυμαντικό μετά την αναχώρηση ενός επισκέπτη.
3) Διατήρηση μεγάλης απόστασης μεταξύ ξαπλώστρας και ομπρέλας.
4) Υποχρεωτικές κρατήσεις με ξαπλώστρες για ομαλή και συντονισμένη χρήση καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας.
5) Κράτηση ξαπλώστρας

«Περιμένουμε να δούμε τι θα προτείνουν οι ελληνικές αρχές, ώστε να προσαρμόσουμε την προσέγγισή μας», λέει ο Θανάσης Χριστοδούλου, συνιδρυτής του beachdibs.com, μια βραβευμένη διαδικτυακή πλατφόρμα για την κράτηση ξαπλώστρας σε ελληνικές παραλίες.

Ο κ. Χριστοδούλου, πρώτης γενιάς Έλληνας μετανάστης που ζει στη Νέα Υόρκη, λέει ότι αυτό το καλοκαίρι, το νέο τοπίο της παραλίας θα περιλαμβάνει κοινωνικές αποστάσεις και απολύμανση. «Ίσως η πλατφόρμα μας θα βοηθήσει τους πολίτες να περάσουν από την κρίση του κοροναϊού», λέει. «Οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν κράτηση για ξαπλώστρες και ομπρέλες, και ως εκ τούτου θα μειωθεί το πλήθος.

Με το beachdibs.com, οι ταξιδιώτες έχουν τη δυνατότητα να ερευνήσουν και να κάνουν κράτηση στην αγαπημένη τους ελληνική παραλία. Μπορούν απλώς να μεταβούν στον ιστότοπο, να επιλέξουν ένα νησί και, στη συνέχεια, να επιλέξουν από μια ποικιλία διαθέσιμων πακέτων στις συμμετέχουσες παραλίες. Στη συνέχεια, η κράτηση θα είναι εγγυημένη.

«Εάν οι άνθρωποι κάνουν κράτηση για ξαπλώστρες, θα εξαλειφθεί η συμφόρηση στην είσοδο μιας παραλίας, η κίνηση των ανθρώπων που αναζητούν μια ξαπλώστρα σε διαφορετικές παραλίες θα μειωθεί και η επαφή με τους ταμίες θα ελαχιστοποιηθεί, καθώς πλατφόρμες όπως οι δικές μας επιτρέπουν on-line πληρωμή », λέει ο Χριστοδούλου.

Κρατώντας τις ξαπλώστρες πιο μακριά

Η βιομηχανία παραλιών στην Ελλάδα, η οποία απασχολεί χιλιάδες άτομα κάθε καλοκαίρι, είναι σίγουρη ότι οι κυβερνητικοί κανονισμοί θα επιβάλουν μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ ξαπλώστρων σε οργανωμένες παραλίες. Αυτό σημαίνει λιγότερες ξαπλώστρες και ομπρέλες και επομένως, φυσικά, λιγότερα έσοδα.

Αλλά ο Χριστοδούλου λέει ότι η δημόσια υγεία είναι πιο σημαντική από τα χρήματα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία. «Πρέπει να δώσουμε στους τουρίστες τη διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα είναι ασφαλής… Πρέπει να διατηρήσουμε το εξαιρετικό ρεκόρ της χώρας στην αντιμετώπιση του κοροναϊού, και αυτό θα βοηθήσει τον τουρισμό στο μέλλον.»

Οι ελληνικές παραλίες σίγουρα θα είναι λιγότερο γεμάτες αυτό το καλοκαίρι, καθώς οι αρχές έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι η τουριστική περίοδος δεν θα ξεκινήσει μέχρι τον Ιούλιο – και ότι μόνο οι τουρίστες από επιλεγμένες χώρες θα επιτρέπονται στη χώρα. Για όσους είναι αρκετά τυχεροί για να απολαύσουν το ελληνικό καλοκαίρι φέτος, υπόσχεται να είναι μια άνευ προηγουμένου εμπειρία από κάθε μέτρο.

Greek Reporter: How Beach Life in Greece Will Change this Summer
Απόδοση: Γιάννης Κουτρουμπής

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων