Την έκταση που έχουν προσλάβει οι περικοπές ΑΠΕ και τον αλματώδη τους ρυθμό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το ελληνικό ηλεκτρικό σύστημα, δείχνουν τα νεότερα στοιχεία του Green Tank για το πρώτο πεντάμηνο του έτους.
Σύμφωνα με την ανάλυση, η πλεονάζουσα πράσινη ενέργεια που περικόπηκε στο διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου έφτασε τις 430 GWh, νούμερο σχεδόν διπλάσιο των 228 GWh, οι οποίες απορρίφθηκαν καθ’ όλο το 2023.
Τα ποιοτικά στοιχεία της ανάλυσης του Green Tank δείχνουν ότι από τις φετινές περικοπές, οι 49 GWh απορρίφθηκαν τον Μάρτιο, οι 259 GWh τον Απρίλιο και οι 122 GWh το Μάιο. Με άλλα λόγια το τελευταίο δίμηνο έλαβε χώρα το 90% όλων των περικοπών του πρώτου 5μήνου, γεγονός που δείχνει και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εμφανίζεται το πρόβλημα.
Τα χαμηλά σχετικά φορτία και η υπερπαραγωγή ΑΠΕ, μια ενεργειακή εξίσωση που από εδώ και πέρα θα καλείται να επιλύσει ο ΑΔΜΗΕ σταθερά κάθε άνοιξη και φθινόπωρο, κατά τις οποίες να χρειάζεται ενδεχομένως να προβεί σε ακόμη μεγαλύτερες απορρίψεις για να εξασφαλίσει την ευστάθεια του συστήματος και να αποφευχθούν τα μπλακ – άουτ.
Σε ό,τι αφορά τα peaks των περικοπών ανά μήνα, διαμορφώθηκαν για το πρώτο πεντάμηνο του 2024, στις 19,1 GWh (24 Μαρτίου), 41,7 GWh (28 Απριλίου) και στις 23,8 GWh (5 Μαίου).
Τα παραπάνω δείχνουν ακριβώς το τι μας περιμένει το φθινόπωρο, με πηγές του ΑΔΜΗΕ να προβλέπουν ότι η εικόνα θα είναι κατά τι χειρότερη της φετινής άνοιξης, πόσο μάλλον αν οι γείτονες έχουν υπερπαραγωγή ΑΠΕ, όπως συνέβη για πολλές ώρες τον Απρίλιο με τη Βουλγαρία. Τότε που οι τιμές στη βουλγαρική χονδρεμπορική αγορά, όχι μόνο μηδένισαν, αλλά και είχαν «γράψει» ακόμη και – 45 ευρώ / MWh.
Σύμφωνα με την ανάλυση πάντα του Green Tank, ο Μάιος ήταν ένας καθαρά εξαγωγικός μήνας με περίπου 130 GWh. Από τις 31 ημέρες, οι 21 ήταν καθαρά εξαγωγικές. Αν αφαιρέσουμε τη ποσότητα των εξαγωγών από τις 380 GWh που ήταν οι εισαγωγές στο 5μηνο, τότε προκύπτει ότι οι καθαρές εισαγωγές της χώρας κυμάνθηκαν στο διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου σε 250 GWh.
Επομένως, τυχόν αποφυγή όλων των παραπάνω περικοπών θα ήταν ικανή να μηδενίσει και τις 250 GWh των εισαγωγών για το πρώτο 5μηνο ή να μειώσει τη παραγωγή του φυσικού αερίου (180 GWh), αυξάνοντας παράλληλα το μερίδιο των ΑΠΕ.
Στην αντίστοιχη άσκηση του 4μηνου, οι περικοπές αντιστοιχούσαν στο 81% των καθαρών εισαγωγών, οι οποίες ωστόσο ήταν οι χαμηλότερες της 10ετιας για τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους.
Στο ίδιο διάστημα, η καθαρή ενέργεια (ΑΠΕ και μεγάλα υδροηλεκτρικά) είχε στο πρώτο τετράμηνο μερίδιο 54,9% στην καθαρή ηλεκτροπαραγωγή, ενώ κάλυψε το 53,7% της ζήτησης, ξεπερνώντας για πρώτη φορά το 50%, καθώς και το προηγούμενο υψηλό που είχε καταγραφεί το 2023 (46.2%).
Τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά είχαν τη μερίδα του λέοντος με 47%, ενώ τα μεγάλα υδροηλεκτρικά κάλυψαν το 6,7% της ζήτησης. Την υπόλοιπη ζήτηση κατά το πρώτο τετράμηνο του 2024 είχαν καλύψει το ορυκτό αέριο με μερίδιο 31,6%, ο λιγνίτης με 7,3%, το πετρέλαιο με 5,2% και οι καθαρές εισαγωγές με μόλις 2,2%.
Σημειωτέον ότι τους τέσσερις πρώτους μήνες του έτους, η καθαρή ενέργεια (ΑΠΕ και μεγάλα υδροηλεκτρικά μαζί) ανήλθε σε 9,247 GWh και ήταν η υψηλότερη της δεκαετίας καταγράφοντας αύξηση 21,4% σε σχέση με το πρώτο τετράμηνο του 2023 (7,615 GWh).
Πηγή energypress.gr