Τετάρτη, 4 Αυγούστου, 2021

Γρίφος μέχρι τέλους για εμπορικά καταστήματα και μετακινήσεις

Σήμερα η συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων και οι κυβερνητικές ανακοινώσεις για τα νέα ανοίγματα. Οι σκέψεις για το click in shop και την πρόσβαση στη νησιωτική Ελλάδα. Πιο πίσω χρονικά μουσική και γυμναστήρια.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων και την επακόλουθη επεξεργασία των εισηγήσεών τους από το Μέγαρο Μαξίμου, θα οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις για το περαιτέρω άνοιγμα της κοινωνίας και της οικονομίας. Σε αρκετά θέματα, μέχρι και την τελευταία στιγμή, οι απόψεις των ειδικών διίστανται, ενώ, δεδομένου ότι «οι εισηγήσεις είναι επιστημονικές, όμως οι τελικές αποφάσεις κυβερνητικές», σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, η τελική λύση του γρίφου ακόμα δεν έχει αποσαφηνιστεί σε απόλυτο βαθμό. Για παράδειγμα, ενώ μέχρι χθες θεωρείτο βέβαιο πως μαζί με την κατάργηση των sms, στο τέλος της εβδομάδας, θα απελευθερώνονταν και οι αγορές στα εμπορικά καταστήματα (το έχει άλλωστε προαναγγείλει και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης), υπάρχουν δεύτερες σκέψεις για πιθανή διατήρηση του click in shop σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, πιθανόν σε περιοχές με υψηλό αριθμό κρουσμάτων.

Επίσης, προβληματισμός υπάρχει για τις προϋποθέσεις με τις οποίες θα γίνονται οι μετακινήσεις από νομό σε νομό από μεθαύριο, Παρασκευή, καθώς αναγνωρίζεται μεν ότι τα self-tests -ή άλλα τεστ- θα ήταν χρήσιμα για τον περιορισμό της μεταδοτικότητας του ιού, όμως πρακτικά είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί και να ελεγχθεί. Ένα σενάριο με αρκετές πιθανότητες εφαρμογής είναι να καταστεί υποχρεωτικό το self-test (ή το πιστοποιητικού εμβολιασμού) μόνο σε όσους μεταβαίνουν στα νησιά, όπου οι δομές υγείας δεν θα αντέξουν ενδεχόμενη πίεση, και όχι σε αυτούς που επιλέγουν την ηπειρωτική Ελλάδα (θα υπάρχει προς αυτούς ισχυρή σύσταση για τεστ), ωστόσο και εδώ η τελική απόφαση θα ληφθεί σήμερα.

Παράλληλα, η απαγόρευση κυκλοφορίας αναμένεται να μεταφερθεί χρονικά κατά μία τουλάχιστον ώρα αργότερα, τα μεσάνυχτα, ίσως και μισή ώρα επιπλέον, κάτι που θα «συμπαρασύρει» και το πιο αργό κλείσιμο της εστίασης από τις 11 μ.μ. που είναι σήμερα. Προς το παρόν πάντως δεν αναμένεται να επιτραπεί στα συγκεκριμένα καταστήματα η χρήση μουσικής, κάτι που υπολογίζεται να συμβεί προς το τέλος του μήνα.

Για κάθε ενδιαφερόμενο
Το τρίτο δεκαήμερο του Μαΐου εξάλλου εκτιμάται ότι θα ανοίξουν και τα γυμναστήρια για κάθε ενδιαφερόμενο και όχι μόνο για τους εμβολιασμένους, όπως αρχικά είχε ειπωθεί. Τα όποια προνόμια των εμβολιασμένων, όπως τόνισε στην τελευταία ενημέρωση των πολιτικών συντακτών η Αριστοτελία Πελώνη, θα εξεταστούν όταν θα ανοίξουν οι εμβολιασμοί για όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Στο τέλος της εβδομάδας ανοίγει και ο τουρισμός, ένα μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση. Οι ξένοι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να έρχονται στη χώρα μας με μοριακό τεστ 72 ωρών ή με πιστοποιητικό εμβολιασμού, τουλάχιστον 14 μέρες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση προχωρά στον καθολικό και πλήρη εμβολιασμό των μόνιμων κατοίκων των νησιών, ενόψει και της τουριστικής περιόδου, το αργότερο έως τα τέλη Ιουνίου. Το σχετικό πρόγραμμα, όπως ανακοίνωσε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επιδιώκει να στηρίξει τις τοπικές νησιωτικές κοινωνίες και την οικονομία τους, φιλοδοξεί όμως να προσφέρει και ένα θετικό πρόσημο στη συνολική εικόνα του τουρισμού μας. Αφορά στον καθολικό εμβολιασμό όλων των κατοίκων άνω των 18 ετών στα 19 μεγαλύτερα νησιά μας -με εξαίρεση την Κρήτη- στα οποία ζουν περισσότεροι από 700.000 συμπολίτες μας. Θα χρησιμοποιηθεί το εμβόλιο μίας δόσης της Johnson & Johnson. Ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι εμβολιασμοί σε 32 νησιά, ενώ σε άλλα 36 ολοκληρώνονται έως τέλος Μαΐου.

Euro2day.gr

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων