Πέμπτη, 19 Μαΐου, 2022

“Γρίφος” το πακέτο επενδύσεων 300 δισ. του Γιούνκερ

Ως «γρίφο» χαρακτηρίζει το έντυπο ευρωπαϊκής ενημέρωσης, Europolitics, το σχέδιο των 300 δισ. ευρώ για επενδύσεις που επεξεργάζεται ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ένα σχέδιο…
που όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα, έχει αφήσει πολλά ερωτήματα αδιευκρίνιστα.

Υπό τον τίτλο «Ο γρίφος της χρηματοδότησης της ευρωπαϊκής οικονομίας», το Europolitics σχολιάζει ότι για την ώρα ο Γιούνκερ δεν έχει δώσει διευκρινήσεις σχετικά με το σχέδιό του, τονίζοντας πως τα ερωτήματα παραμένουν πολλά και αφορούν στο ρόλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), στη χρήση των κονδυλίων της ΕΕ, σε ενδεχόμενη χαλάρωση των κανονισμών, στην προώθηση μακροπρόθεσμων επενδύσεων από τα ευρωπαϊκά ταμεία.

Σύμφωνα με το Europolitics, πρόκειται για ένα δύσκολο γρίφο για την Επιτροπή, η οποία θα πρέπει να δημιουργήσει ένα αξιόπιστο πακέτο σε χρόνο ρεκόρ.

«Με την ανάπτυξη να είναι υποτονική, η ΕΕ δεν εμπνέει ιδιαίτερη εμπιστοσύνη. Δεν υπάρχει αμφιβολία, αυτό το σχέδιο Γιούνκερ είναι μόνο ένα κομμάτι του παζλ που περιλαμβάνει επίσης την περαιτέρω ενοποίηση των ευρωπαϊκών αγορών, με σκοπό να βελτιωθεί η χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής οικονομίας», αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Μάλιστα, το Europolitics θέτει ορισμένα ερωτήματα στα οποία πρέπει να δοθεί απάντηση, όπως κατά πόσο η έλλειψη επενδύσεων στην Ευρώπη σχετίζεται με την έλλειψη χρηματοδότησης ή την έλλειψη συγκεκριμένων σχεδίων.

Υπενθυμίζεται ότι στόχος του επενδυτικού πακέτου των 300 δισ. ευρώ, είναι το ποσό αυτό να διατεθεί μέσα σε διάστημα τριών ετών με κινητοποίηση δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων.
Πρόκειται για ένα πολιτικό μήνυμα που θέλει να στείλει η νέα Επιτροπή για αύξηση της χρηματοδότησης της οικονομίας μακροπρόθεσμα.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων