Οι διασωθέντες μετανάστες κατέθεσαν ότι «τουρκικά αλιευτικά συνόδευαν τη βάρκα μέχρι τα ελληνικά χωρικά ύδατα», χωρίς να αφήνουν καμία αμφιβολία για τις τουρκικές πρακτικές στο Αιγαίο. Παράλληλα, τα σωστικά συνεργεία σε Λέσβο και Κύθηρα δίνουν μάχη με τον χρόνο ώστε να εντοπίσουν αγνοούμενους, ενώ συγκινητική είναι και η στάση των κατοίκων των νησιών, που ανοίγουν τα σπίτια τους και προσφέρουν ό,τι μπορούν.
Κραυγές απελπισίας στο Αιγαίο – Δραματικές διασώσεις μέσα στο σκοτάδι και τους ανέμους
Οι υπεράνθρωπες προσπάθειες τόσο του Λιμενικού όσο και των κατοίκων των Κυθήρων απέδωσαν καρπούς, ενώ καθ’όλη τη διάρκεια της νυκτερινής διάσωσης ακούγονταν κραυγές.
Μαρτυρίες που σοκάρουν
Ένας διασωθέντας από το Αφγανιστάν είπε: «Ήμασταν όλοι μέσα, περίπου 97 άτομα και τελικά το πλοίο προσέκρουσε στους βράχους, δεν είχαμε ρεύμα, για αυτο και δεν μπορούσαμε να πάμε πουθενά. Και ο καπετάνιος σκοτώθηκε απο ηλεκτροπληξία. Τον είδαμε. Έπεσε στην θάλασσα και δεν τον ξαναείδαμε. Ήταν ενας ηλικιώμενος κύριος απο την Συρία».
Ο απεσταλμένος της ΕΡΤ στα Κύθηρα, Αλέξανδρος Καλαφάτης ανέφερε ότι στην αρχή έγινε προσπάθεια διάσωσης προσφύγων με σχοινιά. Στην συνέχεια η προσπάθεια εγκαταλείφθηκε, ήρθε ένα γερανοφόρο όχημα που άρχισε να ανεβάζει τους ανθρώπους που ήταν εγκλωβισμένοι στα βράχια και φώναζαν βοήθεια.
Οι προσπάθειες των κατοίκων και των Αρχών ήταν ηρωικές. Ο Μιχάλης Πρωτοψάλτης με γερανοφόρο όχημα, έσωσε 80 ανθρώπους μέσα σε δύο ώρες και μίλησε στην κάμερα της ΕΡΤ.
«Σε ένα πατάρι στα βράχια βρίσκονταν στoιβαγμένοι 90 άνθρωποι. Καταφέραμε και βγάλαμε τους ογδόντα. Αν καθυστερούσαμε λίγο ακόμα, διότι ο κυματισμός ήταν πολύ μεγάλος, θα είχαν χαθεί περισσότεροι» είπε ο κ. Πρωτοψάλτης που κατάφερε με το περονοφόρο όχημα που διαθέτει να διασώσει τους μετανάστες που πάλευαν γαντζωμένοι από τα απόκρυμνα βράχια.
«Κατεβάσαμε ένα σάκο και με αυτό τον τρόπο τους σώσαμε. Οι Αρχές του νησιού και οι κάτοικοι του νησιού σώσαμε όλο αυτό τον κόσμο. Αυτό πρέπει να γίνει γνωστό σε όλους. Σώθηκαν ογδόντα άνθρωποι», δήλωσε ο κ. Πρωτοψάλτης.
«Φέραμε σε αυτό το σημείο ένα μεγάλο γερανό με φορτηγό, δέσαμε ένα σάκο (big bag) όπου βάζουμε οικοδομικά υλικά και με μακριούς ιμάντες τον κατεβάζαμε κάτω. Έμπαινε μέσα στον σάκο ένας ή δυο (ναυαγοί) αναλόγως με πώς ήταν το κύμα, ανεβάζαμε τον σάκο και τους βγάζαμε στην επιφάνεια», περιέγραψε τη διαδικασία απεγκλωβισμού του κόσμου από τα βράχια.
Σύλληψη Σύρου διακινητή – Στο Δημοτικό σχολείο Κυθήρων οι διασωθέντες
Συνελήφθη ένας Σύρος διακινητής, ενώ οι μετανάστες που διασώθηκαν έχουν μεταφερθεί στο δημοτικό σχολείο του νησιού.
Τουρκία – Ιταλία: «Δρομολόγιο τρόμου»
Σύμφωνα με τον ρεπόρτερ της ΕΡΤ, όταν οι μετανάστες έφτασαν στα Κύθηρα δεν γνώριζαν πού βρίσκονται και είχαν την εντύπωση ότι έφτασαν στην Ιταλία. Οι διακινητές τους καθυσύχαζαν λέγοντάς τους ότι δεν είναι ιδιαίτερα μακρύ ταξίδι.
Οι ελληνικές αρχές διενεργούν έρευνα για να χαρτογραφηθούν τα εγκληματικά δίκτυα που μεταφέρουν μετανάστες από τα τουρκικά παράλια στις ιταλικές ακτές. Αυτό που ανησυχεί τόσο το Λιμενικό όσο και την αστυνομία είναι ότι τα δρομολόγια αυτά έχουν διπλασιαστεί και λέγεται ότι το γεγονός αυτό οφείλεται στην αύξηση της επιτήρησης των ελληνικών χωρικών υδάτων.
Συγκέντρωση στοιχείων και από την ΕΥΠ
Επιπλέον, από ένα ιστιοφόρο που θα χωρέσει 100 άτομα, οι διακινητές θα αποκομίσουν έως και ένα εκατομμύριο ευρώ.
Αξίζει να αναφερθεί, ότι στην προσπάθεια της εξάρθρωσης της δικτύων αυτών συμμετέχουν αθόρυβα και ειδικοί από την ΕΥΠ.
Ναυάγιο στη Λέσβο – Πάλευαν με 8 μποφόρ
Γροθιά στο στομάχι αποτελούν οι μαρτυρίες των διασωθέντων, μία εκ των οποίων δήλωσε ότι είναι «ο, τι χειρότερο να βλέπεις κάποιον στη θάλασσα, να φωνάζει ότι πεθαίνει και να μη μπορείς να τον σώσεις. Ήταν ό,τι χειρότερο έχω ζήσει».
«Μας συνόδευαν τουρκικά αλιευτικά»
Αποκαλυπτικές ήταν οι καταθέσεις των διασωθέντων οι οποίες αναφέρουν ότι ξεκίνησαν από τα τουρκικά παράλια, συνοδεία τουρκικών αλιευτικών έως τα ελληνικά χωρικά ύδατα.
Μία κατάθεση ενός μάρτυρα είναι αποκαλυπτική: «Ξεκινήσαμε από την Τουρκία. Μας συνόδευαν κάποια άλλα σκάφη, αλιευτικά. Είχαν βάλει την βάρκα μας ανάμεσά τους για να την προστατεύουν από τον καιρό. Μας πήγανε μέχρι ένα σημείο και μας άφησαν. Τα αλιευτικά μετά, έφυγαν. Εκαναν πίσω. Γύρισαν προς Τουρκία».
«Μολις μας άφησαν καταλάβαμε τον κακό καιρο. Όταν η βάρκα έμεινε μόνη της ξεκίνησε να την βαράει η θάλασσα. Μέχρι που στο τέλος βυθίστηκε η βάρκα μας. Ήταν τρομακτικό», συμπλήρωσε.
Εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού – «Διασταυρωμένο πως ήρθαν με βάρκες από την απέναντι παραλία»
Ο Διοικητής Ασφάλειας του κεντρικού Λιμεναρχείου Μυτιλήνης, κ. Γεώργιος Κουτρομπίλας υποστήριξε ότι «όλο αυτό είναι εγκληματικό. Ήρθαν βάρκες από την απέναντι παραλία. Διασταυρωμένο».
Ν. Μηταράκης: Η ΕΕ να απαιτήσει από την Τουρκία να αποτρέψει παράνομες αναχωρήσεις από το έδαφός της
Για τις πολύνεκρες τραγωδίες μίλησε και ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης τονίζοντας ότι «Εχει έρθει η ώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση να απαιτήσει συλλογικά και συντονισμένα από την Τουρκία να ελέγξει τα σύνορά της, όπως προτάσσει το διεθνές δίκαιο, να αποτρέψει παράνομες αναχωρήσεις από το έδαφος της».
Τα ναυάγια αυτά έγιναν ακόμη το έναυσμα να τοποθετηθεί και η Εκκλησία της Ελλάδος λέγοντας: «Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας εκφράζει την οδύνη της για την εργαλειοποίηση του προσφυγικού δράματος, την αύξηση και την εκμετάλλευση των μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα, τον μη σεβασμό των διεθνών συνθηκών».
Αξίζει να αναφερθεί ότι οι διακινητές δεν είχαν προμηθεύσει ούτε με ένα σωσίβιο τους απελπισμένους μετανάστες. Τώρα στους διασωθέντες έχουν δοθεί ζεστά ρούχα και καθαρά σεντόνια.