Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2022

Βραβεία επιχειρηματικής αριστείας «Growth Awards» από Eurobank και Grant Thornton

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η τελετή απονομής των βραβείων «Growth Awards» διοργάνωσαν από κοινού η Eurobank και η Grant Thornton. Τα Growth Awards αποτελούν μία νέα, κοινή πρωτοβουλία της Eurobank και της Grant Thornton, που φιλοδοξεί να καταστεί το κορυφαίο μέσο αναγνώρισης της επιχειρηματικής αριστείας και στήριξης των υγιών, ανταγωνιστικών, εξωστρεφών και δυναμικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα.

Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής

Στην εκδήλωση, την έναρξη της οποίας κήρυξε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank κ. Φωκίων Καραβίας, παρουσία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης κ. Γιάννη Δραγασάκη, του Προέδρου της Ν.Δ. και Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και εκπροσώπων της πολιτικής και οικονομικής ζωής του τόπου, της ακαδημαϊκής και επιχειρηματικής κοινότητας, αναδείχθηκαν και τιμήθηκαν ελληνικές επιχειρήσεις που δεν κατέθεσαν τα όπλα την περίοδο της κρίσης, αλλά τόλμησαν, αγωνίστηκαν και δίνουν με αξιώσεις τη μάχη του διεθνούς ανταγωνισμού.

Οι εμπνευστές της πρωτοβουλίας, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Eurobank κ. Νικόλαος Καραμούζης και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Grant Thornton κ. Βασίλης Καζάς, αναφέρθηκαν συνοπτικά στη φιλοσοφία της πρωτοβουλίας, εξήγησαν τη διαδικασία του διαγωνισμού και παρουσίασαν τη λίστα των 20 εταιρειών που έφθασαν στο τελευταίο στάδιο αξιολόγησης.

Τις επιχειρήσεις που βραβεύθηκαν επέλεξε η Επιτροπή Βράβευσης, στην οποία προεδρεύουν από κοινού οι κ.κ. Νικόλαος Καραμούζης και Βασίλης Καζάς και η οποία συγκροτείται από προσωπικότητες του επιχειρηματικού και ακαδημαϊκού κόσμου:

Ηρώ Αθανασίου, Πρόεδρος ΔΣ & Διευθύνουσα Σύμβουλος, ΕΛΑΪΣ-Unilever Hellas ΑΕ
Ανδρέας Ανδρεάδης, Πρόεδρος ΔΣ ΣΕΤΕ
Κωνσταντίνος Βασιλείου, Γενικός Διευθυντής Eurobank
Εμμανουήλ Γιακουμάκης, Πρύτανης Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών
Σπύρος Θεοδωρόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος Chipita
Νέλλη Κάτσου, Αντιπρόεδρος ΔΣ & Διευθύνουσα Σύμβουλος Pharmathen
Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, Πρόεδρος ΔΣ & Διευθύνων Σύμβουλος ΤΕΜΕΣ ΑΕ
Ευάγγελος Μυτιληναίος, ΜΥΤΙΛ Πρόεδρος ΔΣ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ΑΕ
Γιώργος Προβόπουλος, Chairman of the Board, Eurobank Bulgaria AD
Μιχάλης Τσαμάζ, Πρόεδρος ΔΣ & Διευθύνων Σύμβουλος ΟΤΕ
Θεόδωρος Φέσσας, Πρόεδρος ΔΣ ΣΕΒ
Βασίλης Φουρλής, Πρόεδρος ΔΣ Fourlis Holdings SA
Αγγελική Φράγκου, Πρόεδρος ΔΣ & Διευθύνουσα Σύμβουλος Navios Maritime Holdings
Ειδικό βραβείο «Επιχειρηματικής Αριστείας» απονεμήθηκε στην εταιρεία ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (Aegean Airlines) για τις συνολικές επιδόσεις της και τη σημαντική συμβολή της στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Οι εταιρείες που βραβεύθηκαν ανά κατηγορία είναι:

ΜΕΓΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ Α.Ε., στην κατηγορία «Λειτουργική/Επιχειρησιακή βελτίωση»
ΠΑΛΙΡΡΟΙΑ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ Α.Ε ΑΝΩΝΥΜΗ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΚΟΝΣΕΡΒΩΝ στην κατηγορία «Ανάπτυξη Προϊόντος»
ΚΑΡΑΤΖΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ & ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Α.Ε., στην κατηγορία «Ανάπτυξη Αγορών»
ΚΛΕΜΑΝ ΕΛΛΑΣ Α.Β.Ε.Ε. ΓΙΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ, στην κατηγορία «Ανθρώπινο Δυναμικό και Εταιρική Κουλτούρα»
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΕΙΑ Α.Ε., στην κατηγορία «Επενδύσεις»
ΜΥΛΟΙ ΛΟΥΛΗ Α.Ε., στην κατηγορία «Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη»

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κ. Γιάννης Δραγασάκης και ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο κ. Bob Rosen, Global CEO Advisor & Leadership Expert, Best-selling Author, Organizational Psychologist, με θέμα «Leading Growth in an Uncertain World».

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κ. Γιάννης Δραγασάκης σημείωσε ότι «η μετάβαση σ’ ένα νέο υπόδειγμα βιώσιμης, καινοτόμου και δίκαιης ανάπτυξης, για τους πολλούς και όχι για τους λίγους, είναι κοινωνικό χρέος και εθνική ανάγκη». Όπως πρόσθεσε, αυτό απαιτεί μια νέα, κοινωνικά υπεύθυνη επιχειρηματικότητα.

«Δεν είναι δυνατό στο όνομα της επιχειρηματικότητας να συγκαλύπτονται εκείνες οι μορφές επιχειρηματικότητας που θέλουν να πλουτίζουν παρασιτικά μέσα από τις σχέσεις τους με την εκάστοτε πολιτική εξουσία, όπως συνέβαινε στο παρελθόν. Χαίρομαι που ακούω επιχειρηματίες, ολοένα και περισσότερους τελευταία, να στηλιτεύουν οι ίδιοι τα φαινόμενα αυτά», συνέχισε ο κ. Δραγασάκης.

Είπε επίσης ότι ορισμένοι επιχειρηματίες και άνθρωποι των αγορών αναφέρονται τελευταία στην ανάγκη ενός «επενδυτικού πατριωτισμού». «Αναφέρονται ουσιαστικά στην ανάγκη -θα πω εγώ- για μια νέα κοινωνικά υπεύθυνη επιχειρηματικότητα που επενδύει τα κέρδη της στην έρευνα, που δημιουργεί θέσεις απασχόλησης, νοιώθει υπεύθυνη όχι μόνο απέναντι στους μετόχους αλλά και στην κοινωνία και νοιάζεται για τους εργαζόμενους, για την ασφάλεια και την κατάρτισή τους. Είναι εκείνη η επιχειρηματικότητα με την οποία μπορούμε να βγούμε από την κρίση», συμπλήρωσε ο κ. Δραγασάκης.

Ο Πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι δεν γίνεται να έχουμε ανάπτυξη χωρίς υγιείς ιδιωτικές επιχειρήσεις και επενδύσεις. «Δεν γίνεται να έχουμε ανάπτυξη χωρίς τολμηρές μεταρρυθμίσεις στο κράτος για να δημιουργηθεί πρόσφορο έδαφος για την επιχειρηματικότητα», συμπλήρωσε.

Είπε επίσης ότι η πολιτική της Ν.Δ. βασίζεται στη σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών με παράλληλο περιορισμό της δημόσιας σπατάλης και του κομματικού – πελατειακού κράτους. «Έχει ως άξονα τη μείωση της γραφειοκρατίας στο Δημόσιο, ένα Κράτος που δεν θα στέκεται εμπόδιο στον επιχειρηματία. Θέτει στο επίκεντρο την ενίσχυση της ρευστότητας στην οικονομία. Η δική μας δουλειά είναι να διασφαλίσουμε αυτές τις προϋποθέσεις το συντομότερο δυνατόν. Να διασφαλίσουμε την ομαλότητα, την κανονικότητα. Οι επιχειρήσεις που άντεξαν και κατάφεραν να επιβιώσουν μέσα στην κρίση – πόσο μάλλον αυτές που διακρίθηκαν και βραβεύουμε σήμερα – θα είναι οι αυριανοί πρωταθλητές», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.

Κηρύσσοντας την έναρξη της εκδήλωσης, στο σύντομο χαιρετισμό του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank κ. Φωκίων Καραβίας ανέφερε: «Ύστερα από μια επταετία πρωτοφανούς κρίσης, σε βάθος και διάρκεια, έχει γίνει πια κοινό κτήμα η αντίληψη πως ο μόνος δρόμος εξόδου είναι ο δρόμος της ανάπτυξης. Και, επίσης, ότι η ανάπτυξη δεν θα έρθει από μόνη της, ως αυτονόητη διάδοχος της υφεσιακής φάσης, αλλά μέσα από μια μεγάλη προσπάθεια, που περιλαμβάνει την καθοριστική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, και κατεξοχήν των πιο δυναμικών, εξωστρεφών και καινοτόμων ελληνικών επιχειρήσεων.

Αυτό είναι και το μήνυμα της κοινής πρωτοβουλίας της Eurobank και της Grant Thornton για τη θέσπιση των Growth Awards». Υπογράμμισε δε ότι «παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, η Eurobank σήμερα είναι έτοιμη να χρηματοδοτήσει την πραγματική οικονομία. Δεν υπάρχει κανείς που να έρθει στη Eurobank με ένα καλό επιχειρηματικό σχέδιο, με προοπτικές επιτυχίας, και να μην βρούμε λύση για να το χρηματοδοτήσουμε. Η έλλειψη υγιούς ζήτησης για δάνεια είναι σήμερα μεγαλύτερο πρόβλημα για το τραπεζικό σύστημα και την οικονομία από την στενότητα ρευστότητας στις τράπεζες».

Στην τοποθέτησή του ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Eurobank κ. Νικόλαος Καραμούζης, σημείωσε: «Βραβεύουμε σήμερα τους νικητές της ανοικτής οικονομίας της αγοράς σε δύσκολες συνθήκες, τη νέα ελληνική επιχειρηματικότητα που δεν είναι κρατικοδίαιτη, δεν στηρίζεται σε επιδοτήσεις, δεν επιζητά την προστασία από τον ανταγωνισμό, αλλά στηρίζεται στις δικές της δυνάμεις, στους εργαζομένους και τα στελέχη της, στο ανήσυχο δημιουργικό πνεύμα των επιχειρηματιών ιδρυτών της, που τους γοητεύουν οι προκλήσεις, η ανάληψη επιχειρηματικών κινδύνων, η δημιουργική επιχειρηματικότητα, επενδύοντας στο μέλλον των επιχειρήσεων τους, αλλά και στο μέλλον της χώρας.

Το μόνο που ζητούν είναι σταθερό οικονομικό, θεσμικό, πολιτικό και φορολογικό πλαίσιο και άρση των εμποδίων για την επιχειρηματικότητα, εφάμιλλα αντιστοίχων που απολαμβάνουν οι ανταγωνιστές τους στις άλλες χώρες. Αυτή η Ελλάδα της ελπίδας, της δημιουργίας, της προοπτικής, της σύγχρονης επιχειρηματικότητας θεμελιώνει τις βάσεις πάνω στις οποίες θα κτίσουμε μια σύγχρονη ελληνική οικονομία, τη νέα εθνική αυτοπεποίθηση, τη νέα οικονομική ευρωστία που θα οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από την κρίση και σε σταθερή αναπτυξιακή τροχιά, σε δίκαιη κοινωνική πολιτική ευκαιριών και προστασίας.».

Τέλος, ο κ. Βασίλης Καζάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Grant Thornton Ελλάδας, μεταξύ άλλων τόνισε: «Με την αποψινή πραγμάτωση του κοινού οράματος που είχαμε με την Eurobank, θέλουμε να επισημάνουμε πως σε μία περίοδο παρατεταμένης ύφεσης για την χώρα μας, δεν υπάρχουν μόνο δημοσιονομικά μέτρα και περικοπές δαπανών.

Η επάνοδος της χώρας στην ομαλότητα και στην εξωστρέφεια θα προέλθει κυρίως μέσα από τις επενδύσεις, την ανάπτυξη και την αξιοποίηση του πιο σημαντικού κεφαλαίου που διαθέτουμε: τους ανθρώπους μας και πεποίθησή μας είναι πως οι ελληνικές επιχειρήσεις θα διαδραματίσουν τον κυρίαρχο ρόλο σε αυτή την πορεία.» και συνέχισε «Χαίρομαι που βλέπω, νεαρά πρόσωπα να αγκαλιάζουν τον θεσμό, δίνοντάς μου με τον καλύτερο τρόπο την ελπίδα ότι το μέλλον της χώρας είναι εδώ και είναι δυναμικό. Το μήνυμα που θέλω να σας μεταφέρω είναι: Τολμήστε να δοκιμάζετε. Τολμήστε να ονειρεύεστε. Θα τα καταφέρουμε».

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων