Με εκτενές της άρθρο η βρετανική εφημερίδα «Guardian» στάθηκε στην αποτελεσματική διαχείριση του Μεταναστευτικού στην Ελλάδα, αναφερόμενη στην «αυστηρή αλλά δίκαιη» μεταναστευτική πολιτική που υιοθέτησε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ειδικότερα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.
Το άρθρο τονίζει πως ο επικεφαλής του υπουργείου κατάφερε να αντιμετωπίσει αυτό που σήμερα καλούνται να διαχειριστούν ορισμένες χώρες της Ευρώπης. Υπενθύμισε παράλληλα ότι προχθές η Ιταλία κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω της αύξησης των ροών που φτάνει και στο 300%.
Τα τελευταία τρία χρόνια η αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων με τη μείωση των μεταναστευτικών ροών προς τη χώρα, καθώς και ο παράλληλος δραστικός περιορισμός των επιπτώσεων στις τοπικές κοινωνίες αποτέλεσαν τους βασικούς στόχους του μοντέλου διαχείρισης του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου. Παράλληλα, επιδιώχθηκε και επετεύχθη η δημιουργία των νέων Κλειστών Ελεγχόμενων Κέντρων στη Σάμο, τη Κω, τη Λέρο – και σύντομα στη Λέσβο και τη Χίο- αποτελώντας μια οργανωμένη βάση ικανή να διαχειριστεί τις άναρχες συνθήκες που είχε δημιουργήσει η κρίση του 2015-2019.
Με αυτά τα δεδομένα η Ελλάδα κατάφερε να αντιμετωπίσει επιτυχώς τη μεταναστευτική κρίση. Σύμφωνα με το δημοσίευμα του «Guardian», το ενδιαφέρον των Βρετανών για το ελληνικό μοντέλο χρονολογείται από τον Μάιο του 2021, όταν ο πρώην υπουργός Μετανάστευσης Κρις Φίλιπς έκανε ένα «επείγον» ταξίδι -όπως το αποκαλούσαν εσωτερικά έγγραφα που είδε ο «Guardian»- στην Ελλάδα.
Εν συνεχεία ακολούθησε μια επίσημη επίσκεψη της Πρίτι Πατέλ τον Αύγουστο του 2021, ούτως ώστε να διαπιστώσει με τα ίδια του τα μάτια τον τρόπο λειτουργίας των νέων Κλειστών Ελεγχόμενων Κέντρων και βγήκε σε περιπολία με την Ελληνική Ακτοφυλακή, μιλώντας για «στενή συνεργασία με Έλληνες εταίρους» στον τομέα της μετανάστευσης. Παράδειγμα προς μίμηση Επιβεβαίωση της βρετανικής στάσης ήταν και η δήλωση της πρώην υπουργού Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ, η οποία είπε στους βουλευτές την περασμένη εβδομάδα ότι «δεν θα βρισκόμασταν σε αυτή την τρέχουσα κατάσταση» αν της επιτρεπόταν να αντιγράψει τα κέντρα υποδοχής ελληνικού τύπου. Το συγκεκριμένο αποτελεσματικό μοντέλο διαχείρισης προκαλεί σήμερα το ενδιαφέρον προς μίμηση από τους Βρετανούς Συντηρητικούς, οι οποίοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο εσωτερικό της χώρας τους εξαιτίας της μεταναστευτικής κρίσης. Ο Νότης Μηταράκης, από τον Έβρο όπου είχε βρεθεί κατά την εκδήλωση υπογραφής της σύμβασης για την επέκταση του φράχτη στον Έβρο, παρουσίασε τους στόχους της ελληνικής μεταναστευτικής πολιτικής.
Όπως είχε πει πριν από λίγο καιρό ο αρμόδιος υπουργός, «η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να αντιμετωπίσει την παράνομη μετανάστευση, ειδικά σε περιπτώσεις εργαλειοποίησης του ανθρώπινου πόνου. Εφαρμόσαμε μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική». Επιπλέον, είχε τονίσει ότι «θέσαμε δύο στόχους με μετρήσιμα αποτελέσματα. Πρώτον, την ουσιαστική μείωση των ροών και, δεύτερον, τον δραστικό περιορισμό των επιπτώσεων της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες». Ο ρόλος της Αστυνομίας Πάντως, ιδιαίτερα καθοριστικός στις αποτροπές της παράνομης εισόδου στη χώρα ήταν ο ρόλος της Αστυνομίας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που παρουσίασε πρόσφατα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, το 2022 η Αστυνομία κατάφερε να κάνει 270.000 αποτροπές παράνομης εισόδου μεταναστών στον Έβρο.
Ο κ. Θεοδωρικάκος στην ίδια συνέντευξη είχε χαρακτηρίσει την ολοκλήρωση του φράχτη στον Έβρο ως την υπ’ αριθμόν 1 προτεραιότητα. Τόνισε ότι το έργο θα γίνει στο σύνολό του, αν χρειαστεί με χρήματα του προϋπολογισμού, καθώς πρόκειται για έργο εθνικής ασφάλειας. Το Μεταναστευτικό στην Ελλάδα, όπως καταδεικνύεται από τα επίσημα στοιχεία, είναι υπό έλεγχο, καθώς τα νησιά έχουν αποσυμφορηθεί, μια και το 2019 διέμεναν στα νησιά 40.000 άτομα, ενώ σήμερα περίπου 4.000. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, τα προαναφερθέντα είναι αποτέλεσμα των μειωμένων ροών και της φύλαξης των συνόρων.
Πηγή: Political